‘Kom op mensen, het is allemaal fiscaal aftrekbaar’

roden haringparty 2

roden haringparty 3roden haringparty 4

roden haringparty 1Veiling eerste vaatje Hollandse Nieuwe in Roden breekt records

RODEN – In Het Wapen van Drenthe werd woensdagavond het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild. En de vis werd ook in Roden duur betaald, want de veiling, als altijd perfect georganiseerd door Het Wapen van Drenthe, Cruwijn en ’t Vishuys, brak alle records. En dus verlieten de mannen van Volksvermaken met een brede grijns het Wapen, nadat bekend gemaakt was dat zij 3.940 euro krijgen overgemaakt ten bate van de bouw van de loods waarin Rodermarktwagens gebouwd gaan worden. De hoogste bieder was Stephan Bulthuis van Select People. Hij legde liefst 580 euro neer.

Borrelen, bieden en happen. Dat was het parool woensdagavond, in de prima gevulde Agterzaal van het Wapen. Als goed doel was dit keer dus voor Volksvermaken gekozen en dan speciaal de te realiseren loods. Die loods gaat in totaal zo’n 125.000 euro kosten en wordt voor een groot deel (althans, dat hoopt men) gefinancierd door crowdfunding. De kleine vierduizend euro is een mooie stimulans. ‘Super’, jubelde voorzitter Lammert Kalfsbeek na afloop dan ook. De preses was oprecht blij en bedankte na afloop vrijwel iedereen persoonlijk. ‘De loods is van levensbelang voor de continuïteit van de Parade. Ik vind het geweldig dat er zo geboden is en dat alle records verbroken zijn. We hadden er natuurlijk op gehoopt, maar nooit echt rekening mee gehouden.’
Er was een bijzonder gemêleerd gezelschap aanwezig woensdagavond. Uiteraard was er een notaris in de persoon van Jan Willem van der Woude, Pieter van den Bosch – ex voorzitter van Volksvermaken en wellicht daarom zo goed op dreef- was veilingmeester. Bertjan Stadman, Bart de Vries en Mark Kooistra zagen dat het goed was, entertainer Ronald Nihot zorgde voor de muziek en dus sfeer. Ook gezien: de heren Rozema en Schoonbeek van de Jaarbeurs van het Noorden. Zij boden volop mee, iets waar Kalfsbeek ook al dankbaar voor was en dat ook openlijk uitsprak. Een veiling zonder Rieks Perdok is geen echte veiling, en dus was hij er ook. Emiel en Catrin kwamen laat, maar boden prima. Hein Schaap deed dat ook. Rudy Dijksterhuis van Elton deed uiteraard ook een duit in het zakje en benutte net als een handjevol anderen elke pauze of onderbreking om een sigaretje te roken. Otto Huisman liet weten dat de haring van excellente kwaliteit was, nóg beter zelfs dan een jaar eerder. En dat wil wat zeggen. Ton Gerrits liet zich de vis ook al goed smaken, net als Herman Smits en Paul Reiné en Marja Nienhuis, alsmede een groot aantal bestuursleden van Volksvermaken. De Volksvermakers waren er uiteraard ook. Minus Albertus Lieffering dan, die lag in de zon van Mallorca. Wethouder Henk Kosters kwam ook nog even langs, net als Ids Dijkstra van de Winsinghhof, die vanuit zijn organisatie uitstekende banden onderhoud met zakelijk Roden. Oud Zakenkring voorzitter Jan Post was er wel, de hoogste bieder van vorig jaar – Jan Buiter- niet. Ook Paulus Flokstra ontbrak op het appèl.

De veiling dan. Leek aanvankelijk wat moeizaam op gang te komen. De veiling overigens, is geen doorsnee veiling. Geboden is betalen, daar komt het zo ongeveer op neer. Of je nou ‘’wint’ of niet, je hoogste bod blijft staan: aftikken dus. Gaandeweg begon het echter te lopen en ontstond er een heel aardig wedstrijdje. Hoofdrolspelers: Emiel van der Heide en Stephan Bulthuis, nadat ook Schoonbeek, de Rabobank en Elton meer dan prima boden. Vanaf 500 euro, toen was het record al verbroken, dacht Bulthuis telkens de buit binnen te hebben. Elke keer weer bood ook Van der Heide. ‘Nummer 22’ leek er chagrijnig van te worden, tot het magische bedrag van 580 euro bereikt werd en Van der Heide zijn kaartje omlaag liet en Bulthuis dus het ‘verkocht’ van Pieter van den Bosch te horen kreeg. Hij was er zichtbaar blij mee; en wat is het ook een mooie geste richting de Volksvermakers. Van den Bosch had alle registers opengetrokken om tot zo’n hoog bedrag te komen. Hij had geprobeerd tempo te maken, laste soms even een pauze in, wees de mensen op de voordelen – ‘ het is fiscaal aftrekbaar, mensen’- en wachtte soms lang, in de hoop dat er toch nog ergens een hoger bod gedaan zou worden. Het resultaat: alle records verbroken.
Kortom: louter lachende gezichten in Het Wapen van Drenthe woensdagavond. De veilinglat is weer een stukje hoger gelegd. De heerlijke vis wordt in Roden duur betaald. Maar wel met een heel grote glimlach.