Judo geen belemmering voor mensen met een beperking

RODEN_Herman_Cees_Judo_01

RODEN_Herman_Cees_Judo_03RODEN_Herman_Cees_Judo_04RODEN_Herman_Cees_Judo_05RODEN_Herman_Cees_Judo_09RODEN – Op zaterdag 27 februari wordt er een sportdag voor mensen met een beperking gehouden in sportcentrum de Hullen in Roden. Er zullen die dag tal van sportieve activiteiten worden aangeboden. De Judovereniging Chi-do is hierbij ook van de partij.

Herman de Jong geeft judoles en is al meer dan 40 jaar actief betrokken bij de verenging. Cees Roest heeft door een eenzijdig ongeval in 2000 een dwarslaesie gekregen. Beide mannen laten zien dat de judosport ook voor mensen met een beperking uitermate geschikt is.

‘Judo is heel breed en kan staand of zittend op de grond worden beoefend,’ zegt Herman de Jong. ‘De sport kent vele mogelijkheden. Daarbij houden we rekening met elkaar. Judo is een sociale sport, dat maakt het voor mij ook een mooie sport. Mijn motto is: ‘Dat wat je kunt, doe je, wat niet kan, doe je niet’. Zo kan een ieder op zijn eigen niveau meedoen. Cees is de laatste jaren mijn judomaatje. Op 27 februari laten we wat van onze judosport zien, geven we enkele demonstraties en voor wie even wil proeven aan de sport, die kan natuurlijk gewoon meedoen. Belangrijk vind ik dat judo iedereen de mogelijkheid geeft om deel te nemen. Daarom ook zetten wij ons in voor deze doelgroep,’ laat hij weten.

Cees Roest is enthousiast over de judosport. ‘Toen ik voor het eerst weer op de mat terecht kwam, was dat voor mij een echte eyeopener. Ondanks mijn beperking krijg ik nog veel voor elkaar. De mogelijkheden zijn super. Bij onze vereniging staan trainers en deelnemers open voor deelname van mensen met een beperking. Het vraagt wel meer ondersteuning, maar het gaat geweldig. Ik train met iedereen mee. In het begin ging het stapje voor stapje en soms zijn er enkele aanpassingen nodig. Zo train ik met mijn sokken aan, want die glijden mee over de mat.’ Naast fysiek in de weer met judo, is Cees Roest ook lid van het judobestuur in Marum. Tevens is hij bestuurslid van de Judobond Noord Nederland. ‘Daar zet ik mij in voor de breedtesport in zijn algemeenheid.’

Een werkgroep is druk doende om de sportdag te organiseren. Deze zal op 27 februari van 10.00 tot 14.30 uur worden gehouden. Iedereen die wil kijken en of meedoen is welkom. Om 14.30 uur zal het Nederlands Olympisch dames Team een rolstoelbasketbalwedstrijd gaan spelen. Deelname en entree is gratis. Wel dienen deelnemers zelf voor begeleiding te zorgen en sport- en zwemkleding mee te nemen. De organisatie vindt het prettig als mensen zich van te voren aanmelden. Ook voor vragen kan een ieder dan terecht bij jannettaroede@ziggo.nl.

In de werkgroep zitten de verenigingen ONR, Flotar, Chi-do, Dijkmansport, GSV, TC Nienoord en FlyingRed. Sportcoach Esther Witte is ook lid van de werkgroep en in die hoedanigheid betrokken bij de organisatie. Informatie kan men krijgen bij Welzijn in Noordenveld 050 317 6500.