Kerk van Peize is er voor iedereen

image


Ook ‘ongelovigen’ heel erg welkom in Peizer kerk
PEIZE – Elke kerk zal het zeggen. Dat iedereen welkom is. De oecumenische kerk in Peize voegt echter de daad ook bij het woord. Die kerk namelijk, wordt meer en meer een spiritueel centrum. Voor iedereen, en dus zeker ook voor ongelovigen. Voor heidenen, zo u wilt. De kerk in Peize is namelijk de eerste pioniersplek van Drenthe geworden, een initiatief van de Protestantse Kerk van Nederland, die nieuwe vormen van spiritualiteit toejuicht en ondersteunt. ZiP – Zin in Peize- houdt op zondag 12 april voor het eerst een nieuwe activiteit. Een activiteit die geleid zal worden door een ‘heiden’.

‘We zijn toch al een aparte kerk’, zegt dominee Chris de Valk, die zelf ook te boek staat als in elk geval een beetje apart. ‘Ten eerste omdat we een oecumenische kerk zijn en wij een kerk willen zijn die zichzelf niet opsluit. Wij willen geen oester zijn maar juist verbinden met de omgeving. Met het dorp Peize dus. We willen heel open zijn. Geen zieltjes winnen. Deze kerk moet meer en meer een spirituele ruimte worden, zonder overigens dat dit ten koste gaat van de gewone zondagse vieringen. Om te ontmoeten. Iedereen moet hier evenveel kunnen vertellen. We zijn de eerste pioniersplek in Drenthe. Dat is een begin. Stap voor stap moet de filosofie helder worden’, zegt De Valk.
ZiP organiseert op 12 april vanaf 14.30 uur in de kerk een workshop stembevrijding. Ids Dijkstra presenteert, Bernard Slofstra en Minka Zaal nemen het technische gedeelte voor hun rekening. ‘Bewuste keuzes’, zegt De Valk. ‘Ids komt nooit in een kerk, is ongelovig. Slofstra heeft de kerk afgezworen en ook Minka heeft verder niets met het geloof.’ Bij stembevrijding draait het om de stem onbelemmerd en vrij te laten klinken, zoals De Valk dat dus in de kerk ook voor ogen heeft. Vrij en onbekommerd, gelovig of niet. Door het vinden en laten horen van de eigen stem kan iedereen kennismaken met onverwachte krachten en zich meer bewust worden van de mogelijkheden van lijf en geest. Om het nog aantrekkelijker te maken om naar de Peizer kerk te komen, worden gasten vanaf 14.30 uur onthaald met een hapje en drankje. Er geldt geen entree, een vrijwillige bijdrage is welkom.

‘ZiP moet groeien’, vervolgt De Valk. ‘We gaan nieuwe wegen inslaan. En nogmaals, het zal z’n tijd moeten hebben. Er zal over gesproken moeten worden. Ik denk dat dit een weg is om van de kerk een gemeenschappelijk centrum te maken. Voor gelovigen en ongelovigen. Ik houd mezelf op de achtergrond, want ik ben natuurlijk een ‘gekleurd’ figuur. Ik hoor immers bij de kerk. Speel ik zelf de hoofdrol, dan is meteen het revolutionaire er af. ‘

Het gaat – aldus De Valk- om het in de markt zetten van ZiP. ‘Dit heeft potentie. Zeker weten. Iedereen krijgt de ruimte. Voor de toekomst denken we ook aan bijvoorbeeld ‘preek van de leek’. Dan mag iemand preken die een verhaal te vertellen heeft.’