Johanneke Dun is veel meer dan een bevlogen poppenspeelster:

Altena KC Johanneke DUn

“De naam ‘Drie in de Kast’ dekt de lading allang niet meer”

ALTENA – Het is rommelig-gezellig in het theatertje aan de Lieverseweg 3 – naast de opgeheven school in Altena. Johanneke Dun (1961) staat daar de verslaggever al op te wachten. Met een vel papier in de hand heet ze hem welkom. “Ik zal eerst even het ontstaan van mijn poppentheater voorlezen, dan kun je daarna je vragen stellen,” zegt ze liefelijk maar gedecideerd. “Ook zal ik, als je dat wilt, een stukje theater voor je opvoeren.” De verslaggever knikt gedwee, het kordate maar charmante enthousiasme van de poppenspeelster overvalt hem een beetje. “Maar eerst is er koffie,”zegt de in het Gelderse Hummelo geboren, haar jeugd vooral in Engeland doorgebracht hebbende Dun vervolgens voortvarend. “Dat praat wat makkelijker.” Waarna ze tijdens het koffiedrinken van wal steekt:

“Poppentheater ‘Drie in de Kast’ bestaat uit mezelf, geassisteerd door Willem, Roos, Saskia, Tammy, Humpty Dumpty,” begint ze. Waarna nog een opsomming van meer dan twintig namen volgt. Ze vormen de cast van een mensen- en dierengezelschap die echter allemaal door Johanneke worden gespeeld. Het zijn poppen, letterlijk en figuurlijk door haar gemaakt, worden bediend en via haar mond spreken. De gespeelde theaterverhalen komen ook uit Duns brein. Dat zijn leuke en fantasierijke stories, voor kinderen van bij wijze van spreken nul tot honderd jaar – ‘want elk mens is in diepste wezen een kind,’zegt ze filosofisch. Waarna ze op verzoek heel kort haar levensloop en het ontstaan van ‘Drie in de Kast’ toelicht.

Op jonge leeftijd vertrok Johanneke al naar Engeland, niet alleen om zich in die taal te bekwamen maar ook om er haar poppenfantasie door middel van onder meer schoolvoorstellingen gestalte te geven. Nóg gaat ze regelmatig naar Engeland om daar voorstellingen te geven; ze spreekt de taal voortreffelijk en de cultuur boeit haar. “Op scholen, bijvoorbeeld, is die heel verschillend met de onze, laat ik het in één woord dus onvolledig zeggen: De kinderen zijn er op school ‘gedisciplineerder’ dan in Nederland. Maar in wezen reageren kinderen waar dan ook allemaal hetzelfde: spontaan, hoewel de manier waarop verschilt,”stelt ze beknopt weergegeven.

Op haar 25-ste ging Dun terug naar Nederland, waar ze zich op de academie Minerva in de stad Groningen verder als beeldend kunstenaar bekwaamde – een studie die ze al in Engeland begon. “Vormgeven, op welk terrein dan ook, is net als het poppenspelen voor mij het meest essentiële in het leven. Ik heb veel getekend, landschappen en portretten geschilderd, ik maak poppen en ook bronzen beelden. Dat alles doe ik nog steeds, als vrij werk maar ook in opdracht. Weet je, voor mij is kunst maken hetzelfde als ademhalen. Ik, maar in feite niemand, kan zonder. Voor mij is het een levensvervulling.” Waarna ze snel weer naar het poppentheater – ‘want dat doe ik tegenwoordig het allerliefst’- terugschakelt.

In 1995 vestigde Dun zich met haar gezin in Lieveren. In 1998 werd het poppentheater ‘Drie in de Kast’ een feit. Dat deed ze aanvankelijk samen met haar echtgenoot en een muzikaal gevormde vriend. Vandaar de naam. Nu ‘exploiteert’ ze haar poppenspel solo, maar dan ook totáál. Ze schrijft zelf de theaterstukken en zorgt voor de zang en de muziek. Ze maakt alle poppen zelf en bespeelt ze ook allemaal in haar eentje. Met bijpassende stem. Haar fantasie kent geen grenzen. Dat bewijst ze ook in het poppenspel dat ze exclusief voor de verslaggever opvoert. Die is onder de indruk van haar passie en gedrevenheid.

Johanneke Dun treedt regelmatig op. Ze geeft voorstellingen overal waar ze wordt gevraagd. “En voor álle leeftijdsgroepen,”beklemtoont ze. “Want mijn repertoire is heel divers.” In principe geeft ze elke woensdagmiddag kindervoorstellingen in haar ‘eigen’ theatertje aan de Lieverseweg 3. “Die worden goed bezocht,” zegt ze. “Ik vind het heerlijk om te doen. Kinderen krijgen voor € 2,50 een prachtige middag, volwassenen betalen € 5,–. Wel altijd even van te voren bellen. Maar ik kom voor verjaardagpartijtjes ook bij de mensen thuis. Wie wil reserveren of meer wil weten mag me gerust bellen: 06-22026431. Of kijk even op mijn website www.drieindekast.nl