‘Kunst en Ambachten in Monumenten’

Havezate Mensinge

Monumentendagen Noordenveld op 12 én 13 september

NOORDENVELD – De landelijke Open Monumentendag wordt gehouden op zaterdag 12 september. Noordenveld zet de deuren voor een aantal monumenten liefst twee dagen open, op zowel 12 en 13 september. Thema dit jaar is ‘Kunst en Ambacht in Monumenten’. In de verschillende dorpen in de gemeente kunnen liefhebbers terecht. Een overzicht.
In Roden is een tentoonstelling met foto’s van oude gebouwen in Havezate Mensinge. Er is werk te zien van de kunstenaars en tijdgenoten Coenraad Kymmel, Daan Hoeksema en Fokke de Vries uit Roden. Verder zijn er demonstraties van handwerktechnieken en worden er bijenkorven gevlochten en ‘rollegies’ en ‘kniepertjes’ gebakken. Ook in Roden: in de oude melkfabriek (fitnesscentrum) zijn de aloude kenmerken van muurwerk, pilaren, ramen en hoogteverschillen te zien. Een wordt een film over de fabriek getoond en aan de hand van beelden en attributen wordt uitleg gegeven over hoe men vroeger van melk kaas en boter maakte. De Catharinakerk in Roden is op zaterdag open. Mensen kunnen van een rondleiding genieten en het Hinsz-orgel zal worden bespeeld. Op zaterdagmiddag is ook de Scheepstraschool met het Scheepstrakabinet geopend en ook kan het Ky-hotel in Roden bezichtigd worden. Deze verbouwde, monumentale boerderij behoorde vroeger bij het landgoed Mensinge.
In Norg kan men op zaterdag terecht bij Molen Noordenveld voor een doorlopende presentatie van Annie Licht over de ‘Lateien van Norg’. De accolade latei met de uitsnede in eikenhout kwam vroeger veel voor aan de gevels van de oude, Drentse boerderijtjes. De techniek en de symboliek van de lateien komen in de presentatie uitvoerig aan de orde. In de molen is op zowel zaterdag als op zondag verder een mini-expositie te zien over versieringen aan de Norger molens. In molen De Hoop aan de Asserstraat worden in dit weekend eveneens rondleidingen gehouden.

Het voormalige gemeentehuis in Peize is geopend en kan bezichtigd worden. Ook zijn daar keramiek en schilderijen te zien van Hetty Smilda, Afra Bakker en Annet Raben. Smid Jan van der Veen is ook van de partij en verzorgt demonstraties van het maken van hoefijzers en verder is er klinkstellen van een Drentse ‘wring’ van eikenhout door Jan Hendrik Ensing. In boerderij ‘Naast de Kerk’ – het atelier van Rianne Kooijman- zijn op zaterdag impressionistische aquarellen en figuratief en abstract werk in acryl en zeefdruk te zien. Daarnaast kan de Paiser Meul bekeken worden en is er op zaterdag een bezichtiging van de Dorpskerk mogelijk.

In Peizermade kan op zowel zaterdag als zondag een bezoek worden gebracht aan het gemaal aan de Hamersweg (de Onlanden). Daar krijgen belangstellende een rondleiding en uitleg. Molen Woldzigt – daar is vrijdag om 20.00 uur ook de officiële opening- in Roderwolde en de Meulenkaomer zijn beide dagen gratis te bezichtigen en er is dan een demonstratie olieslaan, terwijl ook de Jacobskerk in Roderwolde op zaterdag open is. Op zondag wordt bovendien bij de Doefkamp- de Rowolmer Fair gehouden.
Uiteraard neemt ook Veenhuizen deel met een uitgebreid programma. De Kunsttuin en galerie aan de Hospitaallaan is op zaterdag en zondag open. Op zondag is er een lezing met een rondleiding van keramist Guy van Leemput. De Kunsttuin werkt samen met het tegenoverliggende Bitter en Zoet, waar op zaterdag de Culinaire Seizoensmarkt gehouden wordt. Koffie- en theetuin Zunneschien aan de Hospitaallaan laat oude en nieuwe foto’s zien van Tinie Veenstra. Ook is er werk van andere kunstenaars. Galerie Rododendron laat boeken over architectuur en ambachten zien en in brouwerij Maallust zijn rondleidingen en proeverijen. Datzelfde geldt voor Kaaslust, in de gerestaureerde zuivelfabriek. Het Gevangenismuseum is gratis te bezoeken. Er zijn daarnaast activiteiten met een geringe deelnemersprijs: een architectuurwandeling en een boevenbusrit met speciale haltes voor de opengestelde 19e -eeuwse Koepelkerk en de Rooms katholieke kerk. Nabij Maallust is Tooi & Opsmuk, daar zijn workshops graveren en gutsen van pompoenen en kransen van korenmaren en hartjes van zaden. Ook kan men bij de Deco-loge aan de Oude Gracht terecht. Daar is timmerwinkel ‘De Werf’ op bijzondere wijze ingericht. Ook bij Proper en Rein kan men terecht, net als bij Femmie Krol aan de Oude Gracht. Zij schildert levensloopschilderijen. Tijdens de dagen is Het Essererf, Tuinen van Weldadigheid helemaal in de bonen. Lambert Sijens laat zien wat er allemaal met bonen gebeurt en in het voormalige directiehotel aan de Hoofdweg 156 is een expositie samengesteld over hoe het Drentse landschap in de tijd is veranderd.

In Een tenslotte, kan in de kerk bij der rotonde de nostalgie van het thema ‘Kunst en Ambacht’ worden geproefd. Ook het alom bekende orgel zal worden bespeeld.