Janny den Engelsman stort zich nu voluit op professioneel schilderen

Marum KC Janny den Engelsman

“Waarom mijn atelier Juffrouw Janny heet? We vinden Jiskefet zo leuk!”

NIEBERT – “Nee,”zegt Janny den Engelsman lachend, “de naam ‘Atelier Juffrouw Janny’ die je op het bord vooraan de entree naar onze woning aan de Molenweg ziet staan, heeft niets met het beroep van voormalig schooljuf te maken. Onderwijzeres ben ik nooit geweest. Maar toen ik vier jaar geleden mijn studie aan de Crejat, de in Alkmaar gevestigde academie voor beeldende kunsten met succes had afgerond, zocht ik naar een aansprekende naam waaronder ik me in de toekomst zou kunnen manifesteren. Mijn man en ik hebben naar heel wat combinaties in samenhang met mijn voornaam gezocht, toen hij opeens met ons favoriete tv-programma Jiskefet op de proppen kwam. Daarin figureerde een Juffrouw Janny. En zo is het gekomen….” Origineel dus. Zoals ook Juffrouw Janny’s schilderactiviteiten zijn.

Maar eerst een terugblik. Janny den Engelsman-Kooiman werd een halve eeuw geleden in het Westfriese Andijk geboren. Het gezin telde zes kinderen, waarvan zij de jongste is. “Kunstzinnig waren we thuis niet,” blikt ze terug. “Ik kon op de lagere school goed tekenen maar deed daar weinig mee. Ik sportte graag, volleybal, wat ik ook nu nog doe bij Impala in Leek. Na mijn trouwen verhuisden we vanwege het werk van mijn man naar Diever waar we een jaar of zes hebben gewoond. In 1996 verhuisden we naar Leek en in 2003 kwamen we in Niebert te wonen. Ideaal. Mooi huis met een vrijstaande schuur die we, toen mijn schilderaspiraties echt vorm begonnen te krijgen, tot een atelier annex ruimte voor workshops hebben verbouwd. Want schilderen deed ik, toen de kinderen – we hebben drie – wat groter worden, met steeds toenemende passie. In Andijk had ik bij de LOI al een paar schriftelijke cursussen tekenen en schilderen gevolgd, maar daar bleef het bij. In Diever kwam er meer lijn in, daar deed ik aan modeltekenen en toen we in Leek kwamen wonen, ben ik een tijdlang lid van de Teken en Schildergroep Roden geweest. Antje Sonnenschein, Jan Kenter en Ger Kuijlenburg waren daar mijn docenten. Van alle drie heb ik veel geleerd en daar ben ik ze nog steeds dankbaar voor. Maar ik voelde – en kreeg ook de stimulansen – dat ik méér kon. Even heb ik getwijfeld of ik in Groningen de avondopleiding bij de academie Minerva zou gaan volgen, maar het werd na lang aarzelen de Crejat in Alkmaar. Daar ben ik vier jaar elke woensdagavond vanuit Niebert naar toe gereden. Vermoeiend, ja. Maar leerzaam en inspirerend ook. In 2010 heb ik die opleiding met succes afgerond en nu werk ik als professioneel kunstenaar. Of dat goed gaat? Zeker! Ik maak veel ‘vrij werk’, maar krijg ook al regelmatig opdrachten. Ik merk dat ik me steeds verder ontwikkel en een eigen stijl krijg. Qua onderwerpen, qua techniek en qua verfgebruik. Aanvankelijk schilderde ik – in acryl, wat ik nog steeds doe – in vrij donkere tinten. Nu verandert mijn palet geleidelijk aan naar steeds lichtere kleuren. “

De schilderijen van Janny den Engelsman zijn kleurrijk en zowel figuratief als abstract. Soms – ‘steeds vaker eigenlijk,’zegt ze – verwerkt ze in haar schilderijen natuurlijke materialen. “Wat schilderen voor mij vooral inhoudt is, dat ik een vrije interpretatie kan geven van de onderwerpen die mij aanspreken,”vertelt ze. “Een nieuwsbericht, een foto, een tekst van een lied dat mij raakt zijn dingen waarop ik vaak mijn schilderijen baseer. En bloemen hè, ja die vooral en dan met name tulpen. Komt door mijn achtergrond, Andijk ligt in de bollenstreek. We hebben hier bij ons huis een grote tuin waar ik op termijn nog ‘iets’ kunstzinnigs mee wil gaan doen en ik wil in mijn atelier workshops gaan geven. Maar dat alles is nog in een pril stadium. Mijn huidige expositie die tot eind november in het gemeentehuis van Marum te zien is, geeft me, gezien de reacties, ook een kick om door te gaan.”

(Meer weten? Kijk dan op www.atelierjuffrouwjanny.nl)