Koningsdag ook muzikale (dans)dag

Muziek speelt jaar in jaar uit een voorname rol tijdens Koningsdag. Muziek bepaalt de sfeer. Muziek geeft aan dat er iets te doen is, dat er vertier is. Het is dit jaar niet anders.

Zo is ook dit jaar DJ Franky Rules weer van de partij. ‘De Koning viert zijn vijftigste verjaardag, dus wordt het een spetterend feest’, belooft de ‘plaatjesdraaier’ alvast. DJ Franky Rules is na de opening te vinden in de Heerestraat en zal jongens en meisjes met zijn beats ondersteunen tijdens de kinderspelen en de vrijmarkt. De discjockey heeft ondanks zijn jeugdige leeftijd al een schat aan ervaring opgedaan. Hij draaide onder ander op de afterparty van Jochem Myer in Rotterdam, als gast-DJ voor Radio Hitec en tijdens de spinningmarathon voor KWF. Ook tijdens Rodermarkt zorgt hij al enige jaren voor een uitgelaten sfeer en bij hem gaan die voetjes echt van de spreekwoordelijke vloer. Franky draait al sinds zijn tiende en begon op vinyl. Inmiddels produceert hij ook zijn eigen tracks.

Iets heel anders maar daarom niet minder aansprekend en origineel zijn Bas Becht en Annemarleen Bosma. Zij verzorgen tijdens Koningsdag een demonstratie stijldansen. Het duo danst op landelijk niveau in de C-klasse in de ballroom. Vorig jaar promoveerden ze naar de A-klasse in de Latijns Amerikaanse dansen. Ze reizen ondertussen door heel Nederland om aan wedstrijden deel te nemen en hebben ook de ambitie om aan competities mee te gaan doen. Dankzij hun trainers Bas Niezing, Aletta Oosterveld en voormalig wereldkampioen Julie Fryer blijven ze zich maar verbeteren. Sponsor Toni’s Hair zorgt dat ze er steeds weer piekfijn uit zien en het duo komt uit voor Danscentrum Dokman in Assen. Gemiddeld genomen trainen ze tien uur per week, de privélessen niet meegeteld.

Nog weer iets anders is christelijke muziekvereniging Oranje uit Roden. Als altijd spelen ook zij tijdens Koningsdag. Oranje is een bruisende, jonge vereniging die terug kan kijken op een geweldig jaar. Een enthousiast jeugdorkest, een groeiend A-orkest, promotie naar een hogere muziekdivisie vanwege getoonde kwaliteit, een geslaagd muziekproject voor leerlingen van de Poolster; Oranje was zeer actief en bijzonder succesvol. Oranje is vaste gast bij talloze vieringen in de regio en dus ook op Koningsdag. Hoe kan het ook anders met Oranje als naam. Met de immer enthousiaste dirigent Wilbert Zwier gaat Oranje een mooie toekomst tegemoet.

Tenslotte: wat is Koningsdag zonder shantykoor De Landrotten? Dat kan toch niet! De Landrotten werd opgericht in maart 1993 en bestaat uit zestien mannelijke zangers en vier muzikanten. Sinds begin dit jaar zijn er ook dertien zangeressen toegetreden. Het bijzonder uitgebreide repertoire bestaat uit shanties, zeemansliedjes en populaire Nederlandstalige liedjes. Ook beschikken ze over een uitgebreid aanbod van Ierse en Schotse folk songs. De Landrotten kom je overal tegen, zelfs in het buitenland. Trek Anne de Jong aan zijn jasje en de Landrotten komen. Zijn zij eenmaal binnen, dan kan het feest echt beginnen.