Kerstvakantie voorbij; thuisscholen weer open

REGIO – Het luieren en uitslapen is voorbij, de scholen gaan weer beginnen. Of beginnen, online dan. Want de schoolgebouwen blijven zeker tot en met 17 januari dicht. Dat heeft het kabinet afgelopen donderdag besloten op advies van het Outbreak Management Team (OMT). De hoge besmettingscijfers en de toegenomen druk op de zorg zijn de reden voor de sluiting. Kinderen van ouders met een cruciaal beroep en kwetsbare kinderen kunnen gebruik maken van de noodopvang bij school- en opvanglocaties.

Voor veel kinderen en ouders breekt opnieuw een pittige tijd aan. Les van achter de computer en zelfstandig aan de slag met huiswerk en toetsen vereist nogal wat discipline van leerlingen. De een gaat dat beter af de ander. Ook voor ouders die naast hun baan en huishouden hun kroost moeten zien te begeleiden kan het een behoorlijke klus zijn. Hoe lang de scholen nog dicht blijven, valt op dit moment nog niet te zeggen.

De Nederlandse Vereniging voor Thuisonderwijs komt met tips voor ouders:

Rol van de ouder

Wanneer je tijdelijk thuisonderwijs geeft, is de relatie tussen ouder en kind anders dan voor ouders die hun kinderen langdurig thuisonderwijs geven. Je bent dan bijvoorbeeld nog niet gewend aan het combineren van thuiswerken en onderwijs aan je kinderen (zie hieronder voor meer info over dit onderwerp). Het zal even wennen zijn om daar je draai in te vinden. In onze ervaring gaat leren het best als de relatie tussen ouder en kind goed is. Ruzies zijn geen goede basis voor een kind om te leren. Probeer dus prioriteit te geven aan het onderhouden van de relatie met je kind, het leren gaat dan veel beter!

Manieren om dat te doen verschillen per kind, we geven een paar voorbeelden waar je aan kan denken: breng je kind af en toe een snack, ga samen even naar buiten als dat mogelijk is, kijk samen een film, help je kind materiaal bij elkaar te zoeken om een project uit te voeren waar hij/zij om gevraagd heeft, help je kind met het bedenken van ideeën om de verveling te verdrijven, etc.

Vergeet niet dat deze hele situatie tijdens de uitbraak van het coronavirus voor kinderen ook vreemd en onbekend is, en het voor iedereen zoeken is hoe hiermee om te gaan. Probeer met oudere kinderen afspraken te maken over hoe jullie tegelijkertijd thuis kunnen werken, leren en met elkaar kunnen samenleven.

Lukt het even niet allemaal? Geen paniek, zo gaat dat nou eenmaal, de ene dag gaat het beter dan de andere. Probeer iets te vinden waar jullie weer van opknappen, en probeer het schoolwerk later of de volgende dag weer op te pikken.

Probeer niet in de stress te schieten als je een planning niet kan bijhouden, of als je beste vriendin met haar kinderen veel succesvoller bezig lijkt te zijn, iedereen heeft mindere dagen, ook je beste vriendin met de leuke foto’s op social media  Volg je eigen pad. Het doel is vooruitgang, geen perfectie.

Meer tips en trics voor ouders en leerlingen zijn te vinden op de site https://www.thuisonderwijs.nl/