Koningsdag in Roden

voorzitter-oranje

Van de voorzitter

Op zaterdag 26 april vieren wij we voor het eerst Koningsdag. Een bijzondere historische gebeurtenis. De traditie is ooit ontstaan met Prinsessedag. Prinsessedag was een nationale feestdag en werd voor het eerst gevierd op de 9e verjaardag van Prinses Wilhelmina, de overgrootmoeder van Koning Willem-Alexander. Toen Wilhelmina Koningin werd, is de naam gewijzigd in Koninginnedag. Nu Willem-Alexander koning is vieren we dit jaar voor het eerst Koningsdag. Koningsdag wordt normaal gehouden op 27 april, de verjaardag van Koning Willem-Alexander.

Dit jaar valt 27 april op een zondag, daarom vieren wij dit jaar Koningsdag op zaterdag 26 april.

Dat een wijziging van Koninginnedag naar Koningsdag veel aanpassingen vraagt, sta je direct niet zo bij stil. Echter het bestuur van de Stichting Rôner Koninginnedag vond al gauw dat de naam van de stichting aangepast moest worden. In november 2013 is de nieuwe naam Oranje Stichting Roden officieel vastgelegd. Hier bleef het niet bij, er moest een nieuwe website komen, het briefpapier aangepast, alle uitingen op bedankjes etc moesten worden aangepast van Koninginnedag naar Koningsdag. Ook de 3 Muzikantjes, die bij de ingangswegen van Roden staan en al 26 jaar Koninginnedag hebben aangekondigd, moesten worden aangepast.

Koningsdag in Roden een nieuwe feestdag, met als officiële start de ballonoplating, verder de kindervrijmarkt, de multiculturele markt, de kinderspelen, de vele optredens met streetdance en muziek en de Oranje feestmiddag voor senioren.

Het bestuur van de Stichting kreeg niet alleen een nieuwe naam, ook mochten wij 3 nieuwe bestuursleden verwelkomen, Willy Rijnberg, Esther Smit en Aly van Dijk, met weer nieuwe initiatieven.

Nieuw is dit jaar een zelf ontwikkeld spel bij de Kinderspelen. Een groot ´aquarium´ op straat waar kinderen naar hartenlust in kunnen vissen ´vangen´.

Ook mogen wij Rabobank Noordenveld West Groningen bedanken. Dankzij een donatie zijn alle vrijwilligers nu duidelijk herkenbaar en wordt oranje de echte hoofdkleur in Roden.

Het bestuur van de Oranje Stichting Roden bedankt de vele vrijwilligers en sponsoren. Dankzij hun inzet wordt Koningsdag weer een feestdag in Roden.

Sieny Mulder-Riepma