‘Koninklijke’ race extra aantrekkelijk

In the sportlight Koningscross Marum

MARUM – De Koningscross van Marum- traditiegetrouw op Koningsdag- is meer blikvanger dan ooit. Want voor het eerst in de 71-jarige geschiedenis van de Motorclub Marum & Omstreken wordt het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) georganiseerd. Dat betekent: meer rijders, betere kwaliteit. De motorclub verwacht dan ook meer bezoekers.

Trimunt, met zijn ‘bergen’. Springende motoren. Het belooft weer een geweldig spektakel op donderdag 27 april. Waar MCMO vorig jaar het zeventigste jubileum vierde, is 2017 het jaar dat Koning Willem-Alexander Abraham ziet. Bestuurlijk heeft MCMO de boel op de rails na wat wisselingen. Kees Tuinstra is na meer dan 45 jaar afgetreden. Hij blijft nog wel op de achtergrond als adviseur. Annie van der Velde en Wietze Westerhuis doen nu het secretariaat, terwijl Ties Geert Kram de nieuwe penningmeester is. “We zoeken nog een nieuwe voorzitter, al blijft Simon Hulshoff eerst nog wel”, weet Westerhuis,, die zelf al twintig jaar betrokken is bij de motorclub en erin gerold is door schoonvader. “Eenmaal binnen, dan kom je er niet meer vandaan”, lacht Westerhuis. De MCMO is momenteel volop in voorbereiding op de befaamde Koningsdagrace, die dit jaar een primeur kent. Want voor het eerst wordt het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) gehouden. Vorig jaar was dit nog het NK. “De bond heeft een wijziging ingevoerd en klassen samengevoegd. Het ONK betekent meer rijders en de kwaliteit is daarmee ook hoger. Er doen coureurs mee die ook in het buitenland rijden. Er kunnen ook buitenlanders aan de start komen. Of ze komen daar heb ik nog geen zicht op. Er is geen voorinschrijving. Gezien de stand is er wel kans dat er buitenlanders komen. Er zijn al een aantal wedstrijden geweest, het kan een mooi spektakel worden”. Welke klassen zijn er allemaal te zien? Westerhuis stelt ze even voor. “ONK Jeugd 125 cc, de jeugd van 13 tot en met 17 jaar. ONK MX 1 en MX2, daarnaast de NK Cup MX1 en MX2. “Dat laatste moet je zo zien: rijders die het ONK gereden hebben, doen een stapje terug en willen dan meedoen aan de Cup. Met vijf klassen hebben we een mooi vol programma. De training is om negen uur, de wedstrijden beginnen om 12.30 uur en gaat de hele dag door”

Legendarisch  Trimunt

Zoals bekend wordt weer gereden op het historische circuit Trimunt. Voor wie het niet weet,  Trimunt- letterlijk ‘drie bergen’- , stamt uit de Tweede Wereldoorlog.  Tijdens de Meistaking in 1943 werden op deze locatie achter Marum zestien onschuldige burgers gefusilleerd. Deze tragische gebeurtenis wordt ieder jaar herdacht. De bunker doet nog altijd dienst als clubhuis. “De baan ligt er prima bij”, vindt Westerhuis. “Afgelopen winter is er onderhoud gepleegd, ook in de omgeving, die erbij hoort. Paden liggen er mooi bij, bomen gesnoeid. Het is een langgerekte baan, al met al een mooi plaatje”. Net als overal wordt ook in Marum de veiligheid belangrijk gevonden. “De Koninklijke Nederlandse Motorsport Vereniging (KNMV) stelt veiligheid centraler.  Vorig jaar is de baan aangepast. Zo is de afslag bij het circuit verbeterd en de chicane eruit gehaald.  “Voor het eerst moeten baanofficials – de personen met de vlaggen- gecertificeerd zijn. We hebben twee trainingsavonden georganiseerd. Een kleine honderd personen hebben een diploma gehaald. De verplichting geldt dit jaar alleen voor de ONK, volgend jaar moet dit ook gebeuren bij DMX en clubwedstrijden. Wij als club zijn deze weg al ingeslagen. Het komt erop neer: je kunt niet zomaar meer een vlag in de hand houden. Er wordt goed naar gekeken. Je moet een pasje tonen. Verzekeraars willen een houvast. “

MCMO organiseert niet alleen de KoningsCross. Op 26 maart werd gestart met de eerste clubwedstrijd van alle klassen. Zondag 14 mei is er de Classic Cross, zondag 9 juli de populaire VMC Rit voor oldtimers en auto’s. Zaterdag 2 september staat in het teken van de Brommercross en zondag 3 september wordt de DMX gehouden.  De DMX-Cross geldt als afsluiting van het seizoen.   Maar nu eerst de Koningscross. Vorig jaar trof Marum het niet met het weer en was het zelfs twijfelachtig of het door zou gaan. . “Ondanks het slechte weer hadden we niet te klagen over het aantal bezoekers. We hebben elk jaar een vast aantal liefebbers, ik hoop en verwacht dat met het ONK er meer toeschouwers komen. En daarbij hopen we natuurlijk dat de weergoden ons nu goedgezind zijn.”   Koning Willem- Alexander viert zijn vijftigste verjaardag. Wie (zege)viert in Marum?

Naam: KoningsCross Marum

Tijd: donderdag 27 april (Koningsdag). Aanvang: 12.30. Trainingen: 9.00 uur.

Organisatie: Motorclub Marum e.o.

Opgericht: 1946

Voorzitter: Simon Hulshoff

Accommodatie: circuit Trimunt aan de Leidijk bij Marum

Website: www.mcmarum.eu