Kiloknaller

Afbeelding
Puur natuur

Puur Natuur

In de laatst verschenen Kampioen, het blad van de ANWB, trof ik op de achterpagina een ’toetje’ voor kinderen van 8 tot 88. Het was een soort quizje om de vakantieganger te testen op kennis van de wereld. Eén van de vragen was: Welk gerecht hoort bij welk land? Onder andere werden lasagna, moussaka en schnitzel genoemd. Dat de laatste aan Duitsland moet worden verbonden was natuurlijk kinderlijk eenvoudig, al was het alleen maar vanwege de uitspraak van het woord.

Tijdens onze vakantie die we dit jaar in Duitsland doorbrachten zijn we enkele keren uit eten gegaan en inderdaad, de schnitzel neemt wel een zeer dominante plek in op de menukaart. Bij de meeste doorsnee restaurants (daar zijn er zeer vele van) is dat zo en kun je schnitzels in soorten en maten opgediend krijgen. Uiteraard zijn er in Duitsland ook wel restaurants met een meer gevarieerde kaart en zelfs waar de schnitzel nauwelijks op de kaart voorkomt. Dat zijn dan wel de wat chiquere restaurants, die zijn er dus ook, maar daar betaal je dan ook een ’chique’ prijs. Wij beperkten onze bezoeken tot de doorsnee restaurants, ook vanwege de billijke prijzen, en lieten die platgeslagen stukken varkensvlees links liggen. Ook bij de slagerij-afdeling van de Lebensmittel-Verbrauchermarkt K + K (Klaas & Kock), waar wij onze inkopen deden, namen schnitzels een prominente plek in. Naar een stukje rundvlees moet je vragen, dat zie je er nauwelijks in de vitrine liggen. Wel zijn er diverse koteletten verkrijgbaar en daarvan prefereer ik de schouderkarbonade (Neckenkotelett); de andere vind ik te droog en taai.

Op een dag kochten we er drie en al bij de kassa keek ik naar de prijs en verbaasde me er over. Het kon toch niet waar zijn dat we voor drie joekels van karbonades (samen ruim 700 gram) iets meer dan twee euro moesten betalen? Volgens mijn vrouw klopte het wel, want waarschijnlijk was het een ’Angebot’, een aanbieding. Twee dagen later waren we er weer en ging ik het controleren. Ik kon mijn ogen nauwelijks geloven: € 2,90 per kilo en dat het een aanbieding was stond er niet bij. Ik sprak een dame van de bediening er op aan en zij was het met me eens dat er bij zo’n prijs nauwelijks iets aan de strijkstok blijft hangen. Niet voor de boer, de vervoerder, de slachter en de winkelier. Het getuigt ook van wel erg weinig respect voor het dier dat het voor zo weinig geld over de toonbank gaat. Van de weeromstuit zou je vegetariër willen worden! Op zich is het trouwens niet verkeerd om voor jezelf -om meerdere redenen- eens goed na te denken over vleesconsumptie, want zoals wij met dieren omgaan is schandalig. Alleen al in Nederland worden er vele miljoenen in kleine ruimtes gehouden, vetgemest en daarna over de kling gejaagd. Overigens was tot mijn deugd de prijs een week later in de winkel wel een keer zo hoog.

Bij onze (auto)reizen naar het buitenland bestond de voorbereiding onder meer uit een zorgvuldige bestudering van de route. Meestal kreeg je een routebeschrijving na een boeking van een vakantiehuis thuisgestuurd, maar dan nog was het zaak deze goed te bestuderen. Met de huidige navigatiesystemen is dat allemaal overbodig geworden. Pas vorig jaar hebben we er één aangeschaft, want de grote voordelen zag ik er wel van in. Bij de aanschaf ervan scheelde het toen wel dat het een aanbieding was. Ook op het vakantieadres maakten we er regelmatig gebruik van. Eén keer kwam dat wel heel goed van pas toen we op de snelweg in een file verzeild raakten en het hopeloos vast zat. We konden toch nog een afrit bereiken en lieten het programma een alternatieve route kiezen die ons weer naar ons adres dirigeerde. We merkten wel dat er veel meer automobilisten gebruik van maakten. De vorige keer schreef ik dat er relatief weinig vogels waren te zien in het deel van Duitsland (Teutoburger Wald) waar wij verkeerden. Een wel zeer opvallend afwezige was de Gierzwaluw. We zijn er in diverse plaatsen en dorpjes geweest en van eerdere reizen naar Duitsland weet ik nog goed dat ze daar alom waren vertegenwoordigd. Het gegier was soms niet van de lucht, zo talrijk waren ze op sommige plekken. Ik denk niet dat het aan gebrek aan broedgelegenheid lag, maar waar wel aan blijft een vraagteken. Opvallend was het wel.

UIT DE KRANT