Koen Luining voldoet de 4mijl4you met de handbike

NORG – Zondag stond de officiële 4 mijl van Groningen weer op het programma. Een hardloopevenement dat vanaf de Kerklaan in Haren naar de Vismarkt in de stad gaat. Om precies te zijn is de route 6,437 kilometer lang. Minder bekend is dat aan de vooravond van de 4 mijl er een 4mijl4you wordt georganiseerd.  Hier tellen niet de snelste tijden of wie het hardste kan lopen van Haren naar Groningen. De 4mijl4you legt in wandeltempo de route af en trekt hiermee dan ook een compleet andere doelgroep. Een deelnemersveld dat vooral geniet van de sfeer en de gezelligheid die dit evenement met zich meebrengt. En iedereen krijgt een medaille. Er zijn deze zaterdagavond dan ook niet alleen maar handbikers die mee doen. Er is een bont gezelschap van skaters, ouders met een kinderwagen, rolstoelers met begeleiders, nordic walkers en vooral ook veel fietsers als deelnemers. 4mijl4you bestond dit jaar precies 10 jaar.

De 72-jarige Koen Luining uit Norg doet al enige jaren mee. ‘Het was zaterdagavond enorm gezellig. Ik vond het echt een geslaagde 4 mijl. Ik vond het zelfs leuker dan de voorgaande keren. Het weer was goed en er stond veel publiek langs de kant van de weg. Er werd gezongen, er was applaus en de sfeer was bijzonder goed.’

Koen Luining deed mee met zijn handbike. ‘Mijn bloedvaten in mijn rechterbeen zaten verstopt. Ik was buschauffeur en had erg veel pijn in mijn been. Ontiegelijk veel pijn. Op een gegeven moment ging het niet meer. Na divers ziekenhuisbezoek is toen gekozen voor amputatie. Ik heb mij hier goed door heen geslagen. Ik ben altijd mijzelf gebleven. Ik heb de amputatie vrij snel geaccepteerd, want ja, het leven gaat door. Ik zeg wel eens tegen mensen die aldoor lopen te klagen ‘hou daar mee op, je kan nog zoveel’. Tijdens mijn revalidatieperiode in Beatrixoord in Haren heb ik kennis gemaakt met het handbike rijden en zo ook met de 4 mijl.’

Elk jaar is er ook een sponsering voor een goed doel. Koen Luining is de afgelopen weken regelmatig in het dorp gesignaleerd om bij kennissen, ondernemers en anderen een bijdrage te vragen. ‘En het is fantastisch gegaan,’ laat hij tevreden weten. ‘Ik heb dit jaar veel kunnen doneren. Hiervoor wil ik dan ook iedereen bedanken. Het voelt toch altijd goed als je iets terug kan doen.’ Het goede doel van dit jaar is Quiet Groningen. Deze organisatie wil stille armoede verzachten middels gratis diensten en verwennerijen. Zo is er bijvoorbeeld een gratis marktplaats opgezet. Quiet Groningen vindt dat mensen het gevoel moeten hebben om weer gezien en gewaardeerd te worden. Daarbij is een gezonde fysieke basis belangrijk om ook financiële- en sociale problemen aan te pakken.

Koen Luining heeft bewust gekozen voor een handbike. Zo wordt de handbike vastgemaakt aan de rolstoel waar hij in zit en kan er koers gezet worden naar elders. ‘Ik heb dit liever dan bijvoorbeeld een scootmobiel. Ik blijf flink in beweging en k rijg gespierde armen. Een elektrische handbike kan ik ook krijgen, maar daar wil ik nog niet aan. Afgelopen zaterdag blijft een mooie herinnering in mijn gedachten.’