“Kerken zijn kenmerkend voor een dorp; je herkent hen al van ver”

Leek Jan Ernst Douma KC

De expositie Kerken in het Westerkwartier kan wel eens hét uitje met de kerst worden

LEEK – Hij heeft er jaren over gedaan, maar nu toch heeft Jan Ernst Douma (1946, Delft) de door hem getekende ‘kerkenserie’ compleet: Maar liefst 82 grafiettekeningen van alle kerken in het Westerkwartier hangen strak ingelijst in de – ook qua ruimte en lichtinval – fraaie galerie die hij samen met zijn levenspartner & ‘zuster in de kunst’ Nel Dekker aan de Ewesheim 2 in Leek bestiert.

In oktober werd deze expositie feestelijk geopend met de burgemeesters van de gemeenten Leek, Marum, Zuidhorn en Grootegast als eregasten. Albert Rodenboog, die zijn wortels in Leek heeft maar nu landelijke bekendheid geniet als Eerste Man van aardbevingsgemeente Loppersum, verrichtte de officiële opening. Dat was een happening op zich; maar de toeloop van ‘gewoon publiek’ na die start mag er ook zijn. Terecht, want het ook in boekvorm verkrijgbare epos Kerken in het Westerkwartier – van vroeger tot vandaag – is niet alleen een historisch document, maar de tekeningen staan kwalitatief op een hoog niveau. U kunt de collectie op Tweede Kerstdag en de daarop volgende zondag en maandag (zie aan het slot van dit artikel) gratis komen bekijken. Een kersttip die het opvolgen meer dan waard is.

Jan Ernst Douma is beeldend kunstenaar; als docent kunstgeschiedenis aan de rsg de Borgen in Leek heeft hij jarenlang leerlingen zijn liefde voor en betrokkenheid bij vooral de schilderkunst bijgebracht. “Een heerlijke tijd,” haalt Douma herinneringen daaraan op. “Je kunt ook jongeren wel degelijk liefde voor de beeldende kunst bijbrengen, als je maar de juiste snaar bij hen weet te raken. En dat is mij altijd goed gelukt.” Ook als uitvoerend kunstenaar heeft hij zijn sporen meer dan verdiend. Zo schilderde hij onder andere een serie over de Groninger Waddenkust, de rivierlandschappen bij Arnhem, de Middellandse Zee en niet te vergeten de diepenring in de stad Groningen, waarvan een groot en veelkleurig schilderij een van de wanden in zijn galerie domineert. Daarnaast geniet hij ook internationaal bekendheid met onder meer door hem geschilderde taferelen in Wenen.

Maar de nu door hem gerealiseerde kerkenserie in het Westerkwartier is wel heel bijzonder. “Ik had eerst het idee om alle kerken binnen een straal van 10 kilometer vanaf mijn woning te tekenen,”vertelt Douma. “Maar dat idee heb ik al snel uitgebreid tot de kerken in het hele Westerkwartier, zogezegd van Boerakker tot Zevenhuizen, met daaraan nog toegevoegd de in Leeg- en Hoogkerk, Ezinge, Garnwerd en Feerwerd staande kerkgebouwen. Ik heb vooraf heel wat researchwerk gedaan maar ik denk, dat ik geen enkele kerk, ook de allang niet meer gebruikte of verstopte, heb overgeslagen. Toen ik vervolgens op pad ging heb ik elk kerkgebouw van alle kanten gefotografeerd, wat nog een hele expeditie was en het daarna aan de hand van die foto’s in mijn atelier getekend. Allemaal op hetzelfde formaat en ze zijn ook alle in dezelfde stijl ingelijst. Nee, daar zat van mijn kant geen religieuze bedoeling achter. Ik vind de gebouwen wél stuk voor stuk monumenten, de ene kerk is weliswaar fraaier dan de andere maar een van mijn uitgangspunten is dat je een dorp van ver al herkent aan zijn kerk of kerken. Het was al met al een hele klus, maar nu die ‘af’ is, geeft het me veel voldoening. En getuige de grote belangstelling is de serie een schot in de roos. Als we thuis zijn, is elke bezoeker in onze galerie welkom; ook grotere groepen zal ik graag rondleiden want er valt naast kijken veel te vertellen. Wie belangstelling heeft, kan ter plekke het door mij gesigneerde boek met alle tekeningen kopen. De prijs bedraagt € 19,95 – bij de boekhandel in de regio is het eveneens verkrijgbaar.”

Even alle relevante informatie op een rijtje: In de kerstperiode is de expositie aan de Ewesheim 2 in Leek op Tweede Kerstdag en op de daarop volgende zondag 27 en maandag 28 december van 13.00 tot 17.00 uur geopend. De toegang is gratis. Meer info via telefoon 0594-515783.