Janneke Ulrich, bestuurslid Culturele Kring Roden

‘Ik ben vanuit de Culturele Kring Roden, betrokken geraakt bij het bekende Wat ’n Kunstfestival. Dat is niet zo verwonderlijk, want de Culturele Kring zit in de organisatie van het festival. Zodoende heb ik aangeboden om te helpen bij de organisatie van de kunstmarkt op zondag 3 september. Daarbij ben ik verantwoordelijk voor het secretariaat. Ik kijk wat er binnenkomt aan aanmeldingen, en voorzien hen van informatie over de kunstmarkt. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van Wat ’n Kunst (www.watnkunst.nl), onder het kopje ‘Kunstmarkt’ . Daar staat een formulier, die ze kunnen invullen. Dan krijg ik automatisch een mail van diegene. Eind mei is het de bedoeling om een selectie te maken voor de kunstmarkt.
We hebben een selectieprocedure, om de kwaliteit van de markt hoog te houden. Ons streven is om een kwalitatief goede markt te leveren. Geen braderie dus. We willen een bijzondere en gevarieerde markt. Met zo’n 65 marktkramen, moet dat lukken. Momenteel loopt het nog niet storm met de aanmeldingen, maar ik ben overtuigd dat wij alle kramen weer vol krijgen. De standhouders waren vorig jaar namelijk heel tevreden over de markt. Ze waren tevreden over het aanbod, de variatie en de gezelligheid. Het mooie aan de markt is, dat je veel verschillende soorten kunst ziet. Keramiek, schilderijen, fotografie.. Het komt allemaal aan bod. Het is dan ook belangrijk om een bepaalde afweging te maken, als het gaat om wat je wel en niet op de markt wil hebben. Voor een goede kunstmarkt, moet je bepaalde eisen stellen. We willen kunst laten zien waarvan de mensen zeggen: ‘dat is leuk!’. Geen kunst dat ook niet zou misstaan op een vlooienmarkt.
Momenteel ben ik druk met het aanschrijven van kunstenaars. Ik stuur mensen even een reminder, kijk wie er vorig jaar waren en ben natuurlijk op zoek naar nieuwe standhouders. Je moet ervoor zorgen dat je niet ieder jaar dezelfde kunstenaars op de markt hebt staan.’