Kom ook sjoelen, harstikke leuk!

NORG – Veel kleine verenigingen hebben er mee te maken. Een teruglopend en vergrijzend deelnemers bestand. Organisaties die hiermee te maken hebben denken vaak  dat de mobiele telefoon, de computer en de tv enkele oorzaken zijn voor een teruglopend deelnemersaantal. En dat zou zo maar kunnen.

Zo heeft ook  sjoelclub ‘Norg 80’, die elke donderdagavond in De Brinkhof actief is, met veel minder leden dan voorheen te maken. ‘Het zou mooi zijn om een paar leden meer te krijgen op onze sjoelavonden,’ zegt Annie Blaauw. ‘Sjoelen is heel gezellig, je ontmoet andere mensen en bent ook nog eens actief bezig. En ik kan het weten, want de club in Norg bestaat 36 jaar en ik ben al 35 jaar lang lid. Een teken dat het goed voldoet,’ laat zij enthousiast weten.

De andere leden van de sjoelclub beamen die gedachte van haar. Ooit had Norg een bloeiende sjoelclub met bijna 40 leden. De dorpshuiszaal in De Brinkhof was net groot genoeg om alle sjoelers te herbergen. Nu heeft de sjoelclub voldoende aan het toneel en drie sjoelbakken. Spelleidster is Meini Aalders. ‘Even na 19.00 uur verzamelen wij ons, drinken we een kop koffie en gaan dan aan de slag. We spelen 2 ronden van elk 15 beurten. Tussendoor is er nog een kleine pauze. Ik hou de stand per avond bij en op het eind van het seizoen staat er een beker klaar voor de winnaar. En echt, we hebben er 1 bij die goed kan sjoelen. 140 punten per beurt is geen uitzondering. Gemiddeld spelen we 120 punten per beurt. Je leert door te doen. Eigenlijk is de score voor ons niet echt belangrijk. Iedereen mag meedoen op zijn eigen niveau. Het gaat er vooral om dit spel gezamenlijk in een goede sfeer te spelen. En wat geeft het, de ene keer speel je beter dan de andere keer,’ laat zij weten.

Om de kosten hoeft een deelnemer het niet te laten. De clubprijs is € 5 per maand en er wordt 7 maanden gespeeld. Op het eind is er dan ook nog eens voldoende geld over om uit eten te gaan. ‘Tussendoor hebben we ook nog een sjoelontmoeting met de sjoelclub uit Roden bij Onder de Linden. Zij komen eens hierheen en wij gaan ook elk jaar daarheen. Een leuk vriendschappelijk partijtje. Wie eens mee wil doen mag een hele maand gratis meespelen. Kom gerust langs, iedereen, jong en oud is welkom. Aanmelden hoeft niet echt. Om 19.00 uur verzamelen we ons bij de koffiebar in De Brinkhof. Je kunt zo aanschuiven en meedoen.