Landfort, Roden

Roden OG Rolemmers

Datum: 13 april
Tijd: 9.00 uur

RODEN – Wethouder Henk Kosters overhandigde maandagmorgen om 9.00 uur de eerste nieuwe containers aan de bewoners van Landfort 20 in Roden. Landfort bleek de eerste wijk waar de nieuwe containers afgeleverd werden en het feit dat juist nummer 20 de eerste nieuwe containers kregen was puur toeval. Iets als winnen van de Staatsloterij. Willekeur. Ongenode gast nam een kijkje.

DBI Container Service. Dat staat groot op de vrachtwagen. Jaring- werknemer- is druk. Hij zet de containers op de plek waar mensen normaliter de volle en vaak stinkende container plaatsen. Het zijn allemaal grijze containers dit keer. Het verschil zit ‘m vanaf nu in het deksel: groen of grijs. Ook nieuw: er zit een chip in de container. Die chip is niet bedoeld om later alsnog Diftar in te voeren- betalen per kilo- maar wel om de handel en wandel van de containers in de gaten te houden. Met een modern woord: containermanagement. Een soort track & trace voor containers. ‘Het gebeurde wel eens dat mensen eerst hun volle container aan de ene kant van de straat, en later aan de andere kant van de weg zetten. De chip herkent dat voortaan. En zal als iemand de container voor de tweede keer aanbiedt, weigeren’, zegt Jaring, die op dag 1 van ‘operatie container’ zeshonderd nieuwe container af gaat leveren. Jaring vindt het mooi werk. Helemaal als het, zoals vandaag, prima weer is en de containers nog heerlijk schoon zijn. Voor het overige is er niets veranderd aan de container. Geen ander design. Geen nieuwe look. Voor de mensen die alles willen weten: deze containers kosten 36 euro per stuk.

Wethouder Kosters is een man van de tijd. Hij zou er om 9.00 uur zijn, en dus is hij er om 9.00 uur. En geen minuut eerder. Kosters laat zich vandaag rijden. Tiny de Jong heeft haar kleine vierwieler beschikbaar gesteld. Zij rijdt. Achterin zit stagiair Mirjan Postma. Het wagentje zit mooi vol zo. Kosters en het gezelschap gaan meteen naar nummer 20, Jaring en collega worden niet ingelicht. Als ze wat mensen zien staan, besluiten ze die kant ook maar op te lopen. Met dus de cadeaus: twee nieuwe containers. Meneer Moesker en mevrouw Van der Vegte hebben op bezoek gerekend. Glimmend van trots ontvangen ze hun nieuwe containers. Alleen Gaston ontbreekt. Bovendien krijgen ze een bosje bloemen en een paar miniatuur containers. Mooi begin van de week.

Omdat de wethouder er toch is, neemt hij maar even het woord. Kosters begint met de woorden prachtig en mooi. ‘ Er wordt misschien wel wat lacherig gedaan nu, maar dit is dus gewoon een gigantische operatie. In totaal worden de komende weken 26.000 nieuwe containers afgeleverd. Afval leeft sowieso in deze gemeente. Onlangs hebben we een enquete gehouden. Van de veertien honderd verstuurde brieven kregen we 800 terug. Dat is meer dan zestig procent.’ ‘Noordenveld in Balans’ zou er jaloers van kunnen worden.
‘Ook nieuw is dat we vanaf 1 mei starten met het gescheiden inzamelen van pakken (drinken) bij het plastic. En nee, het was geen optie om mensen een extra (oude) container te laten houden, om daar het plastic voortaan in te doen. Dan namelijk zijn we het overzicht kwijt.’ En nadat ook Bouwe Wierdsma – teamleider reiniging en centrale dienst van de gemeente- nog even wat had gezegd, zat de ceremonie er op en beklom Kosters weer het wagentje van Tiny. Mooi tafereeltje op maandagmorgen.

Roden OG Rolemmers-6

Roden OG Rolemmers-2

Roden OG Rolemmers-3

Roden OG Rolemmers-4

Roden OG Rolemmers-5