Kledingbank Noordenveld, Roden

Roden OG Kledingbank-4

Datum: 8 oktober
Tijd: 13.00 uur

RODEN – Ot en Sien op bezoek bij de Kledingbank. Dat is me wat. En dus nam de Ongenode gast een kijkje. Te zien: een smullende Ot, een weigerende Sien en kaartjes voor het Scheeptra Kabinet voor klanten van de Kledingbank.

Want om dat laatste waren Ot (Wout) en Sien (Marit) te gast bij de Kledingbank. Zij overhandigden symbolisch vrijkaartjes voor het Scheepstra Kabinet aan Renny, één van de vele vrijwilligers. Waarom juist Renny? Omdat zij verantwoordelijk is voor de kinderafdeling en omdat ze eigenlijk nooit op de voorgrond wil. Nu had ze geen keuze. De Kledingbank had geld over vanwege het vaatje haring dat onlangs voor de Kledingbank geveild werd. En ook mensen die het niet te breed hebben verdienen best een keer een middagje uit. Vandaar dus. Een mooie geste.

Voor het overige weinig nieuws van het Kledingbank Noordenveld front. Marij Pieters, sinds eeuwen bedrijfsleidster, was er. Wel nieuws: ze verzamelt theezakjes. Ook van de partij was natuurlijk voorzitter Jofien Brink, als altijd spraakzaam, behulpzaam en enthousiast. ‘ Gisteren was de officiële opening voor de wintercollectie. Jazeker, het was heel druk. Ik geloof dat we aan honderd mensen kleding hebben uitgereikt’, laat ze weten. En toch is de kleding op deze woensdagmiddag niet op. Integendeel. ‘Het is echt ongelooflijk’, vertelt Jofien. ‘Het aanbod is echt enorm groot. Prachtig om te zien. En dat is overal zo. Ik weet bijvoorbeeld dat voor de kledingbeurs van de Doopsgezinde kerk ook heel veel kleding is aangeleverd. Kun je nagaan.’

Ondertussen zijn Ot en Sien ook binnen. Ze krijgen brood. Een bolletje met chocoladepasta en een krentenbol. En yoghi en chocolademelk. Ot laat zich het goed smaken, Sien heeft haar dag niet. Ze heeft geen honger. Of geen zin om te eten. Een glas yoghi gaat er nog net in. ‘Overigens is men in Nederland bezig met een nationale Kledingbank’, vertelt Brink. ‘Het initiatief daarvoor komt van de regionale kledingbanken en inderdaad, Henk Slagter- oprichter van Kledingbank Noordenveld- is daar ook bij betrokken. Het is de bedoeling dat de Nationale Kledingbank contact gaat houden met de politiek en gaat zorgen voor een evenwichtige verdeling wat betreft kleding. Een prima zaak natuurlijk.’ De Kledingbank Noordenveld heeft toch al niets te klagen. Het onderkomen wordt- met dank aan het regionale bedrijfsleven vooral- steeds mooier en warmer. En aan vrijwilligers ook al geen gebrek. ‘Nou ja, voor buiten zouden we wel een man of vrouw kunnen gebruiken. Het onkruid tiert ondertussen welig. Wij komen er niet aan toe. Dus mocht iemand zich geroepen voelen, wij heten hem of haar van harte welkom.’

Meer suggesties. Kinderkleding voor jongens in de maten 134 en 122-128 zijn schaars. Daar is met andere woorden niet heel veel van. Komt omdat de kleding van jongens ‘slijtzamer’ is. Althans, zo zeggen de vrijwilligers. Ook de collectie grotere maten is minimaal. Kan ook nog wel wat bij. Verder is de nieuwe keuken, aangeboden door Kooistra, zo goed als afgewerkt en leverde een onderneming onlangs nog even weer een nieuw stukje vloerbedekking.

‘En straks in maart gaan we zeker weer meedoen aan NL Doet. Vorig jaar hebben de mannen van Elton een wand aangepakt. Moet je zien hoe mooi dat er uitziet’, besluit Brink. De goed nieuws show dus bij de Kledingbank. Helemaal als Brink laat weten dat wethouder Alssema heeft laten weten dat de jaarlijkse subsidie van twee mille in stand blijft zolang hij aan het bewind is. Mooi toch? Want we kunnen zeggen wat we willen, de Kledingbank is gewoon een goed ding. Het voorziet – en misschien wel helaas- in een behoefte.

Roden OG Kledingbank

Roden OG Kledingbank-2

Roden OG Kledingbank-3