“Jurken creëren voor Karin Bloemen, dat zou mijn ultieme uitdaging zijn”

Afbeelding
kleintje cultuur

Geralda Snoeyer: “Ik noem wat ik doe wel eens Schilderen met wol”

Nee, ze schildert niet in de traditionele betekenis van het woord. En aan beeldhouwen doet ze ook niet. Nog sterker: Ze heeft haar atelier in Oostwold, dus ook niet in de regio waar de Open Atelierroute van Kunstmomenten Noordenveld zich zaterdag 16 en zondag 17 april op concentreert. Maar tóch ‘staat’ Geralda Snoeyer wel degelijk met haar (vooral) viltcreaties op deze kunstenmanifestatie, namelijk in een lokaal van de basisschool Het Valkhof aan de Schonauen 2 in Roden. Enerzijds omdat haar kunst, die ze zelf heel poëtisch ‘schilderen met vilt en wol’ noemt, zeker in deze creatieve opzet past. En anderzijds, omdat ze, in Beilen geboren en opgegroeid, jarenlang in Roden heeft gewoond en ze nu als wat ze zelf noemt ‘origineel opgeleide kleuterleidster’ de jongste lichting op deze school de (ook kunstzinnige!) weg wijst.

“Dus heb ik de stoute schoenen aangetrokken en de organisatie van ‘Kunstmomenten Noordenveld’ gevraagd, of ik als semi- en import-Roner ook mee mocht doen. Dat mocht. En laat ik er meteen bij zeggen dat ik me erg op deze expositiedagen verheug. Ik wil er met mijn bestaande collectie en met de viltdemonstraties die ik in gedachten heb, iets speciaals van maken,” klinkt het enthousiast uit Geralda’s mond. In haar gezellig-intieme atelier met de naam Sara – ‘zo noemde mijn moeder me als kind altijd’- bij haar woning in Oostwold legt ze alvast een deel van haar voornemens uit. En ze toont er haar veelzijdige en vooral kleurrijke wol-en viltcreaties. Die variëren van piepkleine portemonneetjes tot wandkleden en héél speciale jurken. Ach, met eigenlijk alles waar creativiteit aan te pas komt, teveel om hier op te noemen. Ze heeft er ook haar wolvoorraad opgeslagen. In alle kleuren – en meer – van de regenboog. En ook vilt, waarvan ze de ‘bereidingstechniek’ tot in de puntjes beheerst. “Vilten is,”aldus Geralda Snoeyer, “een oude techniek die waarschijnlijk bij toeval is ontstaan. Ergens in de prehistorie ontdekten mensen dat de wol van schapen goed isoleerde tegen de kou. Om warme voeten te houden stopten ze plukken wol in hun leren schoenen. Door de warmte van de voeten ontstond er tijdens het lopen een stevig lapje en dat heeft mensen op verdere ideeën gebracht. Vilten zoals wij dat kennen is het in elkaar grijpen van wolvezels,”vervolgt ze haar mini-college. “Nadat de wol met warm water met olijfzeep vochtig is gemaakt, haken de vezels door wrijving in elkaar en krimpt het geheel. Ik beheers deze techniek die de laatste jaren steeds vaker door interieurdesigners en kunstenaars in kleding, tapijten, sieraden en sjaals wordt toegepast. Zelf probeer ik ook steeds nieuwe invalshoeken te vinden, dat vooral is voor mij de uitdaging. Wat mijn ultieme wens is? Jurken creëren voor Karin Bloemen!,”zegt ze. Inderdaad met een uitroepteken.

De creativiteit die Geralda nu ‘exploiteert’, had ze als kind ook al, vertelt ze. “Ik was altijd bezig met tekenen en handvaardigheden als haken, breien, van stofjes en lapjes iets maken. En dan vooral in sprookjesachtige stijl. Ik herinner me nog goed dat mijn eerste creatie met wol het wikkelen van kabouters en paddenstoelen was. Daarna volgden allerlei popjes, kransen, wandkleden, noem maar op. Een jaar of zes geleden ben ik er – de kinderen waren de deur uit – echt in doorgegaan. Op een viltweek in Terschelling kwam ik in aanraking met het nat vilten Ja, dat was het helemaal voor mij. Ik heb me er verder in ontwikkeld middels onder meer een speciale masterclass voor kleding. Ik geef nu hier in mijn atelier ook viltlessen, ik organiseer er kinderfeestjes, laat er mijn fantasie tot verdere ontplooiing komen maar ik creëer ook in opdracht. Ik ga hier in door, zeker weten,”zegt Snoeyer vastberaden. “Want het loopt al echt lekker.” Op fairs krijgen haar creaties veel aandacht en ze wordt als ‘erkend viltkunstenaar’ nu ook op internationale beurzen gevraagd. “Ik voel me happy bij wat ik doe,”zegt ze met een tevreden glimlach.

Meer over Geralda Snoeyer vindt u op haar website www.ateliersaartje.nl en nieuws over de Open Atelierroute leest u op www.kunstmomentennoordenveld.nl

UIT DE KRANT

Lees ook