Jeugd Peize neemt het voortouw; Haulerwijk gedeklasseerd

Zondagvoetbal

REGIO – Het was een spraakmakende vierde speelronde. Opvallend was de hoge score (5-1) van Peize, dat Ruinerwold versloeg. Opmerkelijk ook de blamerende 8-0 nederlaag van Haulerwijk.  De 2-0 winst van SVMH bij Haren was even verrassend als geflatteerd. Actief speelde opnieuw gelijk. Voor een verslag van Roden-Zwartemeer zie elders in deze krant.
VV Peize staat de laatste seizoenen niet bekend om het scorend vermogen. De ploeg ontbeert een afmaker, een killer. Dat kwam ook vorige week tegen Helpman aan het licht.  In Ruinerwold stond wel een Peize dat met scherp schoot. Volgens Simon Wekema speelde Peize niet alleen een hele goede wedstrijd, maar wees met name op de aanstormende jeugdige talenten die het opgepakt hebben. Waaronder de debuterende Nigel Boer, die direct scoorde, waarna het ging lopen als een trein. Peize had alleen maar jonge doelpuntenmakers, want ook Tom van Leijsen, David Kruizenga (twee keer) en broer Rutger Kruizenga vonden het net. En Ruinerwold dan, toch de nummer vier met zes punten uit drie duels. Volgens Wekema kon Ruinerwold er “helemaal niks van”. De vierde plaats is nu in handen van de blauwhemden, die komende zondag het Zwartemeer van Henk Veenhof op visite krijgen. En die ploeg bakt er ook niet veel van, dus…of…  Actief kwam bij Helpman een gelijkspel overeen. Qua kansenverhouding was de remise op zijn plaats. In de eerste helft troffen beide ploegen de lat. Namens Actief Ennio Jansen. In de tweede helft viel er voor het publiek weinig meer te genieten, ook al door het feit dat de scheidsrechter het spel voortdurend stil legde en er geen tempo meer zat in het duel. “Over het geheel moeten we tevreden zijn, al hebben we aanvallend te weinig gebracht”, vond Andries Spijkerman. De Eeldenaren krijgen komende zondag Roden op bezoek. GOMOS versloeg SV Hoogersmilde, de ploeg die nog bekend is uit de nacompetitie. “Nee, het was geen revanche. Daar maakten we de kansen niet af en zondag idem dito”, sprak Ab Rutten. Voor 250 toeschouwers schoot Harm-Jan Siegers de 1-0 binnen. Vervolgens legio kansen om de score op te voeren. In de verder rommelige wedstrijd kreeg Hoogersmilde 0,0 kansen. Het was uiteindelijk Wes-ley Grevink, uit een voorzet van Siegers die nummer twee op het scorebord zette. Andre Bakering had nog pech met een inzet tegen de lat. Nieuw-Roden won aan de Zevenhuisterweg ruim (4-1) van Bakkeveen. Bij rust was de stand nog in evenwicht (1-1). Met goed voetbal en mooie combinaties liep de thuisclub in het tweede deel weg van de Stellingwervers. Voor Nieuw-Roden scoorde Wilco Drent twee keer. Bij 3-1 nog een opstootje om de bal waarbij -naar verluid- Sander Drent een ferme stomp in zijn maag kreeg. De scheidsrechter heeft het voorval niet gezien.  Ook Zevenhuizen was voor rust in evenwicht,  met opponent Sportclub Makkinga, om vervolgens eveneens het veld met 4-1 te verlaten, maar dan als nadelige eindstand.  Door uiteenlopende redenen was Zevenhuizen op vijf plaatsen gewijzigd. Vanaf de aftrap lag de bal in het net nadat doelman Nick Kobes en de linksachter twijfelden met ingrijpen. Ook bij 2-0 was Kobes- vorige week nog held- in twijfel bij het uitkomen. De Friezen konden verder uitlopen. “Het heeft niets met karakter te maken, we moeten een keer op voorsprong komen. Anders fiets je er steeds achteraan”, stelde Bram Klaassens, die wist dat Zevenhuizen een moeilijke fase zou doormaken. Hoogkerk speelde vorige week nog de pannen van het dak, in Bedum leek het nergens naar. “Diep triest”, noemde preses Ronny Melessen de wanprestatie “Als je bedenkt dat de keeper van SV Bedum net zo’n bierbuik heeft als ik, dat Bedum maar één wisselspeler had en een speler na een uur al kramp had, dan is dat beschamend dat je er niet van wint”. Enige speler die een voldoende haalde was Jean Marc Balsters die zijn vijfde maakte en zorgde dat Hoogkerk er nog een punt aan overhield: 1-1.  SVMH vierde de tweede overwinning. Zonder een hele rits spelers (waaronder Ton Koster die in Tsjechie bivakkeerde) won de debutant met 2-0 in Haren. In de eerste helft was SVMH gevaarlijker. Na rust was het een kwestie van tegenhouden. Halbin Wiersema nam beide doelpunten voor zijn rekening. “Een gelijkspel was de juiste verhouding geweest, maar we klagen niet over de drie punten”, aldus Patrick van Nimwegen. TLC kwam zonder punten thuis van ASVB: 4-0. In een emotionele wedstrijd kreeg TLC in de eerste helft de betere kansen. Roy de Vries trof daarbij de paal. Martijn  Kuiper werd in de eerste helft uit de wedstrijd geschopt. Volgens Gert Slomp een overduidelijke rode kaart. Geel werd gegeven. “Ik zei: je kunt vandaag geen rood meer geven. Toen werd ik weggestuurd. Maar bepalend was de kans voor Wander Balkema die afgefloten werd doordat een speler van ASVB op de grond lag en vervolgens de tweede gele kaart voor Hielke de Jong, waarna het 2-0 werd en we met tien man er volledig doorheen kwamen te zitten”. Haulerwijk kreeg een aframmeling van het ongenaakbare Steenwijker Boys, dat met 8-0 De Hichte verliet. De ploeg van Theo Donker staat na vier speelronden puntloos onderaan.
De Wilper Boys verloor in de laatste minuut van De Sweach. Het was een duel dat een gelijke eindstand verdiende. De Wilp nam al vroeg een voorsprong uit een strafschop, verzilverd door Marc Oldewarris. Even later weer een situatie in het strafschopgebied, maar deze keer werd geen penalty toegekend, ondanks hands wat veel duidelijker was dan de eerste. Na dit kwartier kwam de Sweach beter in de wedstrijd en scoorde uit een corner de 1-1. Tot de 88e minuut kansen over en weer. De gasten maakten de winnende, na  een van richting veranderd schot. Volgens Martin Lobers was gebrek aan scherpte de oorzaak van het sneue verlies. Uitblinker bij De Wilper Boys was A-junior Klaas Algra.