Kunstmomenten Noordenveld komt met een nieuw initiatief

Roden KC Kunstmomenten

“We willen ook goede amateurkunst dichter bij de mensen brengen”

RODEN – Enthousiast laat hij de verslaggever een aantal van zijn schilderijen zien, waaronder een groot-formaat zicht op de stad-Groninger Zuiderhaven dat nog, vers in de verf, op de schildersezel in zijn woonkamer aan de Hullenweg staat. “Kijk,”zegt amateur schilder Piet van Houten (61; rechts op de foto), “momenteel ben ik aan een Italiaans vrouwenportret bezig, ik noem het ‘De Madonna van de 21-ste eeuw’. En kijk hier eens, wat zeg je van deze Ploeg-achtige compositie? Ja, sedert ik als directeur uit het gevangeniswezen ben gestapt, gaat een groot deel van mijn vrije tijd in het schilderen zitten. Fokko Rijkens uit Roderwolde is daarbij mijn leermeester en inspirator. Je mag schilderen inmiddels gerust mijn grote passie noemen. Wat niet weg neemt, dat ik me ook op het organiseren van evenementen toe leg, vooral als hobby. Ik vind het leuk om mensen met dit soort festiviteiten te plezieren. Het Toen en Nu Festival, dat afgelopen zaterdag in Roden plaats vond, komt ook uit mijn koker. Daarvóór organiseerde ik al veel van dit soort grootschalige evenementen, vooral op muzikaal gebied. Maar – beklemtoont hij nogmaals; red. – ik leg me nu toch vooral op het schilderen toe.”
Leo van der Heiden (68, links op de foto) hoort Van Houtens enthousiasme glimlachend aan. Hij is voorzitter van de Stichting Kunstmomenten Noordenveld, een initiatief waarbij vooral Fokko Rijkens – voorzitter van Verkuno, de vereniging van professionele kunstenaars in de gemeente Noordenveld – een aantal jaren geleden het voortouw nam. “Er was al een schilderijenroute van professionele kunstenaars en Fokko vond en vindt, dat ook de vele zondagschilders die deze gemeente telt, het waard zijn dat hun werk een bredere belangstelling krijgt. Onze tot dusverre gehouden kunstroutes onder de naam Kunstmomenten waren een succes; volgend voorjaar komt er weer een editie. Maar intussen zijn de amateur schilders met een nieuw initiatief gestart, de kunstuitleen. Afgelopen zaterdag werd daarvan het startsein gegeven en konden de bezoekers van het Toen en Nu Festival in een tent op de Brink een aantal schilderijen van amateur schilders bewonderen, die ze vanaf nu kunnen lenen en – als de composities hen bevallen – zelfs kunnen kopen. Ikzelf schilder niet, maar ik waardeer goede schilderkunst zéér. Mijn vrouw heeft schilderles bij Iwe Hut en samen bezoeken we veel exposities. Weet je – zegt hij openhartig; red. – het is mijn ervaring dat een goede amateur soms beter schildert dan een professioneel geschoolde. Akkoord, die laatste heeft een betere technische opleiding genoten en kent meer trucjes. Maar ook het eindresultaat van een door een amateur geschilderd doek is vaak verbluffend mooi. En dáár willen we met ons nieuwe initiatief zoveel mogelijk mensen van laten genieten. Kunst moet er ook voor de kleinere beurs zijn. Zie ons met ons nieuwe initiatief vooral als een doorgeefluik, een bemiddelaar tussen kunstenaar en kunstliefhebber. En meer niet.”
Inmiddels heeft zich al een behoorlijk aantal Zondagschilders voor het nieuwe uitleen-initiatief aangemeld. “De kleine expositie op het Toen en Nu-Festival gaf daarvan een overzichtje, maar op onze site www.kunstmomentennoordenveld.nl krijg je een veel bredere blik,”zegt Van Houten wervend. Van der Heide vult hem aan met een aantal ‘technische gegevens’ “Je kunt een schilderij huren voor het luttele bedrag van 5 euro per maand en een borgsom van 25 euro die je terugkrijgt als je het schilderij weer inlevert. Die vijf euro per maand mag je van de prijs aftrekken als je het schilderij zó mooi vindt dat je het wilt behouden. De aankoopprijs moet je dan met de maker zelf overeenkomen; wij zijn als gezegd alleen maar een doorgeefluik. En even voor de goede orde, ik wil hier heel duidelijk vermelden dat we de professionele kunstenaars niet het brood uit de mond willen stoten maar juist méér mensen met mooie schilderkunst in aanraking willen brengen. Van het een kan immers het ander komen.”
Het enthousiasme is groot en terecht. Want een mooi schilderij voor vijf euro per maand in je woonkamer hangen met recht tot koop is écht een initiatief dat het waard is om aan te slaan. Méér weten? Klik dan www.kunstmomentennoordenveld.nl even aan.