Kroniek van de Rodermarkt

Teun verslaat raadslid

De orienteringsrit op maandag wint aan populariteit. Ook steeds meer jongere mensen doen mee, en opnieuw werd een deelnamerecord verbroken. Reden van het succes zit ‘m zonder meer in de heren Kemkers (Jan) en Bathoorn (Dick). Net als uiteraard Bauke en Tineke, want zoals bekend wordt de rit vanuit ’t Hart van Lieveren gereden. Niets is logisch aan het evenement. Zeggen Jan en Dick links, bedoelen ze dan rechts? Of rechtdoor? En dus is het bijzonder knap als je deze orienteringsrit weet te winnen. Die eer was dit keer weggelegd voor Teun van Wijk. Hij verzamelde 379 punten en versloeg daarmee onder meer raadslid Robert H. Meijer, die beslag wist te leggen op het brons en dus derde werd. Overigens gaat het – logisch?- bij dit evenement om wie de minste (straf)punten haalt. Een groeibriljantje dus, deze activiteit. Waar eindigt dit succes?

De goed nieuws show
De persconferentie op dinsdag. Ook al zo’n traditie waar veelal dezelfde mensen op afkomen. Volksvermaken, de Stichting Jaarbeurs, politie en EHBO, ze doen allemaal hun zegje over de gang van zaken tot op dat moment. Was het twee jaar geleden nog kommer en kwel wat betreft het gedrag van de jeugd, nu was dit niet het geval. Die trend die comazuipen heet, was in Roden slechts eenjarig. Er deden zich deze Rodermarkt- aldus de zegsman van de politie, Maznu Holthuis, geen noemenswaardige incidenten voor. Dat was mooi nieuws.  Ook de EHBO hoefde amper in actie te komen. Slechts het stoppen van wat bloedende neuzen en het aanbrengen van pleisters stond op hun program. Lammert Kalfsbeek? Geen wanklank en Anne Rozema stelde dat er sprake was van een geweldige week en veel publiek. Ook vanuit de zaal slechts complimenten. Vroukje Hartlief bijvoorbeeld, verbaasde zich in positieve zin over het feit dat de straten van Roden zo snel weer zo schoon waren. Die kon de gemeente in de zak steken. Er was slechts één wanklank. Een tegenvaller. Albertus Lieffering liet weten dat er namelijk één ezel minder aanwezig was. Kwinkslagje van Albertus natuurlijk, die tot z’n tevredenheid constateerde dat er meer paarden dan verwacht waren. Met recht een goed nieuws show dus op de persconferentie bij Het Wapen van Drenthe.
Het feit dat op dezelfde dag – wat later op de middag- een stelletje een ruzie uitvocht onder toeziend oog van duizenden mensen, veranderde daar niets aan. De sterke arm moest er wel aan te pas komen om het kibbelende stel te scheiden. Bloed vloeide er echter niet.

Educatief
De voorbereidingen op de kortebaan in het centrum van Roden beginnen elk jaar weer vroeg. Dit jaar een half uurtje later overigens. Dat had te maken met het feit dat het steeds later licht wordt, en het aanbrengen van zand in het donker is geen garantie op succes. Geert E. Willems – politiek verslaggever- is er elk jaar bij. Om te kijken vooral én om foto’s van de voorbereidingen te maken. Diezelfde Willems, paardensportliefhebber en kenner, zorgt elk jaar weer voor een educatief element bij dit evenement. Al een jaar of drie verzorgt hij een rondleiding, vooral voor politiek actieven. Dit keer was burgemeester Smid er ook bij. Willems gidst de mensen langs de deelnemers, de jury, de speaker, langs Albertus van Volksvermaken om te eindigen op het terras van de Pompstee. Hij legt de regels uit en geeft gokadviezen. Willems prees opnieuw de organisatie. Willems prees ook opnieuw Corretje Emmens, zo’n man die vrijwillig zorgt voor het welslagen van het evenement. Zelf wordt Willems elk jaar diverse keren door de speaker genoemd. En elk jaar met dezelfde boodschap: dat ie te dicht op de baan staan.

Namen
Hoewel het onbegonnen werk is om iedereen te noemen, zijn er mensen die toch teleurgesteld reageren als hun naam niet op de lijst van mensen ‘die gezien zijn’ staat. ‘Ik heb zelfs nog met je gepraat’. ‘We hebben het er nog over gehad’. Anderen vragen zich af hoe de Krant weet dat hij of zij er was, ‘we’ hadden elkaar immers niet gesproken. In deze kroniek nog een lijst met namen van mensen die de eerste lijst niet haalden, maar er dus wel degelijk waren. De rest? Misschien worden zij volgend jaar genoemd. Wie zal het zeggen. Gezien. Niels Kalfsbeek (met kruisbandletsel), Jan en Bertha Kruijer, Silvia van der Meijs, natuurlijk Magna en Jeroen alsmede voormalig wethouder Oeds Keizer uit Roderwolde. Henk Gritter was er ook, met z’n Ineke. Ook gesignaleerd: Gerda, Siebe, Anne Douwes en voormalig gemeentesecretaris Anne Doornbos uit Een, Jan Dinkla was er ook, net als Richard Hagenauw, Johan ‘Sunday Cruisers’ Luinge en Lammert Woltman. Jeanette en Lin Luinge? Ook!, net als Angelique Halsema, Sabe Geersing, Susanne Bebingh en uiteraard Ineke van der Molen. Albert ‘Dolly’ van der Veen was present, dat gold ook voor Martijn Speelman, Willem Meinema, Tom Stoker, Hendrik Timmer, Rosa Bothmer (ex Altena, ‘ik heb er nog nooit instaon’), Bert ‘zwier de zwaai’ Wayer en Richard Schokker. Ook Bianca en Ronald Kosters, Wisse Suurd, Mark Matter, linksbuiten Remco en rechtsback Peter en Reina van Geert lieten zich zien. Verder: Marcel Raven en Silvia, Lukas Oldenburger, de familie Ensing, Binc Boekhoven, Ellen Petterson, Martin Dijkstra, Harrie ‘Kruit’, Jan en Han, Gerrit Nieman, Harry Nieman, Willem ‘Hertog Jan’ Wilkens en Alfred en Greet (zoete witte wijn). Paul Brandweer ontbrak uiteraard ook niet op deze fantastische Rodermarkt. We gaan verder. Gretha de Jong( Lieveren) was er, net als Diana Giezen en Elke Guikema (Vrijbuiter), Andre van der Veen, Michiel Elema, de band Vangrail, DJ Roy (Keuter), Eline Oldenburger en Corretje Emmens. Ja ook deze mensen: Heleen Rozema, Anja Sloterwijk, Hendrika Lukkien, Rick Laning, een ezel minder, zanger Rudy de Wit, Laurens Liewes, Djustin Rojer en Robert H. Meijer lieten Rodermarkt niet aan zich voorbij gaan. Ot en Sien? Stonden er gewoon, net als de drukke Andre Geuken, opleidingsexpert Peter de Boer, Sabine Becht en Nathalie van Leer. Het Rode Kruis? Uiteraard. EHBO (‘is m’n lust en m’n leven), Corrie Merema, Hellen van Veen, Henk Boxem, Hillie Vos, Maznu Holthuis (politie) en Vroukje Hartlief lieten zich van hun beste zijde zien. Tot volgend jaar!

Integratie
Samuel en Filemon, statushouders uit Roden, gingen de uitdaging aan om deel te nemen aan het Open Roder Kampioenschap Spijkerbroekhangen in de Jaarbeurs van het Noorden. Nooit eerder waren ze op de Rodermarkt en van spijkerboekhangen wisten ze niets. Toch wisten ze meer dan uitstekend te presteren en wonnen ze beiden een maand lang gratis sporten.  Het toppunt van integratie. ‘Roden is één groot feest en niet alleen deze week. We voelen ons thuis dankzij Vluchtelingenwerk Noord Nederland en de bewoners van Noordenveld. Wat zijn we blij dat we hier wonen’, lieten de winnaars weten.