Kerst dilemma

Afbeelding
Puur natuur

Het is al jarenlang een traditie, dat ik met mijn zoon een mooie kerstboom uitzoek voor de Kerstdagen. Bij deze traditie hoort ook dat we niet de eerste beste boom meenemen, maar de allermooiste. Na zo’n geslaagde strooptocht, door het ongure decemberweer, komen we meestal goedgemutst thuis. We zetten vervolgens de kerstboom overeind en drinken tevreden (vanaf zijn achttiende) een bockbiertje bij onze rijk geurende buit.


De eerste jaren zochten we een boom met kluit. Na Oud en Nieuw ging de boom weer in de grond voor de volgende Kerst. De laatste jaren waren het echter bomen zonder kluit. Reden één is dat ik dat geklooi met zand en een kluit in een te kleine pot, helemaal zat was. De tweede reden is dat de bomen met kluit evengoed hun naalden lieten vallen. Derde reden is dat in al die jaren, geen enkele herplaatste boom met kluit het overleefde.


En dat laatste, knaagt aan mijn geweten. Ik ben niet iemand die zich vastketent aan een boom als deze wordt omgezaagd. Het gaat me echter wel steeds meer aan het hart. Het lot van bomen ligt vaak in mensenhanden.


Bomen zijn bijzondere organismen, levende wezens. Bijzonder aan een levende boom, is dat het grootste deel van de boom dood is. Het zorgt voor de stevigheid. Bomen zijn de hoogste levende wezens op aarde en wellicht ook de oudste levende wezens op aarde. Er wordt beweerd dat er zelfs 6000 jaar oude bomen op aarde bestaan. Deze bomen konden, in theorie, de hunebedbouwers hebben zien lopen. Maar in Nederland worden bomen niet zo oud, hoogstens enkele honderden jaren.


De waarde van bomen is veranderd in de loop der jaren. Vroeger was vooral de economische waarde van een boom belangrijk. Hout werd veel gebruikt als bouwmateriaal. Tegenwoordig kijkt men steeds meer naar de ecologische waarde. Bomen slaan veel CO2 op, zijn verblijf- en schuilplaats voor onder andere heel veel dieren en zorgen voor schaduw tijdens warme zomers. Als je zo naar bomen kijkt wordt je je wellicht meer bewust van de (meer)waarde van bomen in je tuin en woonomgeving.


Bomen worden, de laatste tijd, steeds vaker in stelling gebracht tegen het klimaatprobleem. Volgens Zwitserse wetenschappers is het planten van bomen momenteel zelfs de beste én goedkoopste manier om het klimaatprobleem aan te pakken. Dat is mooi, want zo kan iedereen een handje bijdragen.


En dan kom ik weer terug op de omgezaagde kerstboom die met Kerst, twee, drie misschien vier weken, in de huiskamer staat de pronken met versierde ballen en twinkelende lichtjes. Wereldwijd wordt Kerst gevierd met kerstbomen. Dat zijn heel veel omgezaagde bomen. Je viert het feest van nieuw leven met een speciaal daarvoor omgezaagde boom. Past dat nog wel in een tijd, waarin we het juist hebben over het nut van bomen planten?


Mijn geweten blijft knagen. Hebben meer lezers hier last van? Is een plastic kunstboom de oplossing? Een mooie levensgrote afbeelding van een kerstboom op de wand? Een leaseboom? Voor wie de oude Oranjeboom reclame nog kent, ik denk dat mijn zoon en ik dit jaar nog een ‘boompje opzetten’ bij een omgezaagde kerstboom. Weer een jaar uitstel om te overwegen wat we volgend jaar Kerst doen.


Fijne Kerstdagen.

UIT DE KRANT

Lees ook