Jelly van den Bosch, voorzitter Verkuno

RODEN – ‘Laat ik beginnen met te zeggen dat ik al een tijd geen voorzitter van kunstenaarsvereniging Verkuno  meer ben. Ik ben dat wel 10 jaar geweest en met veel plezier. Maar hoe leuk het ook was, op een gegeven moment moet je de spreekwoordelijke hamer overdragen, dus dat heb ik gedaan. Verkuno is opgericht in 1999. Het Koetshuis van Mensinge, die als expositieruimte voor kunstenaars diende, dreigde voor commerciële doeleinden te worden gebruikt. Dat zou de gemeente meer geld opleveren, vond toenmalige burgemeester Jaap Verkerk. Toen werd Verkuno opgericht, de naam komt van Verontruste Kunstenaars Noordenveld. Er werd een handtekeningenactie opgezet, waarna de voltallige gemeenteraad tegen het plan stemde, we konden in het Koetshuis blijven. Een van de voorwaarden die de gemeenteraad stelde was dat Verkuno samen met de Culturele Kring Roden meer activiteiten in het koetshuis zou houden. Dat gebeurde. Samen met de CKR verzorgen we exposities met wisselende kunst, maar tegenwoordig in K38, het kunstencentrum aan de Kanaalstraat 38 in Roden. We hopen dat we daar snel weer publiek kunnen ontvangen, want de huidige expositie is maar een week te bezichtigen geweest.
Omdat ik zelf beeldend kunstenaar ben voel ik me nog steeds erg betrokken, ook al ben ik geen voorzitter meer. Het is tegenwoordig best moeilijk om mensen voor een bestuur te vinden. En het is zo leuk om te doen! De taken zijn vooral het bij elkaar houden van de club en het voorzitten van vergaderingen. Naast dat het veel voldoening geeft is het erg belangrijk, omdat de cultuursector een enorm kwetsbare sector is.
Verkuno is meer dan alleen exposities, zo worden er educatieve projecten en lesbrieven ontwikkeld. Af toe worden er culturele reizen gehouden, al kan dat momenteel natuurlijk niet. Er zijn circa 30 kunstenaars bij Verkuno aangesloten, naast zo’n 30 kunstlievende leden en daar kunnen nog meer bij. We kijken wel naar wat iemand kan, en staan daarbij erg open voor nieuwe kunstvormen. Kunstenaars die lid willen worden moeten wel uit Noordenveld komen. Maar ook niet-kunstenaars kunnen dus lid worden. En natuurlijk zijn mensen die iets willen bijdragen in de vorm van het organiseren van activiteiten ook van harte welkom. En ja, de vacature voor een permanente voorzitter hoort daar ook bij.’