‘LED-lampen zouden sportverenigingen enorm helpen’

ONR FOTO

Duurzaamheid loont bij ONR

RODEN – Op het dak van de kantine van ONR zitten nu ruim een jaar zonnepanelen. Een goed moment om eens te kijken hoe het er voorstaat. ‘Twee jaar geleden is de vraag gesteld of er bezuinigd kon worden’, zegt voorzitter Harm Holman. ‘Samen met Mebatherm is hier een projectje van gemaakt. Dit leidde tot een scala aan maatregelen die minder stroomverbruik mogelijk maakten. Er is kritisch gekeken naar welke apparatuur altijd aan staat en of dit nodig was. Er is vervolgens ingezet op minder en nieuwere koelapparatuur en de aanschaf van zonnepanelen’, vertelt de voorzitter.

‘We hebben niet alleen veel plezier beleefd aan de samenwerking met ONR, het is ook goed voor het milieu en de portemonnee’, zegt Herald Noot van Mebatherm. ‘De zonnepanelen betekenen voor de club een forse besparing op de energiekosten. Zonnepanelen leveren een rendement op van meer dan vijftien procent vergoeding op je geïnvesteerde geld en als je dan ook nog zo gaat handelen als bij ONR dan haal je het dubbele.’

Het verbruik is op jaarbasis nu teruggebracht van 26000 KWH naar 15000 KWH, een besparing van veertig procent. In geld gaat dat om 2500 euro minder stroom per jaar. Via de club zijn in samenwerking met Mebatherm meer dan twintig installaties verkocht aan mensen in Noordenveld. Alleen dat al levert een uitstootbesparing op van 40000 kilogram CO2. Er is echter nog een bezuiniging mogelijk. Als de lampen van de veldverlichting vervangen gaan worden door LED lampen. De lampen die er nu zitten zijn energievreters. Dit geldt overigens voor alle sportverenigingen in Noordenveld. Verschillende partijen in de raad hebben de suggestie al neergelegd om dit bij de behandeling van de duurzaamheidsnota in de raad mee te nemen. LED-lampen verlichting zou de sportverenigingen enorm helpen en je maakt weer een stap in duurzamer worden. Voor ONR betekent dit concreet nog een besparing van meer dan vijftien procent op het stroomverbruik.

ONR kan nog steeds helpen bij het aanschaffen van zonnepanelen. ‘We geven voorlichting, helpen een plan ontwikkelen en zorgen dat Mebatherm een scherpe, passende offerte levert’, zegt Holman. Geïnteresseerde kunnen bellen met 06-53627708.