KNWU buigt het hoofd: Roden tóch op wielerkalender

‘De hoge heren zijn flink de oren gewassen’

RODEN – De consternatie was groot bij Wielervereniging Roden toen bleek dat de KNWU geen plekje had voor de klassieker in Roden. De hoge heren van de wielerbond leken simpelweg aan de Acht van Noordenveld voorbij te gaan. Voorzitter Jan Slenema was – op z’n zachtst gezegd – teleurgesteld. Hij spuwde openlijk zijn gal, waartoe de KNWU terugkrabbelde. Resultaat: Roden staat tóch op de wielerkalender van de bond. Deze week beslist de organisatie of ze daadwerkelijk een vervolg geven aan de wielerklassieker.

Al sinds jaar en dag is de Acht van Noordenveld een groot wielerspektakel in de omgeving Roden. De klassieker doet de mooiste plekken binnen de gemeente aan en prijkt bij veel renners fier op de agenda. De organisatie, in handen van Wielervereniging Roden, breidde de wedstrijd zelfs uit. Er werd een Wielerweekend op poten gezet, met daarin ook een critérium en een ploegentijdrit. Dat het Wielerweekend terug zou moeten naar een eendaags evenement, bleek vorig jaar. ‘Het organiseren van een heel wielerweekend, dat lukt niet meer’, zegt Jan Slenema. ‘Dat heeft de voorgaande jaren zóveel inspanning gekost, zeker als je je bedenkt dat we het vorig jaar zonder politiebegeleiding moesten doen. Uiteindelijk mogen we onze handjes dichtknijpen dat we al voor één dag alles rondkrijgen.’

Voor de organisatie stond derhalve vast dat ze terug zouden gaan naar één koersdag. Maar dan moet die dag wel worden opgenomen in de wieleragenda van de KNWU. En dat was – tot grote verbazing van Wielervereniging Roden – niet het geval. De KNWU had in het beoogde weekend van de klassieker namelijk een wedstrijd in Noord-Holland gepland. Hierdoor werd het voor de organisatie van de koers in Roden schier onmogelijk om iets op poten te zetten.

Voorzitter Slenema liet openlijk weten niet blij te zijn met de wielerbond en er ontstond commotie binnen de wielerwereld. ‘We droegen twee alternatieven aan’, zegt Slenema. ‘Eén was op zondag 14 juni en één op zondag 24 mei. Van de KNWU hebben we nu te horen gekregen dat we op 14 juni op de kalender staan.’ Volgens Slenema is de wielerbond geschrokken van de vele reacties. ‘De heren zijn flink de oren gewassen. Zodoende hebben ze geschoven op de kalender en voor ons een plekje gevonden.’

De voorzitter is blij dat dit plekje op 14 juni gevonden is. ‘Op 24 mei, de zondag in het Hemelvaartweekend, is er ook een koers in Friesland. Mocht die doorgaan, dan zouden wij wellicht problemen krijgen met de politie-inzet. In dat opzicht is 14 juni beter.’

Dat wil echter niet zeggen dat de koers per definitie doorgaat. ‘We gaan nu kijken of we de financiën rond kunnen krijgen en of het organisatorisch haalbaar is’, zegt Slenema, die verwacht daar deze week uitsluitsel over te kunnen geven. Een groot punt is de politiebegeleiding. Vorig jaar moest de organisatie het hier zonder stellen. ‘Daar hadden we een hele kluif aan’, herinnert Slenema zich.

Ten opzichte van vorig jaar wordt het wielerweekend dus flink afgeslankt. Van twee dagen naar één. En geen critérium en ploegtijdrit. ‘Zoals het nu lijkt, zullen we in de ochtend een klassieker hebben met nieuwelingen en junioren. ’s Middags is het de beurt aan de heren elite. En we zouden nog kunnen kijken naar een dameswedstrijd, al zit dat er tot dusver nog niet in’, zegt Slenema.

De koers zal waarschijnlijk gebruik gaan maken van dezelfde omloop als die van vorig jaar. Dat is een omloop van in totaal 42 kilometer. Mocht de klassieker dus doorgaan, dan vindt deze op exact dezelfde datum met exact hetzelfde parcours als vorig jaar plaats.