Kettingzaagkunstenaar opent Ei Ei Westerkwartier met bijpassend kunstwerk

Ei Ei - Leo Dop 1

Ei Ei - Leo Dop 2 Ei Ei - Leo Dop 3 Ei Ei - Leo Dop 5 STREEK – Al vanaf het moment dat hij een zaag vast kon houden is Leo Dop gefascineerd door het zagen van hout en bomen. De 34-jarige Groninger, die in het dagelijks leven werkzaam is voor de gemeente Zuidhorn, zaagt echter niet zomaar alleen wat bomen om. Hij doet namelijk aan Chainsaw Carving, in het Nederlands ook wel ‘kunst snijden met kettingzaag’ genoemd. Een hobby die hij meenam uit Zweden, waar hij als 23-jarige stage liep voor zijn opleiding. Voor Ei Ei Westerkwartier verzorgt hij samen met voorzitter Jan Oomkes de spectaculaire opening. ‘Jan Oomkes was voorheen wethouder in de gemeente Zuidhorn. We spraken wel eens over mijn hobby. Op een gegeven moment had Jan een boom in de tuin die omgezaagd moest worden, waar hij mij voor vroeg om te helpen. Dat is inmiddels alweer een paar jaar geleden. Toen opperde hij met een idee rondliep waar hij mij dan nog eens voor wilde vragen als het zover zou zijn. Dat bleek Ei Ei te zijn’, aldus Leo.

 

Leo was één van de eersten in Nederland die aan Chainsaw Carving deed. ‘Zo’n tien jaar geleden, toen ik stage liep in Zweden, was er dagelijks best veel tijd over. In Zweden werkt men namelijk zeer prestatiegericht. Heb je je werk voor die dag af, dan mag je gerust naar huis. En aangezien het in Zweden vaak pas heel laat donker wordt, was er dan nog een hele tijd over. In eerste instantie pakte ik puur uit tijdverdrijf de kettingzaag erbij om beelden uit te zagen, maar eenmaal terug in Nederland pakte ik deze hobby serieuzer op’. Toen Leo terug was in Nederland waren er in de provincie Groningen misschien nog maar twee of drie mensen die aan Chainsaw Carving deden. Landelijk ging het misschien om tientallen. Tegenwoordig is de populariteit redelijk toegenomen. ‘Ik denk dat we nu met zo’n honderd mensen zijn in Nederland. In het begin waren het voornamelijk mensen vanuit de bosbouw die deze hobby gingen beoefenen. Tegenwoordig zijn er ook beeldende kunstenaars die zich hiermee bezig houden. Dat bijt elkaar niet’.

Terwijl er inmiddels ook mensen in Nederland zijn die kunnen leven van hun houtkunstwerken, blijft het bij Leo bij een hobby. ‘Hoe leuk ik het ook vind om te doen, het vergt wel behoorlijk wat van je. Als ik bezig ben, dan concentreer ik me volledig op het puntje van de kettingzaag. Maar mijn houding ben ik dan helemaal niet mee bezig. En met mijn 2 meter 4 is dat toch wel belangrijk voor mijn rug. Zou ik alleen maar met de kettingzaag in de weer zijn dan is dat funest voor mijn lichaam’, meent Leo. ‘Bovendien ben ik nogal een vrije jongen in mijn werk. Als iemand mij vraagt om een Texels schaap te maken terwijl ik daar helemaal niets mee heb, dan doe ik dit liever niet. De kans is dan veel te groot dat er een herdershond uitkomt’, grapt Leo.
Veel kettingzaagkunstenaars zitten met hun werk dichtbij de natuur. ‘Veel kettingzaagkunstenaars hebben al een binding met de natuur, waardoor ze veel vogels of dieren maken. Ik vind het juist leuk om het contact te leggen met de techniek of de bosbouw. Zo heb ik wel vrachtwagens beladen met houtstammen gemaakt, of tractoren. Daar ben ik niet helemaal uniek in, er zijn meer mensen die dat doen, maar het gros maakt toch vooral natuurobjecten’, vertelt Leo.
In de tien jaar tijd dat het Chainsaw Carving in Nederland zich ontwikkeld heeft, heeft ook de techniek zich flink door ontwikkeld. ‘Eerst waren de kettingzagen al snel een kilo of 8, 9. Tegenwoordig zijn er ook lichtere kettingzagen te vinden. Maar ook de beoefenaars ontwikkelen zich. Zo zijn er mensen bij die complete constructies hebben gemaakt waardoor ze niet zelf het gewicht van een zaag hoeven te sjouwen, maar de constructie het tilwerk laten doen.’ Veiligheid is bij Chainsaw Carving heel belangrijk. ‘We werken altijd met extra beschermende kleding en schoenen. Een ketting van een zaag draait met zo’n 80 kilometer per uur. Daar wil je geen ongelukken mee krijgen!’
Leo doet geregeld mee met wedstrijden. In Drouwen wordt ieder jaar een wedstrijd georganiseerd, waar tientallen kunstenaars aan mee doen. Dit jaar zal dat zijn op 9 en 10 mei. ‘Dat is echt een hele leuke happening. De sfeer is heel gemoedelijk. Binnen deze tak van sport is er eigenlijk geen jaloezie of haat en nijd. Ieder doet z’n eigen ding. Ik ben zelf bijvoorbeeld meer van het ruwe werk. Ik werk snel. Maar er zijn ook mensen die tijden kunnen blijven schaven en zagen en zo heel precies te werk gaan.’
Zijn hobby voert hij niet thuis in Groningen uit, maar bij zijn ouders die op een boerderij wonen in Zevenhuizen. Ook geeft hij soms demonstraties bij de Hornbach in Groningen, of is hij te zien op landelijke (boeren)-fairs en nu dus bij de opening van Ei Ei Westerkwartier. ‘Daarvoor heb ik al een heel leuk idee om te maken. Het zal zeker bij het paasthema én het Westerkwartier passen, maar ik vertel nog niet precies hoe en wat. Dat moeten de mensen maar komen bekijken tijdens Ei Ei!’

De opening van Ei Ei Westerkwartier vindt plaats op 6 april om 10.30 uur op locatie Zuid, boerderij Cazemier. Vanaf 11.00 uur zijn tot 17.00 alle locaties te bezoeken.