Koerdische familie organiseert inzamelingsactie voor Ter Apel

Hosseini’s willen asielzoekers gelukkiger maken

RODEN – De familie Hosseini uit Roden organiseert een inzamelingsactie voor het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Het Koerdische gezin uit Iran, wil voornamelijk speelgoed, kleding en schoenen inzamelen voor het azc in Ter Apel. ‘In Ter Apel is het altijd ontzettend druk. Toen wij er zaten, waren er ongeveer 200.000 asielzoekers. Er was een gebrek aan speelgoed en kleding, en omdat de winter er aan komt, willen wij de mensen daar een hart onder de riem steken’, zegt Farzad.
Samen met zijn vrouw Nashmil en zoontje Ario, woont Farzad sinds anderhalf jaar in Roden. ‘Daarvoor zaten wij in meerdere asielzoekerscentra’, zegt Farzad. ‘Net als iedere vluchteling werden wij eerst opgevangen in Ter Apel. Daar zaten we tien dagen. Daarna hebben we nog in Heerhugowaard, Nijmegen en Oranje gezeten. In totaal duurde dit zes maanden. Nu wonen wij in Roden. Daar zijn wij erg blij mee’, zegt hij. Het leven in azc’s viel het gezin soms zwaar, maar vooral in Ter Apel was de situatie chaotisch. Daar kijkt de immigratiedienst namelijk naar iedere vluchteling en bepalen of zij een toekomst hebben in Nederland. ‘Het eten in Ter Apel was prima, maar er waren gewoon veel te veel mensen. Het was druk en er was niet genoeg kleding en zo. Daarom hebben wij deze actie opgezet’, zegt Farzad. Toen het gezin in Ter Apel aan kwam, was het herfst. Aan de klimaatverschillen ten opzichte van Iran, moesten zij flink wennen. ‘Het was heel koud’, zegt Nashmil. Om de nieuwe asielzoekers te weren tegen de kou, willen zij dus flink wat kleding binnenhalen. ‘Dan voelen de mensen zich beter en zijn ze iets gelukkiger’, meent Farzad.
De familie Hosseini zijn politieke vluchtelingen. Als Koerden hadden zij het lastig in Iran, waar zij onderdrukt werden door de overheid. ‘Er wonen ongeveer tien miljoen Koerden in Iran. Zij willen een eigen land en hebben hier laatst een referendum over gehouden. Hieruit bleek dat bijna iedereen een eigen Koerdische staat wil in Iran, maar de overheid houdt dit tegen’, legt Farzad uit.  Vanwege de politieke stress vertrok het gezin naar Europa en kwam het uiteindelijk in Roden terecht. Hier is het gezin gelukkig, onderstreept ook Nashmil. ‘Roden is mooi en de buurt is heel aardig voor ons’, zegt zij.
Voor vluchtelingen is het leren van de Nederlandse taal lastig, toch weten Farzad en Nashmil zich al aardig te redden. ‘Wij hebben drie keer per week Nederlandse les aan het Alfa-college in Groningen’, zegt Farzad. Naast deze lessen loopt Farzad stage bij een architectenbureau in Roden. ‘Ik was in Iran architect en ik ben blij dat ik mag stagelopen. Het stagelopen gaat goed, want ik heb veel ervaring. Alleen de nieuwe woorden op de werkvloer zijn lastig, maar daar kom ik wel uit. Daarnaast is het contact met mijn baas en mijn collega’s erg goed. Ik vind het een fijne plek om stage te lopen.’ Nashmil studeerde in Iran psychologie en gaat vanaf november als vrijwilliger aan de slag in een verzorgingstehuis. ‘Ik heb dat nog nooit eerder gedaan, maar het lijkt me erg leuk’, zegt de goedlachse Nashmil. Daarnaast gaat hun zoontje Ario naar de crèche. Hij pikt de taal snel op en heeft het prima naar zijn zin op de crèche. Dat het gezin veel steun krijgt van de mensen uit de buurt, helpt ontzettend in het leren van de Nederlandse taal. ‘We hebben goed contact met de buurt en iedereen is heel aardig. Als ik verhalen hoor van andere vluchtelingen die in andere dorpen of steden wonen, dan ben ik blij dat wij hier mogen wonen’, zegt Farzad. Het verbaast hem dan ook niet dat uit onderzoek bleek dat men het gelukkigst is in Noord-Drenthe. ‘Roden is écht een heel leuk dorp’, vindt hij.
De actie van de familie Hosseini loopt vanaf 6 november tot en met 15 november. In dat tijdsbestek kunnen mensen kleding en speelgoed aanleveren. Vanaf 15 november zal het gezin zich bezighouden om alle spullen in dozen te pakken. ‘Mensen die spullen willen inleveren, kunnen contact met mij opnemen via mijn e-mailadres: sf.hosseini@hotmail.com. En we zoeken nog mensen die na 15 november willen helpen met het inpakken van de spullen en het vervoer naar het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Iedereen die ons op een of andere manier kan helpen, kan mij een mail sturen’, zegt Farzad.