Jos Darwinkel heeft zijn hart verpand aan Noordenveld

Afbeelding
actueel

Jongste raadslid heeft het naar zijn zin

RODEN – Na vier jaar in het bestuur van GemeenteBelangen Noordenveld te hebben gezeten zit Jos Darwinkel sinds enkele maanden in de gemeenteraad. Met plezier, want voor een goede politieke discussie kun je de 25-jarige inwoner van Roden zelfs ’s nachts wakker maken. Als het jongste raadslid van Noordenveld hoopt hij zich vooral te kunnen inzetten voor de thema’s economische zaken, sport en jongeren.

Jos Darwinkel dus. Zoon van Jans Darwinkel, voormalig raadslid en preses van vv Roden. De leiding nemen is de 25-jarige student niet vreemd, want als voetballer heeft hij het geschopt tot aanvoerder. Gezien het feit dat Darwinkel junior goed gesoigneerd is en makkelijk praat, zou je denken dat vv Roden haar eigen Graziano Pèlle heeft. Niets is minder waar, want Darwinkel is naar eigen zeggen een voorstopper die het niet moet hebben van zijn techniek, maar zich juist focust op het uitschakelen van de spits en daarnaast hard werkt. Aangezien er een doorbraak op het voetbalveld niet meer inzit, richt Darwinkel zich op de politieke arena. Niet zo vreemd. “De politiek is me aan de keukentafel met de paplepel ingegoten”, vertelt hij. “Mijn vader is twintig jaar actief geweest in de lokale politiek bij GemeenteBelangen. Hij heeft de partij in de voormalige gemeente Norg opgericht. In 1998 kwam er in Drenthe de herindelingsgolf en hebben de verschillende lokale partijen GemeenteBelangen in Norg, Roden en Peize zich gefuseerd tot GemeenteBelangen Noordenveld. Daar zag je terugkomen wat GB’ers echt bindt, namelijk op een pragmatische politiek bedrijven.” Nadat pa Jans Darwinkel in 2010 stopte bij de partij kwam GemeenteBelangen Noordenveld uit bij zoon Jos, op dat moment student Human Resource Management aan de Hanzehogeschool in Groningen. “Ik kreeg de vraag of ik wel op de lijst wilde”, blikt hij terug. “Dat vond ik prima en zodoende kwam ik op een onverkiesbare plek te staan. Na de verkiezingen ben ik in het bestuur gekomen en zodoende heb ik juist de procesmatige kant meegemaakt. Voor de verkiezingen van afgelopen voorjaar ben ik als nummer twee op de lijst geplaatst. Vorig jaar gaf onze voorzitter Hans Coenen een interview aan De Krant en hij vertelde dat GemeenteBelangen lef zou gaan tonen. Die keuze is goed uitgepakt, we zijn gegroeid naar zeven zetels en mogen nu twee wethouders leveren.”

Capabele bestuurders

Sinds enkele maanden mag Jos Darwinkel zich het jongste raadslid van Noordenveld noemen. De student Politiek en Bestuur aan de Rijksuniversiteit Groningen heeft de thema’s economische zaken, sport en jongeren in zijn portefeuille. Onderwerpen die hem boeien en waar hij zich de komende vier jaar hard voor wil maken. Darwinkel is juist blij dat hij zich voor een lokale partij kan inzetten, een partij die volgens hem dicht bij de mensen staat. “Ik noem mezelf altijd links/liberaal en rechts/socialist”, lacht hij. “Landelijk gezien kijk ik niet zozeer naar de partij, maar stem ik altijd personen. De speech die Frans Timmermans gaf in de VN Veiligheidsraad, de rust die Jeroen Dijsselbloem uitstraalt op Financiën en Mark Rutte die ons land goed bestuurt, dat zijn voor mij capabele bestuurders. Lokaal gezien spreekt GemeenteBelangen Noordenveld me juist aan omdat we concrete een/tweetjes kunnen maken met de lokale bevolking. Daarom voel ik me ook zo thuis bij deze partij.” Een partij van en voor de gemeente, zo betoogt Darwinkel. “Noordenveld moet dan ook Noordenveld blijven”, vindt hij. “Een onderzoek van de RUG toont aan dat herindeling geen geld bespaart en fusiegemeenten duurder uit zijn. In Groningen is herindeling een actueel thema. Wij hebben de grote herindeling van 1998, daar hoeft wat mij betreft geen vervolg aan gegeven te worden. Een goede samenwerking tussen verschillende gemeenten kan ook een boel tackelen.” Naast het feit dat Noordenveld volgens Darwinkel zelfstandig dient te blijven, wil Darwinkel zich ook sterk maken voor de primaire levensbehoeften. Dat betekent het zoveel mogelijk in stand houden van de zorg, de focus op werkgelegenheid en de ontwikkeling van de drie kernen. Roden als regionaal koopcentrum, Norg als baken voor toerisme en recreatie en Peize als de mooie woonplaats waar het goed toeven is. “Wij zitten als Noordenveld ingekapseld tussen de grote plaatsen Groningen, Drachten en Assen, maar kunnen juist onze eigen identiteit behouden. Daar moeten we ons op focussen.”

Student in Groningen, inwoner van Roden. Darwinkel zag diverse leeftijdsgenoten vertrekken uit Noordenveld, maar zelf bleef hij ‘zijn’ Roden altijd trouw. Als raadslid heeft hij zich gecommitteerd aan minimaal vier jaar Noordenveld. Een bewuste keuze, Darwinkel hoeft hier niet zo nodig weg. “Ik heb hier alles. Mijn vrienden, voetbal, ik voel me ook echt inwoner van Noordenveld. Het studentenleven in Groningen maak ik natuurlijk ook mee wanneer ik daar bij vrienden ben. Als inwoner van deze gemeente wil ik me juist sterk maken voor de toekomst van Noordenveld. Als student kan ik de hectiek van de stad mooi combineren met de rust en ruimte hier.”

UIT DE KRANT

Lees ook