Kleintje Rodermarkt

sportlight1

sportlight2sportlight3sportlight4In de Spo(r)tlight

Roden geniet van kermis en paarden tijdens Hemelvaartsweekend

RODEN – Liefhebbers van de Rodermarkt kunnen in het Hemelvaartsweekend weer even hun hart ophalen. Het kleine broertje van de feestelijke reus staat weer voor de deur en laat de Rodermarktsfeer voor even herleven in Roden. Iets korter en iets kleiner, dat dan weer wel. Niettemin staat ook Kleintje Rodermarkt garant voor veel plezier, veel muziek en vooral veel paardensport. Het is Volksvermaken gelukt de traditie te behouden en nieuwe elementen toe te voegen.

Het lange weekend wordt woensdagmiddag om 14:00 uur afgetrapt als de kermis zijn deuren opent als opwarmertje voor de donderdag. Zoals altijd staat er vanaf 10:00 uur een mooie braderie in het dorp waar veel marktkooplui hun spullen en lekkernijen aan de man proberen te brengen. De drukbezochte braderie staat bekend om zijn gezelligheid. Dit door de aanwezige muzikanten en de actieve horeca in Roden die allemaal een muzikale duit in het zakje doen om de feestvreugde op de braderie naar nog grotere hoogten te stuwen. “Dat is eigenlijk ieder jaar zo”, weet Lammert Kalfsbeek. De vicevoorzitter is al jaren betrokken bij de organisatie en ziet het succesverhaal jaarlijks voortgezet worden. “We steken met zijn allen de handen uit de mouwen om ieder jaar weer een aantal fantastische evenementen te organiseren in Roden. Kleintje Rodermarkt is daar één van.” Het evenement voegt eigenlijk twee werelden samen. Enerzijds de gezelligheid van een dorpsfeest, compleet met kermis, livemuziek en een braderie. Anderzijds een geweldig paardensportevenement dat garant staat voor dagen vol spanning en vermaak. “Donderdag mogen de paarden al vroeg los”, weet Kalfsbeek. “Vanaf half negen in de ochtend wordt er gesprongen in de Hoofdring op het Jaarbeursterrein.” De B springers mogen de dag beginnen met hun discipline. Tien minuten later wordt ook de Bij Ring in gebruik genomen voor het B springen. Gedurende de ochtend komt behalve het B springen ook het L springen aan de beurt. In de middaguren volgen de Z, ZZ en M klassen. Rond de klok van 17:30 uur zullen alle winnaars bekend zijn. Behalve springen is er natuurlijk ook, traditiegetrouw, dressuur aanwezig op Hemelvaartsdag. De dressuurdisciplines kan men vinden aan het Windgat en de Duiventil. Ook hier zullen verschillende klassen te zien zijn met ieder hun eigen toppers en underdogs. De dressuurnummers gaan om 9:00 van start met B dressuur. Achtereenvolgens kan er ook genoten worden van de L1, L2, Z1, M1, M2 en ZZL-dressuur. Kortom de donderdag in Roden staat bol van paardensport.

Vrijdag gaat het feest op het evenemententerrein vrolijk verder met een ponyconcours. “We doen dan eigenlijk hetzelfde als donderdag”, vertelt Lammert. “Alleen dan voor de jeugdigen.” Dat de paardensport ook onder de jeugd populair is blijkt uit de aantallen die jaarlijks mee doen aan het dressuur en de springactiviteiten op het terrein. Ook op de vrijdag wordt inmiddels gebruik gemaakt van de ringen aan het Windgat en de Duiventil. “Vanaf 9:00 uur gaan de wedstrijden van start op beide locaties.” De dressuur is van 9:00 tot 12:00 uur in de ringen aan het Windgat en de Duiventil. Er wordt gestreden in de klassen B tot en met ZZ. Op het Jaarbeursterrein wordt er tegelijk begonnen aan de springklassen. In de Hoofdring en de Bij Ring wordt ook hier uitgemaakt wie de beste is in de klassen B tot en met ZZ. De springruiters zijn echter wel ietsje langer bezig dan de dressuur, tot 14:00 uur kan er namelijk gekeken worden naar de beste jeugdige springruiters die de regio rijk is. “Eén van de hoogtepunten vind ik zelf de vuurwerkshow op zaterdagavond”, zegt Lammert Kalfsbeek. “Jaarlijks presenteert Volksvermaken een spectaculaire vuurwerkshow op het Jaarbeursterrein. We hebben ze nog nooit allemaal geteld, maar ik denk dat er al snel zo’n duizend mensen op het terrein aanwezig zijn om de show te zien. Het is vaak bommetje vol. En dan hebben we natuurlijk nog de mensen die het spektakel thuis vanuit de tuin bekijken.” Wie denkt dat het weekend daarmee ten einde is, heeft het goed mis.

“Zaterdagmiddag staat er een mooie paardenshow op het programma vol tuigpaarden. “Ook hierbij hebben we veel afwisseling”, aldus Kalfsbeek. “We hebben eenspannen, tweespannen en tuigen met Friese rassen.” Het leuke aan de Tuigpaarden is dat er ook veel show bij komt kijken. “Het is gewoon een mooie show, waar het genoten kan worden van mooie paarden en echte ouderwetse klederdracht.” Nieuw aan het evenement is de Shetlandpoppenrace. “Daarbij krijgt een Shetlander een pop op de rug gebonden, waarmee er geracet gaat worden tegen andere Shetlanders”, lacht Kalfsbeek. “Het is nieuw en nog niet eerder vertoond.” Desalniettemin klinkt het leuk en hilarisch. Zeker een punt om naar uit te kijken. Met het Tuigpaardenconcours komt er een einde aan het paardensportevenement in Roden.

Wel gaat de kermis nog een dag door en staat er voor zondag 8 mei een mooie fietstocht van zo’n dertig kilometer gepland door de prachtige omgeving van Roden en Noordenveld. Inschrijven voor de fietstocht kan tussen 13:00 en 14:00 uur bij ‘Onder de Linden’ in Roden. Kleintje Rodermarkt wordt gehouden van woensdag 4 mei tot en met zondag 8 mei. Zoals te doen gebruikelijk heeft Volksvermaken alle evenementen gratis toegankelijk gehouden.

Wat: Kleintje Rodermarkt

Wie: Volksvermaken

Waar: Roden, centrum en Jaarbeursterrein

Wanneer: Woensdag 3 mei t/m zondag 8 mei

Informatie: www.volksvermaken.nl