‘Kunstmarkt Petit Montmartre belooft één groot Frans kunstfestijn te worden’

Marum KC Petit Mont Matre

Centrum van Marum wordt zaterdag omgetoverd tot Place du Têtre in Parijs

MARUM – Ze hebben er zin in, de organisatoren van de tweede Kunstmarkt in successie, die onder de naam Petit Montmartre komende zaterdag 29 augustus (vooral) de Raadhuisstraat in Marum tot één groot Openbaar Kunstbezit zal gaan maken. Met maar liefst 32 kunstenaars, die in even zoveel kraampjes & stalletjes vol kunst in de meest uitgebreide betekenis – variërend van schilderijen tot beelden en keramiek; van sieraden tot textiel en van grafiek tot fotografie – hun creaties zullen tonen en aan de man willen brengen. Dit alles gelardeerd met schildersessies en andere kunstzinnige demonstraties. Muzikale optredens, straattheater en nog veel meer zorgen verder voor de echte Franse sfeer op de terrasjes waar volop eten en drinken verkrijgbaar zal zijn. Dit laatste in samenwerking met restaurant ‘Heerlijkheid’. “We streven echt naar die specifiek Franse sfeer zoals die op Montmartre in Parijs heerst. Met in Marum vooral de Raadhuisstraat als het overbekende Place du Têtre, bekend als het schilderspleintje, als middelpunt,”zegt (mede)organisatrice Ineke Kroese, voorzitter van de Kunstcommissie Marum in de KunstKamer, die ook in de Raadhuisstraat is gevestigd. De nu twee jaar bestaande KunstKamer blijkt een schot in de roos te zijn. Maar nu meer over het Petit Montmartre van komende zaterdag.

In het pandje van de KunstKamer vertellen Eltjo Smit, Ineke Kroese en Klaasje Smit (op de foto:voorste rij v.l.n.r. met achter hen Hissy Brouwer en Rensina Dijkhuizen) als organisatoren enthousiast over wat je gerust hun organisatorische hoogtepunt van het jaar mag noemen. “Vorig jaar, de eerste keer dat we dit organiseerden, was ondanks het minder geslaagde weer meteen een succes. Dit jaar hebben we alles nog grootser en gevarieerder opgezet; we rekenen als het weer een beetje meezit dan ook zeker op het dubbele aantal bezoekers,”zegt Ineke Kroese optimistisch. “Niet alleen buiten zijn we actief, ook hier in de vertrekken van de KunstKamer valt veel te beleven.” Wat het buitengebeuren betreft, neemt Eltjo Smit graag even het woord. Hij is trompettist bij de Bigband & Zo, die vanaf 16.00 uur zaterdagmiddag in de Raadhuisstraat zijn straatconcert zal gaan geven. Deze bigband, die uit maar liefst 34 muzikanten bestaat – ze is in feite een verlengstuk van de Showband Marum – verzorgt vooral een jazzy dus swingend programma. Hun optreden wordt afgewisseld met muzikale sessies van kleinere bandjes in allerlei genres. “Dat wordt óók één groot muzikaal festijn,”garandeert een glunderende Hissy Brouwer op voorhand. Zij verzorgt, als cultureel beleidsmedewerker van de gemeente Marum, vooral de PR. Zo heeft ieder in de organisatie een taak. Rensina Dijkhuizen is verantwoordelijk voor de catering – ‘heel belangrijk dat iedere bezoeker het ook in dat opzicht naar de zin krijgt’, zegt ze –, zorgde Klaasje Smit als beeldend kunstenaar met een groot netwerk voor het aantrekken van zoveel mogelijk kunstdisciplines en ‘bewaakt’ Ineke Kroese het uitgebreide draaiboek als een moederkloek. “Logistiek wordt het een hele klus om dit allemaal gestroomlijnd te laten verlopen,”geeft ze volmondig toe. “Petit Montmartre is voor ons als allemaal vrijwilligers een gigantisch stuk organisatie waar we maandenlang mee bezig zijn geweest. Onze financiële mogelijkheden waren maar beperkt, met dank overigens aan de Culturele Raad Marum en een aantal individuele sponsors waardoor we alles toch rond konden breien.”

Ze hebben er zin in, dat staat op voorhand vast. “Echt, dit wordt een sfeervolle happening,”klinkt het eenstemmig uit hun monden. “Nu het publiek nog…..”

De Franse Kunstmarkt Petit Montmartre in Marum vindt zaterdag 29 augustus van 11.00 tot 17.00 uur plaats in de Raadhuisstraat, uitlopend naar de T-kruising met het winkelcentrum De Wending.