JOGG en de gezonde kantines

NOORDENVELD – Met Jongeren Op gezond Gewicht wil de gemeente Noordenveld jeugdigen stimuleren om gezonder te leven. JOGG richt zicht vooral op de leeftijdsgroep 0 tot 19 jaar. Om JOGG in de gemeente goed op de kaart te zetten zijn er twee JOGG regisseurs aan het werk om de thema’s van het project goed uit te rollen. Dat zijn ambtelijk medewerker van de gemeente Noordenveld Noël Weisenbach en Welzijn in Noordenveldmedewerker Tessa Steghuis (foto).

Op dit moment zetten beiden zich in om in de gemeente Noordenveld gezonde sportkantines te krijgen. ‘Onlangs kwam TeamFit van het landelijk JOGG bureau op bezoek bij sportcentrum de Hullen in Roden,’ zegt Noel Weisenbach. ‘Zij hebben daar met de bedrijfsleider gesproken en tips en adviezen te geven om, naast het huidige aanbod, ook met een gezonder aanbod te komen. Dat is niet om te betuttelen, maar om het aanbod ook in gezonder opzicht te verbeteren. Dat is niet altijd moeilijk. TeamFit kwam dan ook met praktische voorbeelden. Heb je bolletjes in de verkoop, dan kies je voor bruin in plaats van wit. Een gehaktbal kan ook een rundergehaktbal worden. Gezond combineren is een oplossing. Naast een patatje met een kroket kun je bijvoorbeeld voor een lagere prijs een flesje water, een appel en een bruin broodje aanbieden. Dan hebben mensen een keuze die ze nu niet hebben.’  naast sportcentrum De Hullen komen ook het zwembad Molenduinbad en De Brinkhof in Norg in beeld. Daarna zullen alle andere sportkantines en dorpshuizen worden benaderd door het team van de gezonde kantines.

Sinds 2014 is Noordenveld JOGG-gemeente. Ook alle andere Drentse gemeenten doen mee. Landelijk zijn er op dit moment 120 gemeenten actief met de JOGG-aanpak. In Noordenveld wil men alle dorpen, buurten en verenigingen uitdagen om actief mee te doen met de JOGG aanpak. Ook kinderdagverblijven en peuterspeelzalen zijn actief benaderd om met het waterthema aan de slag te gaan. Kidscasa doet Noordenveld breed mee met een gezond voedingsbeleid. Activiteiten zijn vooral gericht op voldoende bewegen en het ontwikkelen van een gezonde leefstijl die aansluit bij de beleveniswereld van de kinderen en jongeren. ‘Ook de omgeving is belangrijk,’ laat Tessa Steghuis weten. ‘Daar waar kinderen en jongeren zijn, willen we dat ze opgroeien in een gezonde leefomgeving. En we merken dat het werkt. Afgelopen jaar is het percentage jongeren met een overgewicht in de gemeente gestabiliseerd. Dat was nog niet eerder het geval. In Noordenveld hebben we een rijk verenigingsleven. Dat helpt mee. Ook werken we veel samen met scholen, sportverenigingen, met de buurtwerkers van WiN en natuurlijk met de buurt- en sportcoaches. Ik denk vooral dat het terugdringen van overgewicht in de combinatie zit van alle activiteiten die worden ontwikkeld en opgezet.’

JOGG in Noordenveld kent een aantal steeds terugkomende onderwerpen. Zo worden kinderen gestimuleerd om meer water te drinken in plaats van zoete drankjes. Ook het bewegen in de vrije openbare ruimt wordt benadrukt. Het meer gebruik gaan maken van de fiets is daar een onderdeel van. Komend jaar wordt er een nieuw thema toegevoegd aan de activiteiten.  Groenten staan dan centraal. Wie meer wil weten over JOGG in Noordenveld kan zowel op de website van de gemeente Noordenveld terecht als op www.welzijninnoordenveld.nl. Even bellen kan ook. Noël Weisenbach  14 050 of Tessa Steghuis 050 317 65 00.