“Kinderen zijn vaak beelddenkers. Ik denk ook in plaatjes”

Anneke Ekhart bereikt met schilderworkshops voor kinderen verrassende resultaten

Anneke Ekhart (1955) staat al jaren geboekstaafd als een gerenommeerd beeldend kunstenaar. In haar woning aan het Hoogstraatje in Tolbert heeft ze haar eigen atelier, waar ze dagelijks is te vinden. “Schilderen is mijn passie,”zegt ze daar broodje-nuchter over. Ook is ze als vrijwilliger – één van de meer dan zestig! – regelmatig in de Cazemierboerderij, het van activiteiten bruisende dorpshuis aan de Hoofdstraat in Tolbert, te vinden. Ze maakt daar onder andere deel uit van de brainstormgroep die er allerlei tentoonstellingen organiseert. “Komend jaar valt er, naast de vaste collectie, ook op dat gebied veel speciaals in onze boerderij te zien,”vertelt ze er enthousiast over. “Zoals in augustus een grote tentoonstelling over 150 Jaar Ford Garage van Auto Smidts in Tolbert. En in oktober komt er een prachtige verzamelexpositie van Chinees en Japans porselein.”

Wat Ekhart ook, en met veel succes, in de Cazemierboerderij organiseert zijn zaterdagmiddagse Schilderworkshops voor kinderen van 8 tot 12 jaar. “Ik deed en doe dat ook thuis, in mijn eigen atelier. Maar deze activiteiten in de boerderij, waar ik ze ook met de rijke historie van deze locatie laat kennismaken waar ze met hun schilderwerk op kunnen inhaken – twee vliegen in één klap dus – slaan goed aan. In januari begin ik, samen met assistente Jeanette Gjaltema, aan een serie nieuwe workshops voor kinderen. Die vinden steeds op zaterdagmiddagen van 13.30 tot 16.00 uur plaats en kosten, inclusief materiaal, 10 euro per keer. Wat de kinderen schilderen, mogen ze mee naar huis nemen. Nee, ik verdien daar niets aan. Dat tientje is voor materiaal en wat overblijft gaat naar de kas van de boerderij. Zaterdag 21 januari vindt de eerste sessie plaats. Er kunnen maximaal 15 kinderen aan meedoen en die kunnen overal vandaan komen dus echt niet alleen uit Tolbert. Ik verzeker je, dat ze daar geen spijt van zullen krijgen. En let wel – voegt ze er met bijna opgeheven vinger aan toe; red. – ieder kind kan op zijn manier creatief zijn. Dát vooral wil ik stimuleren. Kinderen denken vaak in plaatjes, dat doe ik zelf ook. Daarom kan ik me goed in de denk- en belevingswereld van kinderen verplaatsen.” (Meer info zie onderaan deze pagina; red.)

Als professioneel beeldend kunstenaar werkt Anneke zelf met verschillende technieken. Ze zoekt voortdurend naar mogelijkheden om haar gevoelens vast te leggen. Dat kan een lief kinderportret zijn, maar ook een stoer en doorleefd onderwerp op zink. “Oude en nieuwe materialen interesseren me,”zegt ze daar over. “Ik ben gedurig op zoek mijn kennis en kunde uit te breiden.” Twintig jaar woonde ze in Roden en de laatste veertig jaar is Tolbert haar stekkie waar ze zich prettig voelt. “Tolbert bruist van de activiteiten,”werft ze nog maar eens. Haar liefde voor kinderen uitte zich eerst als peuterspeelzaalleidster, maar tekenen en schilderen – ‘dat deed ik als kind al graag’- bleven haar fascineren. Ze volgde een opleiding richting autonome kunst bij de kunstacademie Minerva waar ze in 1998 afstudeerde. “En toen was ik helemaal verloren.”

Als beeldend kunstenaar exposeerde Ekhart al op diverse locaties, onder andere op de borg Nienoord. Meer exposities zijn voor 2017 al gepland, onder meer vanaf juni in het gemeentehuis van Leek. Maar liever beklemtoont Anneke hier het belang van kunstbeleving bij schoolgaande kinderen. “Echt, ik vind het zo belangrijk dat ze al vroeg kunst leren kennen en waarderen. Als ze die zelf, op hun eigen niveau, kunnen beoefenen geeft dat voor hen nog een extra dimensie. Kunst verrijkt je leven, in alle opzichten. Ook leerkrachten op basisscholen onderkennen dat belang, jammer alleen dat er voor dit soort activiteiten niet of nauwelijks geld beschikbaar is. Met mijn workshops wil ik in die lacune voorzien.”

Meer weten? Klik dan haar website www.anneke-ekhart.nl aan. Anneke Ekhart is te bereiken onder 06-14173816.