Kinderboerderij Roden

kinderboerderij

In de Spo(r)tlight

Kinderboerderij Roden maakt zich op voor mooi seizoen

RODEN – Nog eventjes wachten en dan is het zover. Het nieuwe seizoen van de kinderboerderij in Roden staat op het punt van beginnen. Op 2 april opent de boerderij zijn spreekwoordelijke deuren voor het publiek, dat net als voorgaande jaren van harte welkom is op de kinderboerderij. Vanaf 13.00 uur gaat het gebeuren en kan iedereen de dieren weer begroeten na een lange winter. Een sneak preview; De jonge geitjes huppelen inmiddels al weer vrolijk rond in het steeds warmer wordende lentezonnetje.

“De vrijwilligers hebben er in ieder geval zin in”, vertelt Akkelien Jonkman van Promens Care. “Net als voorgaande jaren hebben we weer een gezellige, enthousiaste groep mensen die alles in het werk gaat stellen om er weer een onvergetelijk seizoen van te maken.” Maar liefst dertig vrijwilligers, veelal met een beperking, staan te trappelen om de deuren open te mogen gooien. “Net als voorgaande jaren zullen deze mensen allerhande klusjes en karweitjes op de boerderij gaan doen”, zegt Akkelien. “Dat is het mooie aan Promens Care. Als gebruikers van de kinderboerderij geven wij deze mensen een leuke bezigheid die goed aansluit bij hun interesses en capaciteiten.” Promens Care is een organisatie die volwassen en kinderen wil ondersteunen een zo normaal mogelijk leven te leiden. Inmiddels telt Promens Care al zo’n 2000 professionele medewerkers die gezamenlijk 3000 cliënten begeleiden in veelal kleinschalige woon-, werk en dagbestedingsaccommodaties in de provincies Drenthe en Groningen. “Daar is de kinderboerderij in Roden dus één van”, weet Jonkman. “Maar vergis je niet in het niveau van de mensen. Dagbesteding is een leuk woord, maar voor deze vrijwilligers is het echt hun werk.” Dat het hard werken is blijkt ook wel uit de voorgaande jaren. “Groenonderhoud, dieren voederen, schoonmaken en ik kan nog wel even doorgaan”, zegt ze. “En daar zijn de cliënten inmiddels al erg druk mee. De opening op 2 april staat voor de deur, en dan moet alles dus opgeruimd en netjes zijn.” Daarnaast runnen de vrijwilligers een theeschenkerij bij de kinderboerderij. “Daar scheppen ze enorm veel voldoening uit”, weet Akkelien. “Het wachten duurt misschien wat langer dan bij een professionele horecagelegenheid, maar je weet zeker dat je thee met veel liefde en zorg is klaargemaakt.”

Aan de opening zelf is niet veel veranderd, volgens Akkelien. “Nee, het is min-of-meer hetzelfde als vorig jaar. Wat goed is, moet je goed laten.” Daarom staat er ook dit jaar weer een leuke draaimolen en een groot luchtkussen. “Vooral dat luchtkussen was vorig jaar een groot succes” aldus Jonkman. “We gaan er dan ook van uit dit jaar wederom een leuke opening mee te maken.” Het enige dat een schitterende opening van het seizoen kan bederven is het weer. “Maar ook dat lijkt alleszins goed te komen”, lacht Akkelien vrolijk. “De jonge geitjes huppelen al weer vrolijk in het rond en de boerderij lijkt steeds groener en levendiger te worden. Het gaat de goede kant op”

De Rodense kinderboerderij is inmiddels een niet weg te denken begrip in de regio. “Waar vind je tegenwoordig nog een leuke boerderij, met een grote speeltuin, waar je gratis toegang tot hebt?” stelt Akkelien retorisch. Wie de vraag stelt, kan hem ook beantwoorden. “Alle uitjes worden steeds duurder”, weet ze. “We moeten dus zuinig zijn op voorzieningen als deze, waar iedereen zo naar binnen kan lopen om een paar uurtjes door te brengen en te genieten van de prachtige dingen die hier te zien zijn.” Vele generaties hebben inmiddels al ontelbare voetstappen liggen op de kinderboerderij. “Mensen die hier vroeger veel hebben gespeeld, komen tegenwoordig langs met hun kinderen”, ziet Akkelien. “Het zou mooi zijn om de kinderen van nu over pakweg twintig, dertig jaar terug te zien komen met hun kleintjes.” Daarmee geeft Akkelien aan dat de kinderboerderij een onmisbare voorziening is voor Roden. “En daarbuiten”, vult ze aan.

En dat met dank aan Volksvermaken die als eigenaar de kinderboerderij verhuren aan Promens Care, die het op hun beurt exploiteren. “Dat loopt voorbeeldig”, vindt Jonkman. “Deze constructie loopt al een aantal jaren en altijd zonder problemen.” Volgens Akkelien profiteert iedereen van deze opzet. “Volksvermaken ziet hun eigendom goed behandeld worden, wij kunnen onze cliënten dagbesteding aanbieden, onze cliënten hebben op hun beurt serieus werk en Roden en omstreken kan vanaf 2 april weer dagelijks genieten van een prachtige omgeving met lieve dieren en vele attracties.” Mis de opening van het seizoen dus niet en kom op 2 april ook een kijkje nemen aan de Norgerweg 2D. De vrijwilligers staan vanaf 13.00 uur voor u klaar met een lekker kopje koffie of thee, een glaasje fris en een hele grote glimlach.

Wie: Volksvermaken & Promens Care

Wat: Opening kinderboerderij Roden

Wanneer: Zaterdag 2 april, 13.00 uur

Waar: Norgerweg 2D, Roden

Informatie: www.volksvermaken.nl