Jeugd drukt stempel op tuigpaardenconcours Norg

tuigpaarden

NORG – Jongeren tot 16 jaar doen graag mee aan het jaarlijkse Noord-Nederlandse tuigpaardenconcours op zondagmiddag 31 augustus op de Brinkweide in Norg. Het bestuur van de Stichting Norgermarkt Concours is dik tevreden over het aantal aanmeldingen voor de twee jeugdrubrieken. “Hiermee zien we dat jonge rijders klaarstaan om straks oudere generaties in de tuigpaardensport op te volgen”, zegt voorzitter Geesienus van Zonneveld. 

Een van de twee jongerenrubrieken is een officiële wedstrijd. Jeugdige rijders zitten op de bok met naast zich een volwassen en ervaren begeleider. Die grijpt in als er iets mis gaat of dreigt te gaan. Meedoen aan deze rubriek levert vaak veel kennis en ervaring op voor tuigpaardwedstrijden op latere leeftijd. Het middagprogramma bevat een viertal shows. De men- en rijvereniging Westerkwartier uit de provincie Groningen komt tweemaal in de ring met Shetland Pony’s en verschillende soorten rijtuigen. De Paardenvereniging Norg verzorgt een tweetal demonstraties. Het publiek langs de piste krijgt voltigeren en een hippische stoelendans te zien. Een sportief hoogtepunt tijdens het regionaal tuigpaardenconcours in Norg is de finale van de competitie Tuigpaarden Eenspannen. Na vijf wedstrijden eerder dit seizoen gaat Harm Jan Veenstra uit Boyl met de hengst Fiflex aan de leiding.

Ook het kampioenschap Tuigpaarden Eenspannen Fokmerries van de Vereniging Tuigpaardrijders Nederland regio Noord is een sportief en spannend wedstrijdonderdeel tijdens het concours. Voor deze rubriek hebben zich al 13 rijders aangemeld. Eén hiervan staat op de reservelijst, omdat tijdens een kampioenschap maximaal 12 aanspanningen mee mogen doen. Dit jaar is het regionale Norger tuigpaardenconcours op zondagmiddag 31 augustus. De afwijking van de gebruikelijke eerste zondag in september heeft te maken met het Noordelijk Eventing Kampioenschap in het weekend van 6 en 7 september in Norg. Twee gelijktijdige hippische evenementen is niet wenselijk. Daarom heeft het bestuur van het Norger Concours besloten het evenement dit jaar een week eerder te laten plaatsvinden. Het tuigpaardenconcours op zondagmiddag 31 augustus op de Brinkweide in Norg begint om 13.00 uur.