Jeanette Hendriks, voorzitter Biologische moestuinvereniging Nietap

Vrouw met de hamer

‘Zes jaar geleden ben ik lid geworden van de Biologische moestuinvereniging Nietap. Een paar jaar geleden ben ik toegetreden tot het bestuur. Toen onze voorzitter vorig jaar stopte, is op een ledenvergadering besloten dat ik hem zou opvolgen. De vereniging telt momenteel 37 leden. Daarnaast hebben wij 42 tuinen van elk honderd vierkante meter.
Ik zit zelf bij de vereniging, omdat ik het prachtig vind om iets te zien groeien en bloeien. En als je dat dan ook kan opeten, is dat helemaal mooi. Ik houd van lekker en gezond eten, en zelfs mijn man en kinderen proeven het verschil tussen zelfgekweekte groenten en groenten uit de supermarkt.
De vereniging bestaat sinds 1982 en we hebben leden die het begin nog hebben meegemaakt. Sowieso is de vereniging heel gevarieerd. We hebben oudere en jongere leeftijden, en ook kinderen zijn soms in de tuinen bezig. Zo leren zij over het kweken van groenten en de ervaring leert dat ze het zelf ook heel leuk vinden om mee te helpen.
Omdat de grond eigendom is van de vereniging, kunnen wij de kosten voor een lidmaatschap laag houden. Men betaalt vijftien euro aan huur per jaar en nog vijftien euro aan het lidmaatschap. Dat is veel lager dan bij de meeste moestuinverenigingen.
Binnen de vereniging kent iedereen elkaar. Men helpt elkaar waar nodig en deelt kennis met elkaar. Maar het leuke is: iedereen doet het op zijn eigen manier.
Als vereniging hebben we één keer per jaar een ledenvergadering. Het bestuur komt zo’n vijf keer per jaar bij elkaar. Verder hebben we af ten toe tuinonderhoudsochtenden en één keer per jaar een gezellige borrel.
’s Winters is het natuurlijk wat rustiger rondom de vereniging, maar straks barst het weer los. Het begint alweer te kriebelen en sommigen hebben in december alweer de eerste zaden besteld. Onze vereniging werkt geheel biologisch en onze tuinen zijn gevestigd aan de Paulus Potterstraat te Nietap. De locatie is prachtig: aan de rand van het bos en het dorp. Een rustige en fijne omgeving, een waar paradijs!
Er zijn nog tuinen vrij. Wie geïnteresseerd is, kan even bellen met secretaris Roelie Loos. Haar nummer is 0594-514112.’