‘Kookboeken worden niet alleen gekocht voor de recepten, maar óók voor de verhalen’

|
| Foto: |
actueel

Lekker smullen met De Week Van het Kookboek

RODEN – Koken is hot. Hotter dan hot zelfs. Op de tv stikt het van de kookprogramma´s als MasterChef, Topchef, 30 Minute Meals, Herrie XXL, Born2Cook, Wie is de chef?, Eten en Daten en Over de Kook. En met 24Kitchen heeft Nederland zelfs een 24/7 kookzender. Bij programma’s als DWDD en RTL Latenight schuiven regelmatig een voedingsexperts aan om te vertellen hoe belangrijk goede voeding is om een beetje gezond oud te worden. Afgelopen week gaat zelfs de geschiedenis in als ‘De week van het Kookboek’. Bij Boekhandel Daan Nijman zijn de kookboeken niet aan te slepen. “Kochten mensen vroeger een kookboek om piepers lekker te kunnen bereiden, nu willen ze ook weten waar ze vandaan komen”, weet Femke Liemburg van de boekhandel te vertellen.

‘Liever Lokaal’, is officieel bekroond tot Gouden Kookboek 2015. Het omvangrijke streekgerechtenboek met glimmende rode kersen op de kaft, ligt op de toonbank van de boekenzaak. Twee stappen naar achteren en het wemelt van titels over koken en voedsel. Honderden boeken, de één nog mooier dan de ander, enkel en alleen over dat wat we iedere dag doen: eten. De foto’s van prachtig gedecoreerde borden met heerlijk uitziende pastaatjes en risotto’s doen je het water in de mond lopen. Femke Liemburg heeft wel een idee hoe het komt dat koken populairder is dan ooit tevoren. “Mensen zijn opzoek naar huiselijkheid. Gezellig samen lekkere dingen in elkaar knutselen, daar wordt echt tijd voor uitgetrokken. Bovendien dringt het belang van gezonde voeding bij steeds meer mensen door.” Maar het gaat verder dan even iets lekkers op tafel flansen, blijkt uit het verhaal van Femke. “De boeken worden niet alleen aangeschaft voor de recepten, maar ook om de verhalen. Mensen vinden het leuk om te lezen over de historie en traditie van bepaalde keukens en landen.” De titel ‘Spiralize’ ligt bijna bij voltallige crew van Daan Nijman op het aanrecht. Het is een boek over een apparaat dat een courgette of een wortel in een mum van tijd omtovert in spaghettislierten. Komt geen koolhydraat aan te pas. “Als je het eenmaal in de vingers hebt, merk je dat het niet eens zoveel meer tijd kost om iets gezonds op tafel te zetten”, weet Femke die zelf gek is op een heerlijk stukje vlees dat echtgenoot Sjoerd voor haar bereidt. Een ding is zeker: van welk gerecht, keuken of land je ook houdt, bij Boekhandel Daan Nijman liggen de recepten in de schappen.

|

UIT DE KRANT