‘kenners’ over het WK en de kansen van Oranje

Alex Jager 2014

Marathonloper Alex Jager weet wat er bij komt kijken om een topprestatie neer te zetten. ‘Ik verwacht niet zoveel van Oranje. Ze strijden met Australië en Chili om de tweede plek in de poule. De verdedigende aanpak spreekt mij niet zo aan. De verdediging is te zwak voor dit niveau en dat breekt ons op. We gaan elke wedstrijden kansen weggeven. Natuurlijk hoop ik dat we ver komen en de verrassing van het toernooi worden. Maar ik ga liever met positief en enthousiast voetbal ten onder, dan dat we de kwartfinale halen met negatief, saai resultaatvoetbal. Wel verwacht ik geweldige interviews met Louis van Gaal. Altijd spraakmakend’, zegt Jager. Zijn ideale opstelling zou bestaan uit Krul, Janmaat, Vlaar, Martins Indi, Kongolo, de Jong, Fer, Sneijder, Robben, Huntelaar, Van Persie. Ik kijk graag thuis naar voetbal. Nee, ’s nachts kijk ik niet in verband met werk. Voor een topwedstrijd pas ik mijn agenda wel aan. Ik denk overigens dat Chili de verrassing van het toernooi wordt. En dat betekent dan dat Spanje ook uitgeschakeld is, haha.’

Wethouder Henk Kosters zegt geen verstand van voetbal te hebben. ‘Een goede start tegen Spanje is alles en dat gaat gebeuren. We bereiken de kwartfinale of misschien wel de halve finale’, denkt Kosters. Kosters zou starten met Cillessen, Janmaat, Vlaar, De Vrij, Blind, De Guzman, De Jong, Clasie, Van Persie, Robben en Sneijder. ‘De kanshebbers? Ik denk Duitsland en Brazilië. Nee, van Spanje verwacht ik niet zo veel.’ Kosters kijkt vooral naar Oranje. ‘Meer zit er niet in, vrees ik. Ik weet nog niet of ik thuis, in de kantine of bij vrienden ga kijken. Dat zien we nog wel. Ik zou het best leuk vinden als België zou verrassen op het WK.’
Jans Darwinkel is voorzitter van VV Roden. ‘Nederland komt heel ver’, zegt hij. ‘En dan bedoel ik onze scheidsrechter Bjorn Kuipers. Het zou mij niet verbazen dat hij de finalewedstrijd krijgt toegewezen. Oranje zelf heeft een uitstekende voorhoede, maar is verdedigend te zwak om een rol van betekenis te kunnen spelen. Jasper Cillessen is geen Edwin van der Sar en wat moeten we met Martins Indi? Natuurlijk hoop ik dat Nederland ver komt, maar voor de meest irritante coach aller tijden Louis van Gaal hoop ik het niet. In poule B blijft Spanje ons voor maar moet het lukken om Australië en Chili achter ons te houden. Ik zou beginnen met Krul, Janmaat, Vlaar, De Vrij, Blind, Wijnaldum, De Jong, Sneijder, Van Persie, Huntelaar en Robben’, zegt Darwinkel, die denkt dat de Zuid Amerikaanse landen voordeel zullen hebben wat betreft de klimatologische omstandigheden en de twaalfde man. ‘Ik volg zoveel mogelijk wedstrijden, thuis op de bank, met de benen op tafel en een pilsje binnen handbereik. Brazilië wordt wereldkampioen. Zij schakelen Nederland uit in de achtste finales. Voor een verrassing zouden Ivoorkust en België wel eens kunnen zorgen.’

Wethouder en voetballer Alex Wekema verwacht een moeizame poulefase, maar denkt wel dat Nederland verder komt. ‘We zullen zakelijker spelen en zeker ook door de warmte en het stroeve veld momenten gaan kiezen waarin we moeten scoren. Ik verwacht uiteindelijk minmaal dat we de halve finale halen. Als we de groepsfase doorkomen, verwacht ik een steeds beter Nederland.’ Wekema zou beginnen met Cillessen, Martins Indi, Vlaar, De Vrij, Veltman, Janmaat, Blind, De Jong, Sneijder, Robben en Van Persie. ‘Met Huntelaar als de Wim Kieft van 1988 achter de hand’,zegt Wekema.  De wethouder verwacht verder veel van Brazilie, Duitsland, Spanje en zeker ook Argentinie. ‘Ik kijk of bij vrienden of alleen, dat hangt een beetje van de dag af. Ik ben bang dat ik niet alle wedstrijden zal zien. De Rode Duivels? Een leuk team, die zouden nog wel eens kunnen verrassen. Ook de winnaar van het eerste WK, Uruguay, is een gevaarlijke outsider.’