Kunstencentrum K38 opent met expositie ‘De Ruimte’

Roden K38 preview-4

RODEN – Zaterdag is het dan eindelijk zover en opent Kunstencentrum K38 haar deuren. De Stichting Galerie is in samenwerking met de Vereniging van professionele beeldende Kunstenaars en Vormgevers in de gemeente Noordenveld (Verkuno) en de Stichting Culturele Kring Roden in geslaagd in de voormalige school De Haven een nieuwe locatie te verwerven voor exposities en andere promo-activiteiten voor beeldende kunst.

Het openingsprogramma liegt er niet om. Om 13.00 uur wordt verzameld op het plein voor het ‘oude’ gemeentehuis. Een kwartier later vertrekken de aanwezigen onder aanvoering van de showband van Muziekvereniging Noordenveld voor een voettocht – ‘Fellini-achtig’ – richting Kunstencentrum K38. Om 14.00 uur vindt vervolgens de officiële opening plaats door wethouder Gerrit Alssema en zal Popkoor Puur een optreden verzorgen. Rond 14.45 uur wordt ‘De Ruimte’ geopend door kunsthistoricus Geert Pruiksma en om 15.15 uur is er een optreden van het Orpheus Symfonie Orkest.

De expositie De Ruimte laat kunst in Drenthe van 1800 tot nu zien. Eeuwenlang was Drenthe woest en ledig. Rond 1800 kwamen Hollandse schilders om ’s zomers de uitgestrekte heidevelden en moerassen vast te leggen. De ruimte is er niet meer. De Stichting Galerie, Verkuno en de CKR exposeren Drents werk van dertig ‘oude meesters’. Ook geven zij als geste de ruimte aan veertig hedendaagse Drentse kunstenaars die geen lid zijn van Verkuno. Ze geven hun visie op ruimte, letterlijk, speels of conceptueel. In schilderijen, grafiek en ruimtelijk werk. Hun oudste schilderij op de tentoonstelling stamt uit het einde van de achttiend eeuw. De jongste kunstenaar laar zijn afstudeerwerk zien: een video uit 2014. Op zaterdag en zondag zijn er in het prachtige, nieuwe Kunstencentrum (zie foto’s) ook verschillende workshops. Zie voor meer informatie: www.kunstencentrumk38.nl.

Roden K38 preview

Roden K38 preview-2

Roden K38 preview-3