“Kunst is niet intellectueel maar drempelloos; daar zijn mijn cursussen op afgestemd”

  Gert Riemersma wil zijn liefde voor kunst graag aan anderen overdragen

  Dat hij bezeten is van kunst & cultuur is misschien iets te zwaar uitgedrukt. Want behalve zijn liefde, je kunt het ook passie noemen, voor de kunst in de breedst mogelijke betekenis van het woord is Gert Riemersma (1953, Emmen) een groot liefhebber van Kuifje-strips, waarvan hij in zijn woonkamer aan de Norgerweg in Roden veel albums en aanverwante zaken in de boekenkast heeft liggen. Riemersma woont sedert 1986 in de voormalige woning van zijn grootouders. “Mijn vader is er geboren, mijn opa werkte als machinist bij de zuivelfabriek in de Kanaalstraat en vanaf mijn jongste jeugd logeerde ik vaak bij hen. Dus Roden, zeker ook het dorp van toen, ken ik op mijn duimpje,”vertelt hij in de royaal bemeten achtertuin.

  Gert, die jarenlang docent beeldende vorming en kunstgeschiedenis aan het mbo van AOC Terra in Emmen was, geeft regelmatig verschillende cursussen kunstgeschiedenis en kunstbeschouwing. Dat doet hij solo met een zes lessen omvattende cursus Algemene Kunstbeschouwing, waar hij de deelnemers leert hoe je naar kunstwerken kunt kijken om ze te ‘lezen’. Veel belangstelling is er ook voor zijn cursus Bloemrijke Kunstgeschiedenis, een uit negen lessen bestaande basiscursus die niet alleen over bouw-, schilder- en beeldhouwkunst gaat maar ook het interieur en niet te vergeten de bloemsierkunst – dé grote liefde van Riemersma – omvat. Voor Kunstencentrum K38 ontwikkelde hij samen met muziekkenner Gert Visser uit Peize de cursus ‘Klankbeeld’ die op vijf middagen én de beeldende kunst en de muziekcultuur door de eeuwen heen behandelt. “Dat is echt een unieke combinatie, zegt Riemersma. “Want ik kan een hoop vertellen over bijvoorbeeld beeldende kunst in de tijd van de Barok maar daar is de muziek ook een belangrijk onderdeel van. Daar wist ik dan weer weinig vanaf en zo komen we tot een mooie afronding van dat tijdperk. We inspireren elkaar enorm. We willen laten zien dat klassieke muziek en beeldende kunst niet saai zijn en de deelnemers houvast geven om zelf ook iets van kunst of muziek te vinden. Ik kan het niet genoeg benadrukken, maar kunst is geen elitaire aangelegenheid, kunst is voor iedereen. En iedereen, jong, oud, man of vrouw uit welke bevolkingslaag ook, moet er van kunnen genieten. Juist dát wil ik bewijzen met de cursussen die ik geef.  Ik doe dat tegen kostprijs en via WiN (Welzijn in Noordenveld) en K38 kun je er alle informatie over krijgen.” (De gegevens staan onderaan dit artikel; red.)

  Gert Riemersma was ook als kind al in kunst in de breedst mogelijke zin geïnteresseerd. Hij tekende goed; de liefde voor kunst zit via zijn creatieve ouders in zijn genen. Toch trok het doceren, zijn liefde voor kunst aan vooral jongeren overdragen, hem het meest. Hij volgde er een specifieke lerarenopleiding voor, studeerde aan de Academie Minerva maar praktiseerde zijn passie vooral door jongeren te enthousiasmeren. “En echt, de belangstelling voor kunst onder ook jongeren bestaat, die kun je stimuleren door er boeiend over te vertellen en beeldmateriaal te laten zien, door verbanden te leggen. Daar heb ik goede ervaringen mee, ik kan het niet vaak genoeg zeggen maar kunst verrijkt je leven, als je je erin verdiept. Laat me het nog eens heel duidelijk zeggen: Kunst is niet elitair, ze is toegankelijk voor iedereen. Dat is ook mijn credo.”

  Riemersma schoolt zich zelf nog steeds bij. Zo heeft hij heeft momenteel intensieve contacten met de nieuwe generatie Ploegschilders, bezocht hij onder andere Japan om zich op het gebied van de bloemsierkunst dáár te oriënteren en is hij thuis driedimensionaal bezig. “Ik wil mezelf blijven verrassen,”zegt hij terwijl hij in de woonkamer een door hem vervaardigd grotendeels houten sculptuur liefkozend streelt. Een stille wens, nou ja: stil?, van hem is dat het landgoed Mensinge voor een deel als Land-Art – met aan de natuur gerelateerde kunstvormen – wordt benut. “Dat zou Roden, nee: de hele gemeente Noordenveld, echt tot een culturele enclave maken.”

  Meer weten over de cursussen die Gert Riemersma vanaf eind oktober weer geeft? Neem dan contact op met WiN, 050-3176500 (of via www.welzijninnoordenveld.nl) of met Kunstencentrum K38, Kanaalstraat 38 in Roden (www.kunstencentrumk38.nl)