‘Je gaat Nederland op deze manier echt waarderen’

||
|| Foto: ||
actueel

Nathalie Nitrauw richt Foundation op voor Zuid Afrikaanse kinderen

RODEN – Maandagmorgen stapte Nathalie Nitrauw – inderdaad, dochter van voormalig agent Evert- op het vliegtuig richting Zuid Afrika. Opnieuw, want al eerder was ze vijf maanden in dat land. Na een korte stop van drie weken in het koude Roden, gaat ze voor opnieuw vijf maanden naar een kindertehuis in Port Elizabeth. Ondertussen richtte ze een foundation op. Voor relatief weinig geld kan ze écht iets voor de kinderen daar betekenen. Dat is beslist geen overbodige luxe, want de omstandigheden waarin de kinderen daar leven is schrijnend.

Nathalie studeert SPH. In het kader van het stagejaar zou ze aanvankelijk voor vijf een periode van maanden naar MTR Smit Childrens Haven in Port Elizabeth vertrekken. Ze besloot er onlangs nóg eens vijf maanden aan vast te plakken. ‘Ik zorg voor de kinderen daar, in alle mogelijke opzichten. Ik voer therapeutische gesprekken, maar vermaak ze ook. Ik help ze met huiswerk, voetbal met ze en ben een luisterend oor. In totaal zitten er ongeveer honderd kinderen, in de leeftijd van drie tot achttien jaar’, zegt ze. Vrijwel alle kinderen hebben ‘een verhaal’. Zijn misbruikt, wees of hebben te maken gehad met ouders met een verslaving. Op het terrein staan zes huisjes. Nathalie is supervisor van één van die huisjes. ‘Kinderen klampen zich aan ons vast. Ze doen hele erg hun best om indruk te maken. Ze tutten zich op en vragen heel veel aandacht. Dat is gezien hun achtergrond heel verklaarbaar natuurlijk. Soms moet je echt goed nagaan of ze de waarheid spreken of niet. De eerste vijf maanden zijn me heel erg goed bevallen. Je kunt echt iets voor de kinderen betekenen. Iets voor ze doen. Vandaar dat ik besloten heb nóg eens vijf maanden naar Zuid Afrika te gaan’, vertelt Nathalie.
Het is in Port Elizabeth een beetje dubbel. De kinderen hebben een verhaal – vaak vol ellende- maar zijn aan de andere nog blij met kleine dingen. ‘Nee, we slapen niet op het complex. Ik huur met zeven andere studenten een appartement. Daar ben ik wel blij om, want zo neem je toch een beetje afstand. Onderling praten we uiteraard veel over waar we mee in aanraking komen’, zegt Nathalie. Los kunnen laten is belangrijk. Ook straks, als ze Port Elizabeth definitief de rug toekeert. ‘Er is totaal geen geld. Het tehuis is een non-profit organisatie en de leiding is onvergelijkbaar met Nederland. Vergeet niet: het is een Derde Wereldland, Nederland een Eerste Wereldland. Daar zit zo veel verschil in. Voorbeeld: kinderen mogen er blijven zolang ze studeren. Is hun studie afgerond, dan worden ze zonder pardon op straat gezet. Zonder begeleiding. Ze moeten het dan verder maar uitzoeken. Onvergelijkbaar dus met Nederland’, zucht Nathalie. ‘Toch zijn we terughoudend als ons gevraagd wordt naar onze mening. We zeggen nooit dat iets beter kan of moet. Ze zien ons namelijk toch als een soort van bedreiging. Zijn bang dat we hun baantjes in willen pikken.’
Met andere studenten richtte ze een foundation op. Aanleiding daarvoor was de zomervakantie. ‘De meeste kinderen gingen in die periode naar huis of naar familie. Zo’n vijftien kinderen bleven bij ons achter. Van ons werd verwacht dat we ze een zomerprogramma zouden bieden. Het budget daarvoor was twintig euro. Voor zes weken. Zuid Afrika is een goedkoop land, maar twintig euro voor zes weken, daar konden we echt niets mee. Toen hebben we een foundation opgericht. Via Facebook hebben we er bekendheid aan gegeven en met het geld dat binnenkwam hebben we de kinderen toch een leuke vakantie kunnen bezorgen. ‘We houden het geld in eigen beheer omdat we bang zijn dat de leiding het geld anders op wil eisen en dat het vervolgens niet gebruikt wordt voor het doel dat wij voor ogen hadden. Onze (praktijk)begeleider weet dat wij een fundraising hebben opgezet en dat we op zoek zijn naar sponsors maar we vertellen niemand om hoeveel geld het precies gaat. Wij vragen om toestemming voor onze ideeën en geven vervolgens aan dat we een sponsor gevonden hebben die dat graag zou willen financieren. ‘
Op het terrein is niets te doen. Ja, er staat een verrot klimrekje en iets dat ooit op een basketbalveldje leek. ‘Kinderen worden aangemoedigd om buiten te spelen. Maar wat moeten ze doen? Er is niets. En dus zie je dat steeds meer kinderen hele dagen binnen zitten. En daar willen we met onze foundation nu graag iets aan doen. We willen de kinderen een aantrekkelijk buitenterrein bieden. Een speeltuintje, een doeltje, schommels; zeg het maar. Dat ze zich in elk geval kunnen vermaken. En duur hoeft dat niet te zijn. Voor onze foundation is elke euro er één. Daarom hoop ik dat mensen uit Roden en omgeving ons willen helpen. Ook met zaken als bijvoorbeeld kleding. Kinderen hebben vaak niet eens veters in de te grote schoenen. En ook de kwaliteit van eten is vreselijk. Ze krijgen zelden of nooit groente en moeten het doen met spullen die de supermarkten vanwege het overschrijden van de houdbaarheidsdatum weggooit. Soms loopt het vocht al uit de producten, staat er schimmel op. Kinderen daar zijn blij als ze een keer een film kunnen kijken, in Nederland vragen ze om een IPhone 6. Weet je, je gaat Nederland wel enorm waarderen als je lang in een land als Zuid Afrika verblijft’, zegt Nathalie.
Om de kinderen een leuk buitenterrein te kunnen bieden, is dus geld nodig. ‘En echt waar, met een paar euro kunnen we al heel veel voor de kinderen beteken’, zegt Nathalie.

Doneren? Dat kan via www.dreamordonate.nl/3593-onvergetelijke-zomervakantie. Bekijk ook de facebook pagina: www.facebook.com/fundraisingmtrsmit.

||
||

UIT DE KRANT