Kee (99) is terug op haar oude school: ‘Een prachtige middag’

RODEN – Het mag dan tien jaar later zijn en ze mag dan wat slechter ter been zijn, Kee van Zanten is nog steeds bij de pinken. De 99-jarige bewoonster van de Noorderkroon was afgelopen week te gast in het Scheepstra Kabinet, gevestigd in de oude Scheepstra School. Op uitnodiging van Alie Folkerts maakte ze de première van een gloednieuwe documentaire over de Scheepstra School mee.

Het leek Folkerts wel aardig om Kee uit te nodigen. Niet alleen omdat ze naar school ging aan de oude school aan de Brink, vooral omdat Kee een grote rol speelt in de documentaire. Zij is namelijk één van de geïnterviewde oud-leerlingen. Levendig herinnerde ze zich dan ook hoe ze naar school liep en welke liedjes ze vroeger zong.

Ook dochter Roelie was aanwezig. Zij is woonachtig in de Verenigde Staten, maar komt nog geregeld naar Nederland. ‘Dan verblijven we op Amerika, nabij het Ronostrand. Je kunt dus stellen dat wij altijd in Amerika zijn’, lachte zij. ‘Mijn moeder geniet erg van deze dag. Ze zit dan wel in een rolstoel, maar met haar cognitieve vaardigheden is niets mis.’ Dat bleek ook wel uit de herinneringen die Kee deze middag ophaalde.

‘Kee is onze allereerste gast van het nieuwe seizoen’, vertelde Folkerts trots. ‘We zijn ontzettend blij dat we weer open mogen en het is heel mooi dat Kee onze eerste gast is.’ Kee vertelde had een topmiddag, zo gaf ze aan. ‘Vooral de interviews vind ik prachtig’, zei ze. Daarna gaf ze aan nog oude schriften te willen doneren aan het Scheepstra Kabinet. ‘Daar zijn we heel bliede met!’, reageerde Folkerts.

Het Scheepstra Kabinet is bezig aan haar achtste jaar in Roden. Een raar jaar, vanwege de coronacrisis. ‘Maar de afgelopen tijd, waarin men steeds meer is gaan lezen, kom je er dan weer achter hoe belangrijk lezen is’, zegt Folkerts. ‘En Scheepstra stond voor veel mensen aan de basis van het lezen.’

Verder beseffen meer mensen volgens Folkerts dat cultureel erfgoed vaak om de hoek te vinden is. ‘Daar horen wij ook bij. Je hoeft niet ver te reizen, om cultuur te vinden’, stelde zij. Ondertussen gaf Kee nog eens aan waarom het Scheepstra Kabinet een belangrijke rol vervult. ‘Als ik mensen vertel hoe het er vroeger aan toe ging op school, dan geloven ze me soms niet. Maar hier kunnen ze het nog echt zien.’ Folkerts: ‘Het heden kun je niet begrijpen, als je het verleden niet kent!’