K38 gaat de grens over; toptentoonstelling in Roden

Boegbeelden foto Sijtze Veldema-2 22-5

(inter)provinciaal project in K38

RODEN – K38 wil haar vleugels nog verder uitslaan. Nóg bekender worden en zoekt daarom de grenzen op. Of beter: gaat de grenzen zelfs overschrijden. Van 24 juni tot en met 17 juli is in K38 de expositie ‘Landschap in mijn Hoofd’. Te zien is werk van tien van de twintig finalisten van het Drents/Overijsselse beeldend kunstconcours ‘Landschap in mijn Hoofd’. Naast werk van de finalisten is er bovendien werk te zien van de boegbeelden van ‘Landschap in mijn Hoofd’. Deze professionele kunstenaars hebben de finalisten begeleid, gecoacht en getraind. Tijdens de expositie in K38 kan het publiek een stem uitbrengen op het favoriete kunstwerk. ‘Het is heel bijzonder dat we deze expositie mogen organiseren’, jubelen Herman Heetla en Leatitia Schweitzer van de werkgroep programmering van K38.

Eerst maar eens de namen van de finalisten die in Roden gaan exposeren. Dat zijn Harma Heun uit Assen, Erna Kroezen uit Gieterveen, Liane Tjan uit Emmen, Ina Davids uit Nieuw Amsterdam, Estrellita Bartelsman Jan van Doornspeek, Manon Leeflang, René van der Hoofd, Renske Leeuw en Harry Schomaker. De boegbeelden in Roden zijn Harry Cock, Siemen Dijkstra, Peter Frans de Graaf, Gabrielle Kroese, Arno Kramer en Gerard van der Weerd. Tot en met 3 juli vindt op landgoed De Haere in Olst een zelfde tentoonstelling plaats met de andere tien finalisten en zes boegbeelden. Op zondag 3 juli worden daar twee juryprijzen uitgereikt aan twee masterclass-deelnemers van ‘Landschap in mijn Hoofd’ en wordt de publieksprijs van Overijssel bekend gemaakt. Op 17 juli om 16.00 uur wordt de publieksprijs Drenthe uitgereikt in K38 in Roden.

In K38 laten de tien kunstenaars werk zien dat zij in de masterclassperiode hebben gemaakt. In de tentoonstellingsperiode reiken de boegbeelden aan twee kunstenaars een juryprijs uit. Deze prijs wordt toegekend aan die kunstenaar die zich in het masterclasstraject het meest ontwikkeld hebben. December vorig jaar meldden zich 134 professionele amateurkunstenaars voor de expositie ‘Landschap in mijn Hoofd’ in CBK Emmen. In totaal ging het om 237 kunstwerken die te zien waren: schilderijen, foto’s, installaties en beelden. In Hengelo vond een tentoonstelling onder dezelfde titel plaats met 84 deelnemende kunstenaars. Uit beide tentoonstellingen werden tien kunstenaars geselecteerd die werden uitgenodigd voor een masterclasstraject. Zij vielen op door hun bijzondere bijdrage aan de tentoonstelling.

‘En dus kunnen we spreken van een kwalitatief goede expositie. We zijn erg blij dat we er in geslaagd zijn dit naar Roden te halen. K38 is in de regio bekend, we willen die bekendheid graag uitbreiden. Het feit dat ook de organisatie heeft gekozen voor Roden, zegt veel. Hiermee overschrijden we grenzen. En dat is precies wat we willen’, zeggen Heetla en Schweitzer. Binnenkort veel meer over deze toptentoonstelling in K38 in Roden.