Jong geleerd…

column-cees-jong-geleerd

Echte natuurmensen zijn vaak al op jonge leeftijd door belevenissen in en met de natuur zo gefascineerd geraakt dat ze de rest van hun leven ermee bezig blijven. Het hangt er maar van af wat dat is geweest, want de natuur is zo divers dat het alle kanten op kan gaan. Sommigen verdiepen zich later zodanig in een bepaalde natuurtak dat ze een heuse specialist worden. Als ik iets niet weet komt dat wel eens goed uit, omdat ik een beroep op hun deskundigheid kan doen. Daar leer je weer van.

Overigens kun je heel goed van de natuur genieten zonder de zaken die je om je heen ziet te benoemen. Toch geeft het volgens mij veel voldoening als je wél één en ander van een naam kunt voorzien. Vogels zijn wat dat betreft voor velen een leuke hobby en daar kun je best ook op latere leeftijd mee beginnen. IVN Roden organiseert regelmatig een vogelcursus en daar doen altijd veel ‘ouderen’ aan mee. Uit ervaring weten we dat het best lukt om de vogels aan hun uiterlijk te herkennen, maar dat het dan niet meevalt om alle liedjes nog te leren herkennen. Dat kun je je toch maar beter al op jongere leeftijd eigen maken. Of de jongeman op de foto een vogelkenner wordt weet ik zo net nog niet, maar het zou kunnen. Hij, Twan Steendam uit Roden, was één van de vele jongeren die afgelopen zaterdag tijdens de open dag op het volkstuincomplex aan de Westeresch in Roden bij ‘meester’ Herman de Heer door een telescoop mocht kijken naar weidevogels. Twan was echter nogal schuchter vanwege mijn aanwezigheid en hij vond het geloof ik maar knap vervelend dat die ‘rare man’ per se een foto van hem wilde maken. Uiteindelijk lukte dat dan toch, maar lang keek hij niet naar de vogels. Andere kinderen daarentegen keken hun ogen uit en wilden alle vogels wel goed bekijken en, zo gaat dat dan, hun (groot)ouders ook. Herman, van beroep schoolbioloog, had het er razend druk mee, want naast vogels had hij ook nog enkele bakken met waterdiertjes staan die ter plekke in de sloot waren gevangen. Daardoor kwamen de 20 uitgestalde vlinders die langs een pad waren te zien helaas niet aan bod.

Volgende week zaterdag lukt dat wel, want dan staat IVN Roden wederom met een kraam op een open dag, dan op het Baggelveld in Terheijl waar kwekerij de Baggelhof haar poorten opent en er van 10 – 17 uur veel te beleven is. Het zijn natuurlijk geen echte vlinders die er zijn te zien, maar levensechte afbeeldingen ervan die op stokken zijn geplaatst. Kinderen mogen aan de hand van een zoekkaart ze benoemen en als dat goed gaat krijgen ze een presentje. Met mooi weer is er trouwens best kans dat er echte vlinders rondvliegen en die kunnen dan ter plekke worden benoemd. Misschien is er plek voor de vogels (op ware grootte), dat moet nog worden bekeken. In ieder geval zijn er wel weer de nodige bakken met allerlei waterbeestjes. Voor jong en oud is het fascinerend om te zien wat er zich allemaal onder de waterspiegel afspeelt. Een mooie gelegenheid dus om kinderen met natuur in aanraking te laten komen. Hun begeleiders kunnen zich op de hoogte stellen van het werk van IVN Roden, mede middels het fraaie verenigingsblad.

Eekhoorntjesbrood
Vorige week werd ik gebeld door Bep Luhrman uit Roden. Ze woont aan de Jachtlaan en vertelde me dat daar veel paddenstoelen in de bermen staan die door mensen worden geplukt. Ze was er vrij zeker van dat het Eekhoorntjesbrood was, een erg smakelijke zwam die bij velen in trek is. Mevrouw had ook een mandje vol geplukt en wilde graag van me weten of het inderdaad wel de goede soort was. Een vergissing is immers maar zo gemaakt, iets wat je liever voorkomt. Ze wilde wel even bij me langskomen om ze te laten beoordelen, maar omdat ik toch bij haar in de buurt moest zijn ben ik even bij haar op bezoek geweest. Dat kwam heel mooi uit, want toevallig was mevrouw die dag jarig, 80 jaar jong, en ik mocht gelijk aanschuiven bij de visite en kreeg meteen koffie en gebak aangeboden. De paddenstoelen in het mandje werden alle door mij goedgekeurd, hoewel er enkele bijzaten die een beetje slap waren. Het is beter zulke exemplaren niet te plukken. Het lekkerst zijn ze als ze jong en stevig zijn. Wat ik mevrouw niet heb verteld is dat (grotere) paddenstoelen een mooi mikpunt voor reuen zijn om hun straal op te richten. Het leek me beter geen domper op de feestvreugde te zetten.