“Je gaat de Rodermarktfeesten toch ook niet naar Norg verplaatsen?”

image

 

Ina Reinders produceert dit jaar de tiende editie van de Worteldagen. In Norg, want:

NORG – Het wordt van 22 tot en met 25 mei, in het Pinksterweekend dus, voor de tiende keer dat het Worteldagen Festival in Norg en omgeving zal worden gehouden. Ina Reinders is daarvan, ondersteund door vrijwilligers, de gepassioneerde aanstichter en organisatrice. Ze is er terecht trots op dat deze Worteldagen in het afgelopen decennium tot een druk bezocht mini-Oerol-theaterfenomeen zijn uitgegroeid. “In de Worteldagen zie je de kracht van het kleinschalige theatergebeuren in de ruimst mogelijke zin,”zegt ze. “Je krijgt als publiek gelegenheid om de performances optimaal te ervaren, waarbij het intieme karakter doorslaggevend is. Steeds meer mensen raken onder de indruk van de diverse locaties in en rondom Norg, waar de voorstellingen plaats vinden. Maar vaak meer nog van de kwaliteit van de ‘acteurs’. Dat zijn gevorderde studenten van de Kunstacademie Minerva in Groningen, de Hogere Kunstacademie Utrecht, de in Leeuwarden gevestigde Popacademie en, dit jaar voor het eerst, ArteZ uit Zwolle. En echt, daar zitten pareltjes tussen.”

Ina Reinders, geboren in Veendam, opgeleid tot verpleegster maar al op jonge leeftijd ‘minnares’ van de kunst, heeft tien jaar geleden met de realisatie van de Worteldagen een lang sluimerend ideaal verwezenlijkt. “Ik ga al jaren naar het Oerol-festival, waar theatermakers van diverse pluimage hun kunnen aan een groot publiek tonen. Heerlijke dagen zijn dat. Toen ons gezin een kleine dertig jaar geleden naar een rustieke woonplek buiten de stad Groningen waar mijn man Rob als verpleeghuisarts werkte zocht, kwamen we in Norg terecht, aan de Bonhagen. We waren er meteen verliefd op: Wat een mooie natuur en wat een rust. Maar toen de kinderen groter werden en ik zelf wat meer vrije tijd kreeg, vond ik dat wat meer reuring op het gebied van kunst & cultuur zeker geen kwaad zou kunnen. Ik werd lid van de Culturele Raad Norg. Ik organiseerde kindervoorstellingen en stond mede aan de organisatie van een paar edities van het destijdse Zomertrek-gebeuren. Maar dat was het voor mij toch niet helemaal. Ik wilde Norg in cultureel opzicht een ‘eigen gezicht’ geven. En zo ontstonden de Worteldagen. Een festival, waarop aankomende kunstenaars hun creatieve gaven op diverse kleine locaties in en rond Norg publiekelijk kunnen ‘exploiteren’. Onze woning en onze tuin, hier aan de Bonhagen, zijn gedurende die periode hun thuisbasis. Ze krijgen er eten en er staan tenten waarin ze na hun voorstellingen kunnen slapen. Zelf verzorg ik voor die groep het eten. Echt leuk om te doen. Alhoewel: voor het klaarmaken van de maaltijden zou ik toch graag wat assistentie willen krijgen,”voegt Ina glimlachend aan dat laatste toe.

De laatste jaren trekken de diverse voorstellingen rond 2000 mensen aan publiek. In kleine groepjes lopen of fietsen – ‘ook die stellen we beschikbaar,’aldus Reinders – ze langs vier locaties, waar korte beeldende performances worden gegeven. Zo’n route duurt gemiddeld een uur. Dit jubileumjaar doen er extra veel studenten aan mee, ruim vijftig en in allerlei kunstdisciplines op maar liefst twintig leuke locaties. Dat tegen een voor het publiek heel schappelijke prijs: vijf euro per rondgang langs vier theaterlocaties, kinderen betalen zelfs maar 3 euro. “Weet je, het gaat ons er om het publiek met diverse kunstvormen kennis te laten maken. En ook om Norg met dit festijn cultureel op de kaart te zetten, naast evenementen als Oerol en Noorderzon. Dat lukt ons nu al heel aardig. We verdienen er niets aan, we bedruipen ons van de toegangsprijs en de hopelijk te verkrijgen kleine subsidies. Voor Norg, maar in wezen voor de hele regio, is dit een unieke manifestatie waar de horeca, recreatiebedrijven en de lokale middenstand veel profijt van kunnen hebben, want de bezoekers komen uit het hele land. En steeds meer. Er is van gemeentewege aarzelend gesuggereerd om de hele gemeente Noordenveld bij het Worteldagen Festival te betrekken. Maar ik vind juist het kleinschalige een van de charmes. En wees eerlijk, je gaat de Rodermarktfeesten toch ook niet naar Norg verplaatsen?”

Meer weten? Zie www.amonet.nl; Ina Reinders is voor suggesties en info ook te bereiken onder 06-20769388.