Jonkersvaart weer in het teken van Gondelvaart

JONKERSVAART – Wie Jonkersvaart zegt, zegt Gondelvaart. Ook dit jaar zal Jonkersvaart weer in het teken staan van deze prachtige vaart, waarbij het gehele dorp betrokken wordt. Zo maakt het dorpje zich op voor de 43ste editie, waar natuurlijk al een week lang naar uitgekeken wordt. Jonkersvaart is prachtig versierd en de inwoners hebben er zin in. Kortom: laat de Gondelvaart maar beginnen!

De Vereniging voor Dorpsbelangen “Eendracht Maakt Macht” (EMM) Jonkersvaart is een actieve vereniging, opgericht in 1897, met als doel opkomen voor de belangen van de inwoners van Jonkersvaart. ‘EMM’ organiseert verschillende activiteiten. Onder andere een dwaaltocht, een gondelbouwersavond, paaseieren zoeken, een fietstocht, een schoonmaakmiddag, beachvolleybal, viswedstrijd, spelletjesmiddag en natuurlijk ook de jaarlijkse feestweek met als knallende start de bekende Gondelvaart. De Gondelvaart is zo’n begrip, dat er in december 2016 zelfs een boek over uitgebracht werd.
Het thema van de welbekende Gondelvaart, is dit jaar ‘Disney’. Rien Stuut vertelt hoe men tot dit onderwerp gekomen is: ‘Ieder jaar hebben wij in het najaar een vergadering van Eendracht Maakt Macht. Tijdens die avond wordt onder andere gestemd op het onderwerp van de aanstaande Gondelvaart. Dit jaar is er het vaakst gestemd op ‘Disney’, dus hebben we hiervoor gekozen.’

Het thema geeft ruimte voor veel verschillende onderwerpen. Cars, Winnie the Pooh, Lion King, Donald Duck, Beauty and the Beast, Pinokkio: je kunt het zo gek niet bedenken. Dát maakt volgens Rien Stuut, voorzitter van EMM, de Gondelvaart tot een groot succes.
Inmiddels zijn de verschillende groepen druk bezig. Met tien gondels en één muziekboot, valt er voor de bezoekers weer genoeg te genieten. ‘Er zijn er bij die al weken bezig zijn’, vertelt Rien. ‘Maar dat verschilt een beetje per groep.’

De organisatie zelf heeft het er in ieder geval druk mee de laatste tijd. ‘Het is best veel werk op het laatst’, geeft Rien toe. ‘Maar dat is geen verrassing.’
Het bijzondere aan de Gondelvaart, meent Rien, is hoe erg het leeft binnen het dorp. ‘Iedereen heeft het erover. Het is echt een hoogtepunt.’ Dat merk je op de dag zelf in Jonkersvaart natuurlijk ook. Dan staan alle bruggen open en zijn deze sfeervol verlicht. Een prachtig gezicht, zo zal menigeen die de Gondelvaart al eens bezocht beamen.
Tijdens de Gondelvaart zullen veel activiteiten langs de route plaatsvinden. Neem nu de verschillende kraampjes, maar ook de draaimolen die er dit jaar weer zal staan. En na afloop is het feest. In de ‘feestschuur’ zullen de festiviteiten ongetwijfeld weer tot in de laatste uurtjes doorgaan.De Gondelvaart begint om 20:30 uur en de organisatie hoopt van harte op uw komst. Immers: de Gondelvaart is een feest voor iedereen. Een niet te missen evenement voor eenieder uit de regio.

Vrijwilligers

Geen evenement zonder vrijwilligers. Datzelfde geldt voor de Gondelvaart. Eén voordeel: Jonkersvaart is een hecht dorp. Vandaar dat de organisatie ook dit jaar kan buigen op vele handen, die geheel belangeloos verscheidene werkzaamheden zullen uitvoeren. ‘We hebben vrijwilligers van jong tot oud’, zegt Rien trots. ‘Dat geldt overigens ook voor de deelnemers aan de vaart. Je merkt dat de jeugd het heel leuk vindt.’ Een goed teken, want de jeugd heeft natuurlijk de toekomst.
‘Dit jaar hebben we zo’n tachtig vrijwilligers’, schat Rien in. ‘Zij doen van alles: denk daarbij aan het bemannen van kraampjes langs de route, maar ook aan het binnenhalen van de gondels. Het is een mooi aantal.’

 

Wat: Gondelvaart Jonkersvaart
Wanneer: zaterdag 8 september
Waar: Jonkersvaart
Info: www.jonkersvaart.com
Hoe laat: 20:30 uur