Japanse sfeer bij opera De Mikado in Roden

RODEN – Net als de voorstelling De Mikado in Roderwolde zaterdag was ook de voorstelling van Opera ensemble Frizzare zondag bij Onder de Linden helemaal uitverkocht. Tweehonderd mensen waren deze zondagmiddag even een paar uur in het Japanse Titipu, waar De Mikado zich afspeelt. Voor de toehoorders was er een pepermuntje en een Japanse waaier met daarop het programma. In de uitvoering van de opera was veel aandacht voor de sfeer van het verhaal.

Operazangeres en artistiek leider van Frizzare, Esther van Dijk:  ‘Het is prachtig om te zien hoe talenten binnen en buiten het koor zich inzetten om er zo’n mooie productie van te maken’. Esther zelf, zat die zaterdag al in de kapperstoel van Hairstudio Sylvia, om een passende haardos te krijgen zodat ze op geloofwaardige wijze de rol van de mooie YumYum kon spelen. Kaptalent Sylvia was op alles voorbereid: de tekeningen van kapsels uit die tijd, ingenieuze bouwsels,  waren goed bestudeerd, eetstokjes waren bij buurman de Chinees gehaald en een prachtige kam maakte het helemaal af. Keizerlijk van áchteren, aldus Sylvia. Zij leek als enige te weten dat YumYum aan het eind van de opera zou gaan trouwen met Nanki Pooh de minstreel, die in werkelijkheid de zoon van de keizer – de Mikado- was.

De jongste spelers, Lars ( 14) en Sarah (8) zetten zondagmiddag hun talent ook in door hun grapjes met verteller Bartele van der Meer. Iedere keer als ze een brief van De Mikado aan hem moesten overhandigen, werd er vele malen gebogen. Heel irritant als je als verteller wilt weten wat er in de brief staat. De zaal genoot van deze voorvallen. En als de beul Koko zingt dat hij een lijst heeft met mensen die wel gemist kunnen worden in Titipu, wordt het publiek ook weer betrokken. Want Koko heeft ook een hekel aan mensen die pepermunt eten en in je gezicht ademen. En wie hebben er allemaal een pepermuntje gegeten. Niet de mensen van Titipu, maar de toehoorders.

Maar bij opera gaat het uiteindelijk om het zingen. En dat werd er veel en met plezier gedaan. Esther speelde en zong de sterren van de hemel als YumYum, af en toe bijgestaan door tenor Nani Pooh in een mooi duet. Jan Rooks, een bastalent uit Frizzare zelf liet zijn zang- en toneeltalent zien als de slimme minkukel Koko, die uiteindelijk het hart van de boze hofdame Katisha moet zien te winnen, omdat hij anders de doodstraf krijgt. Wat je zelf niet kunt doen als klein koor, moet je door een ander laten doen. Bert Suhlmann vertolkte met zijn prachtige basstem bulderend de rol van de Mikado. Cobien Nieuwpoort zetten met wapperende kimonomouwen een schitterende Katisha neer. Toen het licht uitviel, zong ze haar aria zonder blikken of blozen verder met een schemerlamp in haar hand. Klasse!

Dirigent Tjeerd Barkmeijer en pianist Eddy Muntendam wisten iedereen prima door de stukken te loodsen. Ook hier een staande ovatie aan het einde van de voorstelling.