Koningsdag in Roden: een waar volksfeest

image

RODEN – Er zijn maar weinig vergelijkbare dorpen waar Koningsdag – de naam blijft even wennen- zo uitbundig en uitgebreid gevierd wordt als in Roden. Elk jaar weer loopt heel het dorp uit voor de activiteiten voor héél jong en héél oud. Er is, een cliché maar wel waar, voor iedereen wat te doen.
En dus was het ook best vreemd dat Sieny Mulder, voorzitter van de Oranje Stichting Roden, enkele maanden geleden de noodklok luidde. Vreemd: want ondanks het feit dat elk jaar weer duizenden mensen intens genieten van de dag, bleken toch heel weinig mensen bereid structureel mee te werken aan het welslagen van de dag. Er was een bestuurscrisis. Veel te veel werk kwam daardoor terecht bij een klein groepje mensen. En dat kon niet langer. Daardoor stond de viering van de verjaardag van Koning Willem Alexander echt op de tocht. Gelukkig sorteerde de noodkreet van Sieny effect en meldden zich nieuwe bestuursleden aan. Gelukkig maar. En dus viert heel Roden maandag 27 april Koningsdag.

De organisatie hecht aan vaste waarden. Aan traditie en houdt het dingen die al jaren bewezen hebben goed te zijn, in stand. De kindervrijmarkt bijvoorbeeld, is al jaren dé publiekstrekker. Kinderen verkopen hun overtollige speelgoed. Vaak voor spotprijzen. Dat lokt duizenden mensen naar het centrum van Roden, waar de eerste kinderen al ver voor zeven uur in de ochtend een plekje hebben bemachtigd. Ook de seniorenmiddag is een vaste waarde, en wordt dus ook dit jaar opnieuw georganiseerd. Sinds een aantal jaren is ook de Albertsbaan nadrukkelijker bij de activiteiten betrokken en de multiculturele markt is evenmin weg te denken. Net als muziek. Want een Koningsdag zonder muziek is amper voor te stellen.
Maandag 27 april zal het de bezoekers van Roden aan niets ontbreken. Ook niet aan nieuwe onderdelen. Zo komt De Draai, de bekende skeelervereniging uit Haulerwijk, op bezoek. Zij verzorgen clinics. Ook is er poppentheater, een activiteit die naadloos past in het ‘Jaar van de Cultuur’. Zowel om 13.00 uur als 14.00 uur kunnen kinderen genieten van ‘Drie in de Kast’. Plaats van handeling: Onder de Linden. De muzikale invulling van de dag wordt verzorgd door ondermeer Muziekvereniging Oranje, Muziekvereniging Noordenveld. De Landrotten, de WiJo’s en coverband O-Fifty, die een plek op de podiumwagen krijgt bij het Wapen van Drenthe.
Maar er is meer, heel veel meer. Net als anders pakt de Krant uit en zet het alle activiteiten in Roden op een rijtje. Uiteraard begint Koningsdag ook in 2015 met het oplaten van zo’n tweeduizend ballonnen. Ballonnen die na een toespraak van burgemeester Hans van der Laan de lucht in gaan en de start van Koningsdag 2015 in Roden markeren.
De organisatie verdient alle lof. Zeker de heel kleine groep mensen die met hart en ziel toch weer voor Koningsdag in Roden gingen. Die vrijwel alle vrije uurtjes besteedden aan het organiseren van dit evenement. Want nogmaals; zoals Koningsdag in Roden gevierd wordt, wordt het vrijwel nergens anders gevierd. Dat verdient waardering en respect. Want zij doen het niet voor eigen eer en glorie, maar voor Roden. Voor kinderen en ouderen, voor iedereen!

In deze krant een overzicht van de activiteiten en een voorwoord van voorzitter Sieny Mulder en van burgemeester Hans van der Laan.

 

Niet parkeren op de Albertsbaan

De Albertsbaan valt in het centrum van het vrijmarkt gebied en zal de hele dag voor verkeer en parkeren zijn afgesloten. ´s Morgens vanaf 10.00 uur zal de Albertsbaan vol stromen met kinderen en hun ouders en andere belangstellenden. Vanaf 10.00 uur zullen de door Fitnesscentrum Roden gesponsorde ballonnen bij snackbar de Berk worden uitgedeeld. Vanaf een trailer, beschikbaar gesteld door Jonker Transport uit Veendam, zal burgemeester Hans van der Laan om 10.30 uur het sein voor de ballonoplating geven. Hiervoor zal onder begeleiding van Chr. Muziekvereniging Oranje het Wilhelmus worden gezongen. In de middag zal Showband Noordenveld, Jong Noordenveld en de Color Guard groepen een optreden geven. Ook zullen de pony´s op de Albertsbaan weer bereden kunnen worden.

Op de Albertsbaan is overigens weer extra toiletvoorziening aanwezig.

 

Oranje speelt voor Oranje

CMV Oranje, een bruisende muziekvereniging die haar naam ontleent aan het koningshuis is vanouds aanwezig op Koningsdag. Met feestelijke muziek die door een enthousiaste groep muzikanten wordt gebracht. En Oranje heeft toekomst: er is een eigen jeugdorkest waarin de jongste leden van Oranje meespelen. Met een al even enthousiaste dirigent Wilbert Zwiers worden werken uit verschillende genres gespeeld. Muziek die heerlijk is om naar te luisteren en voor de leden van Oranje heerlijk om te spelen. Oranje, een vereniging waar letterlijk muziek in zit, te zien en te horen tijdens Koningsdag!

image

Burgemeester Hans van der Laan
‘Compliment voor inzet’

Op maandag 27 april vieren we voor de tweede keer Koningsdag in Nederland en dus ook in Noordenveld. Dit jaar voor het eerst op de verjaardag zelf van onze Koning. Veel mensen moeten nog erg aan de naam en datum wennen, menigeen heeft het nog over Koninginnedag en ook 30 april staat in ons geheugen gegrift. Sinds 1948 was 30 april al een vrije dag. Maar of het nu Koninginnedag of Koningsdag heet, de traditie blijft bestaan. image
Koning Willem Alexander wordt dit jaar 48 jaar oud en dit wordt uitbundig gevierd in Noordenveld. Verschillende Oranjeverenigingen organiseren diverse activiteiten voor jong en oud. Veel vrijwilligers zetten zich dan weer in om er een leuke Koningsdag van te maken. Zonder deze vrijwilligers kan dit evenement niet doorgaan en daarom wil ik alle vrijwilligers dan ook een groot compliment geven voor hun inzet.
Ik wens iedereen een gezellige en leuke dag toe.

 

Hans van der Laan
Burgemeester Noordneveld

Feniks komt met levende standbeelden

RODEN – Vanaf 2002 is Feniks actief met jeugd als levende standbeelden. Tijdens Koningsdag zijn het in Roden Peter Pan en Tinkerbell. Het lukt Feniks af en toe zich te plaatsen voor het WK Living Statues in Arnhem waar Ot en Sien in 2014 zelfs in het jeugdjournaal verschenen en een interview hadden met TV Gelderland. Jaarlijks verzorgd Feniks hiermee tien tot twaalf optredens (Ot en Sien hebben in 2012 zelfs in Oberhausen (Duitsland) opgetreden). De kleding wordt door Feniks zelf geprepareerd en ze gebruiken hiervoor zeer speciale schmink. De jeugd die standbeeld staan krijgt ook les om zichzelf te schminken

image

Voorwoord voorzitter Sieny Mulder

Trots op veelzijdig programma

‘Met trots presenteren wij als Oranje Stichting Roden het programma voor Koningsdag 2015. Dit jaar voor het eerst op 27 april, de verjaardag van zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem-Alexander.

In november 2014 werd duidelijk dat wij, vanwege diverse omstandigheden, als bestuur gehalveerd zouden zijn tijdens Koningsdag. Gelukkig meldden Woudy ten Cate, Rika Apol en Ina Kuipers zich aan als nieuwe bestuursleden. Koningsdag in Roden moest in ieder geval doorgaan en blijven bestaan. Reinier Veenhoff en Esther Smit hebben wel in de voorbereidingen geholpen maar zullen tijdens Koningsdag niet actief aanwezig zijn. Dat er nieuwe bestuursleden bijkomen betekend niet direct dat het dan klaar is. Veel ervaring is verloren en kennis moet opnieuw worden doorgegeven en eigen gemaakt. Wij hadden dan ook als motto,” wij doen wat wij kunnen en proberen dit goed te doen”. image

Het bestuur kan toch weer iets nieuws, en voor alle leeftijden iets leuks presenteren tijdens Koningsdag. Voor kinderen van 3 tot ongeveer 8 jaar is er een gratis voorstelling Poppentheater in Onder de Linden. Voor de kinderen van de basisschool de alom bekende kindervrijmarkt met diverse randactiviteiten zoals muziek, streetdance en het springkussen. Voor de jongelui zijn er de hele dag mogelijkheden om inline-skate clinics te volgen. Voor de senioren is een leuk muziek programma in Onder de Linden in de middag. Bij het Wapen van Drenthe zal in de loop van de middag een band de feestvreugde weer verhogen. In de Wilhelminasstraat zal de multiculturele markt weer worden gehouden. Er zijn weer diverse hapjes uit vooral Afrikaanse landen verkrijgbaar. Ook staan er dit jaar weer twee nieuwe goede doelen naast de al bekende. Als stichting bevelen wij ze alle aan. Ze zijn blij met uw bezoek. Dankzij de ondersteuning van een grote groep vrijwilligers is het bestuur in staat om een feestelijk programma te bieden. Namens het bestuur van de Oranje Stichting Roden wens ik u allen een feestelijke blije Koningsdag in Roden toe. (op de foto het bestuur met Esther Smit, Fikre Forsido, Willy Rijnberg, Woudy ten Cate, Rika Apol, Sieny Mulder en Reinier Veenhoff. Laatstgenoemde hielp de organisatie dit jaar nog wel op weg)

Sieny Mulder-Riepma

Voorzitter Oranje Stichting Roden

 

Geen feest zonder vrijwilligers


Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers? Dat gaat zeker ook op voor Koningsdag in Roden; een feestdag die tot stand komt met dank aan tientallen vrijwilligers. Heel even leek het er op dat het doorgaan van de dag aan een zijden draadje hing. Gelukkig bleken toch weer mensen (vrijwilligers dus) bereid om een bestuursfunctie in te nemen. Neem Aly en Anne Rutgers. Ze zijn al meer dan tien jaar als vrijwilliger betrokken bij Koningsdag. Aanvankelijk waren ze beiden actief als verkeersregelaar. Toen ze met die werkzaamheden stopten, is Aly een aantal jaren als EHBO’er actief geweest. Nu fungeert Aly alweer een aantal jaren als toiletjuffrouw, bij de extra toiletten op de Albertsbaan. Anne helpt ’s morgens mee met het vullen van de ballonnen en helpt overdag mee met de kinderspelen of andere zaken waar hulp nodig is. Aly en Anne zijn net als al die andere vrijwilligers simpelweg onmisbaar.

 

Voetbal op de Albertsbaan

Control Soccer Footwork staat voor techniek en voetbal. Tijdens Koningsdag kan een ieder zijn of haar skills laten zien en zichzelf naar een leuke prijs spelen.

Daag jezelf en anderen uit en laat zien dat jij de beste bent. Van jong tot oud kan deelnemen aan de voetbalactiviteit/competitie op de Albertsbaan.

image

Heereborchplein vrijhouden

Het plein voor de Heereborch zal door de organisatie vrij worden gehouden voor optredens.

Voor kinderen is het niet handig om met hun kleedje met koopwaar rond het plein te gaan zitten. De hele dag door zijn er optredens en zullen, mensen rond het plein gaan staan kijken. Verkoop van de spullen zal dan ook moeilijk gaan. Er zullen streetdance optredens worden gegeven door Dance Devotion, Fitnesscentrum Roden en Palestra. Het Harmonieorkest Noordenveld en Christelijke Muziekvereniging Oranje zullen concerten geven. Shantykoor de Landrotten zal ook een optreden verzorgen.

Vlug & Lenig op de Heereborch

RODEN – Gymnastiekvereniging Vlug & Lenig in Roden is een bloeiende vereniging die diverse activiteiten kan bieden. Een van de activiteiten is streetdance voor de jeugd. Onder de bezielende leiding van Laura Maat wordt er op dinsdag en woensdag les gegeven aan diverse groepen. De tijden van het lesgeven kunt u vinden op de website www.venl.nl. Voordat het lidmaatschap ingaat, mag het kind eerst drie keer gratis meedoen. Ook dit jaar staat Vlug & Lenig weer met haar jeugdige groepen streetdance in het centrum van Roden op Koningsdag en worden de kunsten vertoond bij de Heereborch vanaf 15:15 uur. Er wordt door drie groepen opgetreden. Het speciale aan dit optreden is dat het een lange muziekmix betreft waarin de groepen afwisselend optreden.

 

Basile Maneka keert terug in Roden

Basile Maneka Lukadi is zanger, gitarist, percussionist en componist. Hij maakte landelijk naam met groepen als Mixed Up, Africa United, Afro-Roots, Baoema en Afro-Frisonne. Maar ook als soloartiest is Basile regelmatig te bewonderen.
Basile groeide op in Kinshasa te midden van een rijke Congolese muziektraditie. Al op zeer jonge leeftijd studeerde hij af in de traditionele Congolese muziek aan het Nationaal Conservatorium in de Congolese hoofstad, waar hij furore maakte in tal van bekende Congolese groepen. In 1976 vestigde Basile zich in Angola waar hij zijn eigen succesvolle groep Los Malucos de Luanda oprichtte. Ook speelde hij als trompetist in het Nationaal Orkest van Angola. In 1993 kwam Basile naar Nederland, waar zijn talent niet onopgemerkt bleef. Terugkerend element in zijn muziek is de zoektocht naar de mogelijkheden om stijlen en vormen samen te brengen. Friesland neemt daarin een bijzondere plaats in. Zo werkte hij onder meer samen met de Friese dichter Tsjebbe Hettinga en de troubadour Hendrik van der Meer, leverde hij samen met Sieb van der Ploeg van De Kast een bijdrage aan de cd van Sido Martens en gaf hij gastoptredens bij de Friese popband Reboelje. Daarnaast bleef hij actief met zijn eigen bands, waarmee hij onder andere in het voorprogramma van De Dijk stond.
Behalve als uitvoerend musicus, is Basile ook veel gevraagd als leraar en workshopleider. Na in 2011 al in Roden opgetreden te hebben, keert hij nu dus terug. Succes verzekerd!

image

 

Kindervrijmarkt -Aanvoer koopwaar

Op Koningsdag wordt er in Roden een kindervrijmarkt georganiseerd. De kindervrijmarkt strekt zich uit over de Heerestraat vanaf het Wapen van Drenthe tot Scapino, De Albertsbaan, De Wilhelminastraat en Padkamp. Dit betekent dat in deze straten de stoep voor kinderen is gereserveerd om daar hun handelswaar uit te stallen. In de Wilhelminastraat zal ruimte vrijgelaten moeten worden voor de kramen van de Multiculturele markt. Een aantal winkels plaatst een kraam op de stoep voor hun eigen zaak. Commerciële handelaren krijgen geen toestemming om op de kindervrijmarkt te komen en worden door de verkeersregelaars teruggestuurd. Het kruispunt Nieuweweg/Heerestraat wordt afgesloten met een groot avonturenkussen.

Voor de aanvoer van koopwaar voor de jeugdige verkopers op de vrijmarkt, kan men het beste per Nieuweweg, Westerstaat/Padkamp en Heerestraat /Touwslager het centrum bereiken. De Albertsbaan is vanwege de ballonoplating, en andere activiteiten de hele dag afgesloten voor parkeren. Men dient de instructies van de verkeersregelaars op te volgen. Veelal moet u zich bij vertrek melden, aangezien het verboden is te parkeren in het gebied van de kindervrijmarkt. Na 9.00 uur is het moeilijk om per auto in het gebied van de vrijmarkt te komen.

Een ritje op de pony
Vanaf ongeveer 13.00 uur kunnen kinderen weer ritjes op een pony maken. Er kan tegen een kleine vergoeding pony worden gereden op de parallelweg rond de Albertsbaan ter hoogte van schoenmaker Peters&Peters. Manege de Hulhorst in Roden stelt de pony’s weer beschikbaar.

image

Jongeren uit Roderesch naar Hongarije

‘Hallo! Wij zijn negentien enthousiaste jongeren uit de Evangelische Gemeente in Roderesch. Aankomende zomer gaan wij ,van 31 juli tot en met 13 augustus, naar Tata in Hongarije. Hier zullen wij vrijwilligerswerk gaan doen wat bestaat uit een Vakantie Bijbel Club organiseren, huizen renoveren en voedselacties. Dit allemaal doen we via de organisatie Operatie Mobilisatie. In de afgelopen maanden hebben wij potgrond en aardappelen verkocht, dus het kan zijn dat u ons al eens aan de deur hebt gehad. Om de reis en acties in Hongarije te kunnen bekostigen staan wij met een kraam op de markt in Roden met Koningsdag. Hier verkopen wij Wilhelmina pepermunt, zelfgemaakte sfeervolle producten en nog veel meer. Wij hopen u te zien.’

image

Dansen bij coverband O-Fifty op Koningsdag

O-Fifty is een cover/feestband uit de omgeving van Groningen. De band bestaat sinds november 2013 en heeft optredens van Groningen tot aan Texel. De enthousiaste muzikanten weten van elk optreden een groot feest te maken. Op Koningsdag zullen zij in de middag een optreden verzorgen bij het Wapen van Drenthe in Roden. In februari vorig jaar presenteerde de band zich in Café Boonstra in Peize. Door deze geslaagde bandpresentatie wist O-Fifty diverse optredens binnen te slepen, variërend van besloten feesten tot aan grote feesttenten. Ook voor het jaar 2015 heeft de band al diverse optredens in de agenda staan. De band heeft een divers repertoire, wat zij regelmatig verversen. Nummers van nu worden afgewisseld met gouwe ouwe. Er kan worden meegezongen met hits van eigen bodem en gedanst op rock&roll uit de sixties. De bandleden van O-Fifty staan met veel lol en energie op het podium en maken van elk optreden een onvergetelijk feest!

O-Fifty speelt tijdens Koningsdag van 15.00 tot 19.00 bij het Wapen van Drenthe in Roden.

Ballonnenfestijn op de Albertsbaan

De rood, wit blauwe vlag met oranje wimpel kan weer worden gehesen. Nog even en het is Koningsdag. Roden kleurt weer oranje. Koningsdag in Roden gaat dit jaar opnieuw vanaf de Albertsbaan van start met het oplaten van tweeduizend ballonnen na het startsein burgemeester Hans van der Laan. De oranje ballonnen en het gas zijn ook dit jaar weer beschikbaar gesteld door Fitnesscentrum Roden. Even voor het oplaten van de ballonnen zal toestemming worden gevraagd van het Vliegveld Eelde voor de oplating. Van de vluchtleiding mogen de ballonnen niet aan elkaar geknoopt de lucht in, dit kan namelijk gevaar opleveren voor het vliegtuigverkeer. Om 10.00 uur luiden de kerkklokken van de Catharinakerk Koningsdag Roden in. De muziekvereniging Oranje laat op de Albertsbaan haar vrolijke klanken klinken. Een dansgroep van Fitnesscentrum Roden zal kort voor de opening een demonstratie geven. Kinderen van de basisscholen en de peuterzalen hebben de afgelopen week de ballonkaart op de school ontvangen. Vanaf 10.00 uur kunnen de kinderen hun ballon ophalen bij Snackbar de Berk en hun ballonkaartje er aan vastbinden. image

Na het zingen van het Wilhelmus geeft de burgemeester het startsein en gaan de ballonnen de lucht in. Teruggestuurde ballonkaarten kunnen tot en met 31 mei in worden ingeleverd bij Fitnesscentrum Roden in de Kanaalstraat. De kinderen ontvangen dan een kleine attentie. De ballon die het verst weg is gevlogen krijgt een prijs. In de krant zal de uitslag bekend worden gemaakt. Op de foto: ook dit jaar zullen de ruim tweeduizend ballonnen in alle vroegte worden gevuld bij De Berk in Roden.

 

 

 

 

 

Muziekvereniging Noordenveld laat zich zien en horen

Al vele jaren is Muziekvereniging Noordenveld aanwezig tijdens de Koningsdagen in het centrum van Roden. Ook dit jaar zal de muziekvereniging voltallig aanwezig zijn om het publiek te verassen met leuke muziek en fraaie shows. De vereniging, die dit jaar 90 jaar bestaat,  bloeit als nooit tevoren en wil dit graag laten zien tijdens de vrijmarkt in Roden. Er zullen verschillende optredens worden verzorgd. Zo zal het harmonieorkest een tweetal optredens gaan verzorgen op het plein voor de Heerenborch. Zij brengen een mooi muzikaal programma waarmee zij het publiek hopen te entertainen. De showband zal samen met de jeugdgroepen een rondgang door het dorp verzorgen om vervolgens uit te komen op de Albertsbaan. Daar zullen de color guardgroepen hun succesvolle winterguard shows presenteren en zal Jong Noordenveld haar beste kunnen laten zien. Daarna zal de Showband haar nieuwste show “Soundtracks” presenteren die dit jaar te zien is op de taptoe velden in heel Nederland. Zo ook tijdens de taptoe in Assen die later in de middag plaats zal gaan vinden.

image

 

Koningsmarkt met een Ghanees tintje

Op de dagelijkse markt in Kumasi (zie foto) is werkelijk alles te koop. Je kunt het zo gek niet verzinnen. Van voedsel tot kleding en stoffen, schoeisel, meubilair en apparaten, speelgoed en luxe artikelen. Vrijwel alle waar wordt op straat uitgestald. In de volle zon, soms afgedekt met een parasol. En warm dat het is. Met auto’s en busjes komen duizenden mensen in grote groepen er op af, vanuit de verre omgeving. Om te kopen en te verkopen. Alles, maar dan ook alles wat een mens nodig denkt te hebben voor het dagelijks leven kun je daar vinden. In Bongo, in het noorden van Ghana, wordt ook markt gehouden. Maar daar komen aanzienlijk minder mensen op af. De markt daar is gericht op dagelijkse behoeften, voeding en kleding. Het is er ook levendig en druk,veel vrouwen proberen wat geld te verdienen met handel in zaden en etenswaren. Zij hebben microkredieten gekregen, om een eigen handeltje te starten. image

Op 27 april is er hier bij ons in Roden Koningsmarkt. Dan wordt er ook veel koopwaar op de grond en op kraampjes uitgestald. Ook hier komen er groepen volwassenen, maar ook kinderen, van heinde en ver om hun slag te slaan. Tussen al die waren zal er ook een kraampje zijn met wat artikelen uit Ghana, waaronder prachtige kralen van gerecycled glas. Die hebben we meegenomen, om hier te verkopen. Samen met het verhaal over Ghana, over de mensen in het Noorden van dat land, die hard werken, om genoeg te verdienen om hun familie te onderhouden. De Ghana Werkgroep probeert hen hierbij te steunen. Kom langs en zie wat ze in de aanbieding hebben op 27 april in de Wilhelminastraat in Roden.

 

 

 

 

 

Doorlopend programma tot 19.00 uur

Kindervrijmarkt in Centrum van 9.00 uur tot 17.00 uur.

10.00 uur Klokken luiden Koningsdag in

Albertsbaan:

10.00 uur – Uitreiken van gratis ballonnen aan kinderen bij Snackbar de Berk

– Oranjeconcert door CMV Oranje

– Dans demonstratie Fitnesscentrum Roden

10.30 uur Na het zingen van het Wilhelmus en het startsein van

burgemeester Hans van der Laan gaan de ballonnen de lucht in

Heerestraat:

  • Avonturenspringkussen: Sprookjeskoets

  • Clinics Inline skate

  • Shantykoor ´De Landrotten´

Albertsbaan:

  • Showband Noordenveld en Colour Guard groepen

  • Pony rijden

Wilhelminastraat: Multiculturele manifestatie

  • Uitheemse hapjes van diverse landen

  • Kramen van goede doelen

  • Basile Maneka met Afrikaanse muziek

Heereborchplein:

– Streetdance

– Harmonieorkest Noordenveld en CMV Oranje

13.00 uur Poppentheater, Drie in de Kast. Onder de Linden

14.00 uur 2e voorstelling Poppentheater Onder de Linden

14.00 uur Onder de Linden Oranjefeest voor ouderen m.m.v. ´De WiJo´s`

Grote verloting

15.00 uur Wapen van Drenthe: podium: Coverband ´O-Fifty`

Maak er een waar Oranjefeest van, steek de driekleur uit

Teruggestuurde ballonkaarten kunnen worden ingeleverd bij

FITNESSCENTRUM RODEN t/m 31 mei

www.oranjestichtingroden.nl