Kroonvelden de nieuwe plek voor sportverenigingen?

SituatietekeningKroonveldenOppervlaktesLuchtfoto

Gemeente onderzoekt mogelijkheden om sport in Roden te concentreren

RODEN – De gemeente Noordenveld wil bekijken of het mogelijk is om de sportvelden in Roden te concentreren. In een nieuw, nog prematuur plan ‘Kroonvelden’ genaamd, onderzoekt de gemeente de mogelijkheden om sportaccommodaties naar één centrale plek te krijgen. In het plan zou ook ruimte ontstaan voor nieuwbouw en recreëren, volgens kartrekker van het prestigieuze project, wethouder Reint Jan Auwema. Per fiets toerde hij afgelopen week met de gemeenteraad een rondje door de Kroonvelden. “Er liggen absoluut kansen in dit gebied.”

Kroonvelden. Een gebied dat grofweg loopt vanaf de hockeyvelden aan de noordkant, tot aan Camping Dorado (Kaatsweg) aan de zuidkant van het dorp. Inclusief de Noorderkroon, de parkeerplaats tegenover VV Roden, de voormalige camping De Beukenhof en een deel van de Hullenweg waar manege de Hulhorst zit. “Het is echt een heel prematuur plan”, benadrukt de wethouder, “waarbij we kijken naar een optimale invulling voor het gebied. Concentratie van de sportvelden is daar onderdeel van. Het is een behoorlijk uitgestrekt gebied waarbij een hoop partijen betrokken zijn. De haalbaarheid hangt mede af van hoe hoog het ambitieniveau ligt.”

Over de mate waarin, en de omvang kan de wethouder nog niets zeggen. “Maar dat er kansen liggen is zeker. Door concentratie van sport zou er ook ruimte kunnen ontstaan voor nieuwbouw en recreëren. Er zijn verenigingen die wel wat willen, de hockeyclub, de korfbalvereniging en voetbalvereniging ONR bijvoorbeeld. Zij staan er in ieder geval open voor. Voor manege de Hulhorst zou het ook een kans kunnen zijn. Zij staan binnenkort voor grote investeringen vanwege wettelijke verplichtingen. Maar niet iedereen staat te springen. Tennisvereniging REO heeft aangegeven dat zij prima zitten aan de Borglaan. En we hebben rekening te houden met betrokken partijen als de Noorderkroon en de Blakervelderhoeve. Bovendien slingert de Steenbergerloop door het gebied.”

Er zit nog een belangrijk voordeel aan concentratie van sportaccommodaties. Wanneer verschillende verenigingen bij elkaar op één terrein zitten, zouden zij kunnen gebruik maken van elkaars faciliteiten. Gezamenlijk gebruik van sanitaire voorzieningen en kleedruimtes zou een prima (kostenbesparende) optie zijn. Sportcentrum Kardinge in Groningen is daar een mooi voorbeeld van.

Rik Voerman, voorzitter van de Roder Hockeyclub (MHC), noemt de gedachte van de gemeente om sport te concentreren op één locatie sympathiek. Hoewel hij blij is met de plek waar ze nu zitten (aan de Roderweg, red.), staat MHC zeker open voor de mogelijkheden in het nieuwe plan. “We zitten nu heel centraal en zijn goed bereikbaar. Onze vereniging heeft een regiofunctie met veel leden uit dorpen als Leek en Peize. Kroonvelden is wat dat betreft wat uit de richting en daarom minder aantrekkelijk dan waar we nu zitten. Wat dat betreft zou het grasveld aan een Maatlanden een uitstekende locatie voor ons zijn”, lacht de voorzitter die graag de bomen langs het huidige kunstgrasveld van de hockeyclub liever nog vandaag dan morgen ziet verdwijnen. “De bomenrij zorgt voor algvorming en vuil in de mat. Omdat de zon er niet bij kan, wordt het kunstgras hard en nat. Met alle gevolgen van dien. We staan dus beslist niet negatief tegenover nieuwe ideeën.”

Ook Ellen Wynia van Rij en Menvereniging Mensinghe, waar manege De Hulhorst aan de Hullenweg onder valt, is positief. “Als er verbeteringen kunnen plaatsvinden staan wij ervoor open. Mits we onze eigen dingen maar kunnen blijven doen. We staan sowieso voor investeringen. Het dak moet worden vervangen in verband met asbest en de stallen zijn verouderd. Nu hebben we nog stands. Dat zijn stallen van een ongeveer een meter bij twee en half waarin paarden alleen kunnen staan. Volgens de officiële richtlijnen moeten die minimaal twee keer de stokmaat van het paard zijn”, weet Wynia die positief staat tegenover samenwerking met andere verenigingen. “Veel clubs kampen met dezelfde problemen: sterk verouderde gebouwen en voorzieningen. Wanneer je de verenigingen clustert, kun je gebruik maken van elkaars faciliteiten.” Zij noemt de plannen met de Kroonvelden een mooi project. “Roden is een sportief dorp. Er is veel affiniteit met alle sporten, dus wat dat betreft valt er een hoop te winnen.”

Korfbalvereniging KV Noordenveld aan de Borglaan ziet ook kansen. Zij zijn al vanaf het allereerste begin betrokken bij de plannen, vertelt Henk Bakker van de club. “Samen met ONR en de hockeyclub hebben we een paar jaar geleden al eens met de gemeente gesproken over de aanleg van kunstgrasvelden. Kunstgras staat echt bovenaan ons lijstje. Wil je de sport op niveau kunnen blijven beoefenen, is dat een vereiste. We zijn bijna de enige korfbalclub die nog op gras speelt”, weet Bakker die zeker toekomst ziet in samenwerking met andere verenigingen. “Ons beeld is: ieder zijn eigen veld en z’n eigen kantine, maar de toiletgebouwen en kleedruimtes kunnen best gedeeld worden. Dat doen ze ook in Oostwold. Bij het dorpshuis, MFA tegenwoordig, zijn voetbalclub Pelikaan S en korfbalvereniging OWK gevestigd. Ook scholen maken gebruik van het complex voor de gymuren. Dat zou een heel mooi voorbeeld kunnen zijn.”

Een extern bureau (Weusthuis en Partners, red.) heeft inmiddels onderzoek gedaan naar de kansen in het gebied. Bij alle betrokken partijen zijn de meningen geïnventariseerd. Of de plannen verder ontwikkeld kunnen worden, hangt af van de raad. Die bepaalt of we ermee door kunnen gaan”, aldus Auwema. “In het najaar zien we verder.”