Kleintje Rodermarkt weer uitbundig gevierd

Roden Volksvermaken

Volksvermaken, cement in de Roner samenleving

RODEN – De term ‘Kleintje Rodermarkt’ dekt eigenlijk de lading niet meer. Want feitelijk viert Roden (en omgeving) twee keer per jaar Rodermarkt; in september en tijdens het Hemelvaartsweekend. Duizenden en duizenden mensen kwamen van donderdag tot en met zondag naar Roden om te genieten van de kermis, de braderie, entertainment bij de horeca en van de paardensport, allemaal onder auspiciën van Volksvermaken, het cement in de Roner samenleving.

En het begon allemaal nog wel zo sneu. De paardensportactiviteiten op Hemelvaartsdag moesten worden afgelast. Overvloedige regenval maakte van het Jaarbeursterrein een natte bedoening, waardoor er een streep door ondermeer het Concours Hippique gezet moest worden. Gelukkig scheen de dagen er na de zon volop en vonden alle andere activiteiten wel doorgang. Vrijdagmiddag kwamen oud-Volksvermakers bijeen in de Vip-tent op het Jaarbeursterrein. Reden: de maquette van de boom die de oud-bestuurders tijdens het jubileum cadeau gaven, werd geplaatst. En dus was er sprake van een heuse reünie. Dirk Klompe bijvoorbeeld, was van de partij, net als Thomas Speerstra en Koop Meijer (inmiddels 97). Jan Cazemier was present, net als onder andere Jan Kemkers, Martin Hulshof, Albertus Hamstra en Pieter van den Bosch. Meijer beweegt zich voort in een scootmobiel. ‘Goeiedag, mannen van het goede leven’, was zijn openingszin in de tent, waarin herinneringen aan vroeger tijden opgehaald werden. Aan de verjaardagsfeestjes van de Volksvermakers bijvoorbeeld. Ook Dick Swart en Johan Baard (onvermoeibaar kennelijk) waren er, net als Geert van Dijken, nog steevast ‘stekkie’ genoemd.

Na het onthullen van een maquette en een speech van Dick Swart (‘ Hee Dick, je stem is wel minder hard geworden in de loop der jaren’) werd de barbecue ontstoken en kwamen opnieuw de sterke verhalen op tafel. De oud-Volksvermakers hielden het nu wat minder lang vol als vroeger, maar dat heeft ongetwijfeld met de leeftijd te maken. Aan de andere kant compenseerden de ‘jonge’ bestuursleden dat, mannen die ook de afgelopen dagen alles weer volledig onder controle hadden en Roden een volksfeest van formaat presenteerden. Chapeau!

Roden Volksvermaken-3

Roden Volksvermaken-4

Roden Volksvermaken-5

Roden Volksvermaken-9

Roden Volksvermaken-10

Roden Volksvermaken-12