“Kunst is voor iedereen. Dát credo wil ik waarmaken.”

Judith Reedijk exploiteert schitterende beeldentuin in Veenhuizen

Sinds 1976 maakt Judith Reedijk beelden van klei. En ze bestiert sedert een paar jaar de prachtige, aan de Hospitaallaan 19 in Veenhuizen gelegen 30 are omvattende beelden- en natuurtuin, die ze de toepasselijke naam ‘DeKunsttuin’ heeft gegeven. “Dit is een ideale locatie,”zegt ze, “waar ik lang naar op zoek was. De beeldentuin heeft inmiddels een landelijke reputatie voor betaalbare goede kunst opgebouwd. Mijn uitgangspunt is, dat het bekijken maar zeker ook het kopen van kunst, zowel die met een letterlijk als figuurlijke ‘kleine’ of ‘grote’ K, voor zo veel mogelijk mensen betaalbaar moet zijn. Wat we hier bieden zijn stuk voor stuk unica, veel van gerenommeerde kunstenaars maar wel een stuk lager in prijs dan ze bij galerieën in de Randstad kosten. Ik probeer mijn overheadkosten zo laag mogelijk te houden om daarmee de verkoopprijs te drukken. De tuin is mijn showroom, mijn winkel en mijn etalage. Maar je kunt hier ook gewoon rustig rondkijken zonder te kopen – bij elk beeld staat  een verklaring.” Naast keramische kunstwerken van haar eigen hand geeft ze ook de ruimte aan werk van andere landelijk en internationaal bekende beeldend kunstenaars. En niet alleen van klei, maar ook van steen, hout, glas en zelfs etsen. Onder de noemer ‘Kunst en Ambacht’ valt deze unieke collectie nog tot en met zondag 18 september te bewonderen. Naast dit ‘grootschalige’ werk in de beeldentuin, heeft Reedijk in haar galeriewinkel ook kleinere kunstwerken te koop. “Ook dat zijn unica,”zegt ze met een ondertoon van trots in haar stem.

Judith Reedijk (57) heeft een gevarieerd leven achter de rug. Geboren in Rotterdam resideerde ze onder andere in Hoorn – ‘waar mijn leven als zelfstandig kunstenaar begon’- Groningen, Australië en Frankrijk. Haar opleiding volgde ze aan de Rietveld Academie in Amsterdam. “Ik was als kind al creatief bezig,” haalt ze herinneringen op. “Muziek en theater hebben ook mijn grote liefde, maar zelf iets creëren en exploiteren, wat ik nu dus doe, is het voor mij helemaal. Ik ben kritisch, zelfs streng, ook op mezelf. Of het me hier in Veenhuizen bevalt? Qua leefomgeving zeker, wat is het hier prachtig. Maar Veenhuizen een culturele- en  kunstenclave noemen gaat me te ver. Het Gevangenismuseum is en blijft een trekpleister, de voorstellingen van Het Pauperparadijs waren grandioos, ook qua bezoekers aantallen. Maar eerlijk gezegd: Als beeldentuin heb ik daar niet veel van gemerkt. Weet je, ik vind dat de gemeente Noordenveld best wat meer ondernemersgericht – want dat zijn kunstenaars ook – mag denken. Ik had hier bezoekers die klaagden dat ze ons en andere kunstenaars met veel moeite konden vinden omdat dit niet werd aangegeven. Maar zelf mogen we geen richtingborden plaatsen en de gemeente doet het niet. Ook zou via de organisatie Veenhuizen Boeit, de opvolger van Veenhuizen Cultuur en Toerisme, een mooie folder kunnen worden gemaakt waar náást de grote trekpleister die het Gevangenismuseum is, ook andere culturele uitingen in het dorp worden vermeld. Want Veenhuizen is veel meer dan het voormalige Justitiedorp.”

Reedijk heeft het maken van beelden tot haar vak gemaakt. “Een beeld is voor mij interessant als de emotie navoelbaar is en als het qua massa, lijnvoeringen verhouding van vorm en kleur interessant is,”licht ze haar eigen werk kort toe. Ze heeft veel geëxperimenteerd en de uitdrukkingsmogelijkheden van klei uitgebreid onderzocht. “Ik leg graag expressie in mijn beelden,”zegt ze. “Maar dat mag ook op een verstilde manier.” De laatste jaren heeft ze de tijd genomen om naar nieuwe vormen te zoeken en op kleine formaten geëxperimenteerd. Wat ze ook graag wil, is haar kennis en kunde op anderen overdragen.”

U kunt de beeldenexpositie in DeKunsttuin nog tot en met 18 september bezoeken en wel van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt € 3,– inclusief koffie of thee. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis entree. Het adres is Hospitaallaan 19, Veenhuizen. Meer info: www.dekunsttuin.nl